Eldobható vagy mosható pelenka a jobb és miért?
Mosható. Nem akarok senkit megtéríteni, de muszáj vagyok leírni, mennyivel jobbnak tartom.
Nem termel 1 tonna nehezen vagy egyáltalán nem lebomló hulladékot a gyermek, gazdaságosabb, mert egy készlet elég egy gyerekkoron át, ami kb. 70 ezerbe kerül. Egyszer.
Nem tartalmaz vegyi anyagot, legalábbis mosások alkalmával ez eltűnik. Mivel mostanság sok mindenkinek A+ energiaosztályú mosógépe van, ezért a vízhasználat sem vészes ellentétben az eldobható pelenkák eljárása során alkalmazott vízmennyiséggel.
Egy csomag tartalmaz napi 6 pelenkát, tehát 3 napra elég egy csomag ami annyit jelent, hogy 3 naponta elég mosni. Persze nem kötelező, kimoshatod naponta is a felgyűlt adagot, de sokan ecetes vízbe áztatják.
Sokan nem tudják, de nem kell kézzel meg egyéb dolgokkal kikaparni a szilárdabb matériát, mert lehet csúnyán nevezve kakifogót használni, ami a wc-be dobva hamar lebomlik, tehát ez is kíméli a környezetet, és nem nehezebb, mint kidobni a pelenkát. Ez után a pelenkát beáztatod ecetes vízbe míg ki nem mosod, és cserélsz másikra. Mosás után kiteregeted napra akkor szép fehér lesz.
Emellett a sima pelenka nem tartalmaz természetes anyagokat, nem engedi szellőzni a baba fenekét, míg pl. egy bambusz betét igen.
Plusz érv, hogy szerintem jobban néznek ki.
Nem ilyet használok, és nem reklámozni akarok, de pl nézzétek meg milyen aranyos ez a minta :)
(sima google képkeresős kép!)
Nekem a mosható, mert próbáltam mindkettőt és ezt szerettem meg. A szempontjaim többsége szubjektív, (jó, azért döntően objektívek is vannak) én sem akarok téríteni. Csak ezek miatt, ha azt kérdezed, hogy nekem melyik, akkor egyértelműen vágom rá, hogy a mosható. De lehet, hogy te is kipróbálod majd mindkettőt és neked ugyanilyen egyértelműséggel marad az eldobható.
Amiért nekem "jobb": Olcsóbb, környezetkímélőbb, szebb, egészségesebb, kényelmesebb (persze nem próbáltam :), de hasonlíts össze egy pamut bugyit és egy eldobható bugyit), állítólag hamarabb szobatisztul benne a baba (ezt meg tudom erősíteni: 20 hónaposan hagytuk el a pelust)
Kérdéseidre válaszolva: kb egy napra jutott nekünk 6-7 pelus csere és kb 25 db-os volt a készletünk, én varrtam a belsőket, pár külsőt vettem hozzá, azokat egy nálam ügyesebb anyukára bíztam, de az is házi készítésű. Durva becsléssel 25. ezer Ft körül volt a készletünk, amiből valamennyit (kb. a felét) még vissza tudtam nyerni a használt pelusok eladásából.
Mindamellett, hogy nagyon megszerettem a mosható pelust, nem zárom ki, hogy vannak helyzetek amikor az eldobható jól jön: kiránduláskor, utazáskor, amikor nem megoldható a mosás, vagy a használt pelus cipelése. Ilyen esetekkor mi is használtunk eldobhatót.
én mosom. szeretem. pul külsőt használunk, a töltelék tetra pelus. így nagyon olcsó. pláne, h. nekwm a tera ingyen volt. egy pul külső minimum 3e ft, 3 db legalább kell belőle. tetrábók pedig úgy 20-25.
az utolsó válaszolóval anmyiban nem értek egyet, hogy ha 3 napra elegendô pelusunk van, akkor nem 3 naponta kell mosni, mert amíg száradnak, addig is kell valamit a gyerekre adni. kb. 2 óránként cserélem. mosás meg kb. 3 naponta. van két vödröm, a csap alá pont elférnek, ha megtelnek, mosok. addig ott állnak vízben. (nem, nem büdös !)
Én eldobhatót használok, de bevallom, csak azért, mert kevésbé macerás. Amúgy elviekben sokkal jobbnak tartom a moshatót, mert:
- nem szennyezi a környezetet
- sokkal olcsóbb
- jobban szellőzik a baba bőre
- a mai eldobhatók olyan jól szívják magukba a nedvességet, hogy az én gyerekeimet egyáltalán nem zavarta, hogy pisis pelusban vannak, ezért sokkal nehezebb volt a szobatisztaság kezdete, mert őket semmi nem hajtotta afelé, hogy pelenka nélkül legyenek, hiszen így is teljes komfort érzetük volt (és ezt mástól is hallottam, hogy emiatt tolódik ki a szobatisztaság)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!