Magzat után csak akkor jár az adókedvezmény ha házasok
vagyunk?
Figyelt kérdés
Párommal 3. gyermekünket várjuk. Ma tudtam meg a védőnőtől, hogy a magzat után járó adókedvezményt élettársi kapcsolatban élők nem vehetik igénybe csak a gyerek születését követő adóbevallásnál. Mivel a 3. gyereknél már közel havi 80 ezer forintról van szó egyáltalán nem mellékes, hogy mikortól kérhetjük (még ha nem is a teljes összeget) - főleg így a fűtésszezon indulásakor. Én GYES-en vagyok, tehát csak a párom jogosult. Van esetleg arra példa, hogy valakik élettársi kapcsolatban is igénybe tudták venni? Köszönöm előre is a válaszokat!
Mi is igénybe vesszük, a 2. gyerekünket várjuk. Sehol egy nyomtatványon sem volt megkötve, hogy házasoknak kellene lennünk. Szerintem ez nem igaz. Illetve abban is fura amit mond, hogy ha utólag igénybe lehetne venni, akkor miért nem lehet már közben.
2013. okt. 9. 18:17
2/18 gabszem válasza:
nem kell házasnak lenni, azt kell aláhúzni hogy élettárs.
2013. okt. 9. 18:21
3/18 anonim válasza:
Ha bizonyított a terhesség,akkor a fogantatástól számított 90-dik naptol jár rá az adókedvezmény. Orvosi papiron rajta van mennyi hetes vagy. 3 hónapos terhességtől jár
2013. okt. 9. 18:21
4/18 anonim válasza:
Még az jutott eszembe, hogy azért sem lehet igaz, mert ha már decemberben betöltöd a 91. napot akkor már decemberre jár és valószínűleg május 20 után fogsz szülni, így esélyed sem lenne a decemberit igényelni utólag, mert május 20-ig le kell adni az adóbevallást.
2013. okt. 9. 18:23
5/18 anonim válasza:
Nem pontosan de igaz.
Te igény beveheted terhesen is de az apa nem mivel élettársként amíg nem tett apasági nyilatkozott hivatalosan nem a gyerek apja, ami házasságban adott.
Különben ha ennyire fontos hétköznap ingyen összeadnak még gyűrű sem kell.
2013. okt. 9. 20:01
6/18 anonim válasza:
Ez lemaradt.
Visszamenőleg az apa is igényelheti az év végi adóbevallásban az apasági után.
2013. okt. 9. 20:02
7/18 anonim válasza:
Csak akkor veheti igénybe a párod ha összeházasodtok. Ez 100% direkt felhívtuk miatta a nav-ot. Bár azt nem kérdeztem meg, de szerintem abban az évben amikor már jár de még nem született meg utólag sem igényelheti (ezt ha gondolod megkérdezheted tőlük,én nem tartottam fontosnak, mert nekünk nem utólag kellene).
Szóval mi összeházasodunk :) A házasságkötésért, ha nem kérsz semmit tényleg nem kell fizetni csak be kell jelenteni 30 nappal korábban. Mi azért vettünk gyűrűt :)
2013. okt. 9. 20:16
8/18 anonim válasza:
Első vagyok, köszi a lepontozást. Tök érdekes mi minden hónapban megkapjuk, úgy, hogy a párom veszi igénybe :) és nem vagyunk összeházasodva.
2013. okt. 9. 20:18
9/18 anonim válasza:
Attól még nem törvényes.
2013. okt. 9. 20:19
10/18 A kérdező kommentje:
Hálásan köszönöm az eddigi válaszokat! Ha minden jól megy május első felében szülök, de mivel nagyon közel lesz az adóbevallási határidő (20-a), lecsúszhatunk a jövő évi utólagos érvényesítésről - legalábbis a jövő éviről. Holnap a párom megkérdezi a cégnél, de utánanézve és a válaszokból is nekem az derül ki, hogy hivatalosan csak házasságban igényelhető. Így valószínűleg kivárjuk a 30 napos kötelező várakozást és összeházasodunk. Nem terveztük, de ha csak így adják...miért hagyjuk bent a nagy állami kalapban ha most van rá szükségünk? Így is mondták korábban a MÁK-ban hogy sok pénz bent marad. Egy pl. amikor a kismama elmegy táppénzre GYES alatt és ilyenkor persze több pénzt kap, viszont a GYES nem jár. De a házastárs felveheti ez idő alatt - ezt sokan nem tudják és ha vki nem néz utána, hát lemarad róla.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!