Hogy költözhetünk ki Osztrákokhoz a lányommal?
Vegleges kulfoldre tavozasahoz gyamhivatali engedély kell.
Egyebkent meg csak ki mész es kész. Apuka intézze el neked es a gyereknek a biztosítást, a háziorvost.
Itthon a Nav és az OEP erre vonatkozó nyomtatványát ki kell tölteni. Az oep kérni fogja a kinti biztosításodról az igazolást, ezzel a magyar tb-d fel lesz függesztve (mivel két országban hivatalosan nem fizethetsz biztosítást). Mondd le a családi pótlékot és kint igényeld meg, de ennek alaposabban utána kell járni (nekem már kint született a fiam, és kint kértem alapból csak családi pótlékot).
A magyar gyermekápolási segélyeket nem kaphatod, ha külföldön élsz (gyes, gyed), ezt is le kell mondanod akkor.
Még nem esedékes, de ha tanköteles lesz a gyermek (vagy óvodaköteles, nem tudom, mikortól él ez otthon), akkor az önkormányzat jó eséllyel megkeres majd, hogy hol a gyerek, ménincs beiratva, ezért érdemes az önkormányzatot ez ügyben is megkeresni.
Ez a hivatalos. Tehát amíg kint nem intéztél semmit, itthon sem kell.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!