Általános iskolában miért tiltják és büntetik a szem ill. körömfestést?
Nem nagyon értem, mi a bánat köze van ennek akár a tanulmányi eredményekhez, akár a magaviselethez. Tudja valaki a konkrét okát?
A félreértések elkerülése végett, egy kisgyerekes anyuka vagyok és az egyik rokon kislány kapcsán kérdezem, aki sorra viszi haza a beírásokat emiatt. Mivel anyukája mindig is festette magát, neki ez olyan dolog mint a reggeli mosakodás. Ebben nőtt fel és már három éves korában is mázgálta magát. Ettől se rosszabb, se butább nem lett. Valószínűleg mindig is festeni fogja magát és ezen pár év múlva már senki sem akad fenn, sőt, ápoltnak és csinosnak fogják tartani. Akkor mi értelme van teleírni az ellenőrzőjét és lehúzni a magatartás jegyét? Állítólag az iskola az életre készít fel, ahol a smink, köröm nem tartozik a bűntény kategóriába.
Általános... Oda 14 éves koráig jár a "gyerek", aki hatodikos kora óta cigizik, kb azóta füvezik, és nemi életet él stb... Ez a csúnya magyar valóság! Felháborító, h mik mennek az iskolákban, de ezek mennek. Budapesten és vidéken is...
Én most 22 vagyok, kb 16 évesen kezdtem napi szinten sminkelni magam. De nem ez volt a legdurvább, amit láttam a sulikban. :S
Egyetértek az előttem szólóval!
Na nem pont arra gondolok, hogy már 10 évesen olyan smink, hogy a gyerek ki nem látszik alóla, de szerintem a szemceruzával, a szempillaspirállal, és a púderrel semmi gond nincsen. Az meg végképp nem értem, mért kell ezt ennyire szigorúan venni! Egy gyerek nem attól fog rosszul tanulni, mert ki van sminkelve/festve a körme! Nekem is ki van festve a körmöm, szemceruzát, és púdert használok, és igen,már volt melírozva a hajam, általában ki is vasalom, és lám, 4-es 5-ös tanuló vagyok! ha ezek nem lennének, akkor sem lennék jobb tanuló! Nem értem, az olyan kibúvókat, mint ; még kicsi, minek neki?! Ez most úgy mondja mindenki, mintha ő amikor ilyen idős volt, nem akarta volna mindezek kipróbálni. Mintha a drogról lenne szó! Most komolyan, én például kifejezetten azok közé tartozom, akik eléggé önbizalom-hiányos. Legalább annyit had tegyek meg, hogy kicsit jobban érezzem magam a bőrömben!
Ez csupa olyan szabály ami a rendszerváltás óta vagyis 1990 óta NEM LÉTEZIK!
A közoktatási törvényben benne van, hogy a tanulók öltözködését, megjelenését NEM LEHET szabályozni! Úgy öltözik mindenki ahogy akar és a megjelenését minden szempontból úgy alakítja ahogy akarja!
Léteznek persze olyan iskolák ahol /a törvény ellenére/ bizonyos esztétikai elvárásokat tesznek bele a házirendbe ÖNKÉNYESEN! Ilyen esetekben szoktak az Oktatási jogok biztosához fordulni aki kérésre intézkedik és felhívja az iskola igazgatójának figyelmét a törvényre!
De ha ti magatok is tudjátok /vagyis tudNÁTOK a törvényt/ akkor ti magatok is szembesíthetnétek ezzel az iskolát!
Ha egy iskola önkényesen öltözködésre vagy egyéb megjelenés alakításra vonatkozó szabályokat tesz bele a házirendbe,bíróság elé kerülhet emberi jogok megsértése miatt!!!
Szóval a kislánynak igenis JOGA VAN kifesteni magát ha akarja!
Ez előttem szólónak:
Szóval ha holnap beszólnak a színes körmömért, visszavághatok a törvénnyel? Ez buli :P
Amúgy szerintem az iskolába azért járnak az emberek, hogy tanuljanak. Attól hogy valakinek ki van húzva a szeme, még ugyanúgy ott van az órán, figyel, és tanul. A smink nem akardályozza a tanulást, nem káros az egészségre, és ugyanez a helyzet a körömlakkal.
A mi sulinkban ezt azzal magyarázzák, hogy szerintük egy 14 éves lánynak még nincs felelőssége, ezért nem tud felelősséget vállalni azért, hogy ki van festve -.-"
Igen visszavághatsz a törvénnyel! Jogod van kifesteni magadat és a tanárnak, igazgatónak, házirendnek NINCS joga ezt megtiltani és/vagy intővel vagy egyebekkel fenyegetni.
Sok ilyen önkényeskedő házirenddel szemben intézkedett már Dr. Aáry Tamás Lajos az Oktatási jogok biztosa!
Ajánlom figyelmedbe pl ezt a cikket:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!