Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Honnan ered az a szokás, hogy...

Honnan ered az a szokás, hogy 2 keresztnevet kapnak a babák? Ma ki és miért ad két keresztnevet?

Figyelt kérdés
2008. júl. 1. 09:06
 1/8 anonim ***** válasza:

Vagy azéert adnak két nevet , mert a szülők nem tudnak megegyezni mi legyen a neve, vagy azért mertmind a kettő név tetszik nekik és rábízzák a gyerekre, hogy melyiket használjamajd ha felnő.

A többi okot nem tudom most, én régen a névadón kaptam a második nevemet, valakinek a pap adja kereszteléskor, ha kérik.

2008. júl. 1. 09:10
 2/8 anonim ***** válasza:

Általában a második keresztnév név a keresztszülő neve (régebben így volt).

Értelemszerűen, attól függ(ött) melyiké, hogy fiú v. lány a baba.

Mi azért adtunk két nevet mert tetszik min a kettő, ill. a későbbi választás lehetősége miatt.

2008. júl. 1. 10:02
 3/8 anonim ***** válasza:
mi azért adunk kettő keresztnevet, mert egyet kiválasztottunk+megkapja apukájáét is.
2008. júl. 1. 11:07
 4/8 anonim ***** válasza:
Nálunk azért lett kettő, mert az apukával nem tudtunk megegyezni, illetve ő kijelentette, hogy mi lesz, nekem meg baromira nem tetszett, ezért választottam egy másodikat is. Még jó, mert azóta apuka úgy el tűnt, mint szürke szamár a ködben, aztán most hívhatnám Nimródnak a fiamat, ha nem lettem volna olyan okos, hogy választok egy szebbet is mellé.
2008. júl. 1. 11:52
 5/8 anonim ***** válasza:
Régebben azért adtak két keresztnevet, mert az egyik nem volt egy szent neve. És mikor keresztelik a gyereket akkor ahhoz a szenthez fohásznkodnak védelemért akinek a nevét viseli.
2008. júl. 1. 17:32
 6/8 anonim ***** válasza:
mind a két fiamnak két keresztneve van. Azért döntöttem így, mert nekem csak egy van és nem szeretem, nekik így lesz választási lehetőségük ha nagyobbak lesznek. Remélem legalább az egyik tetszeni fog majd nekik.
2008. júl. 2. 08:02
 7/8 anonim ***** válasza:
nekem is kettő van a másodikat nem szeretem és az elsőt használom
2009. júl. 5. 18:44
 8/8 anonim válasza:

A második lehet az apa/anya, vagy a keresztapa/keresztanya neve, mint azt már előbb is mondták, de sokszor azért, mert az első keresztnév "pogány".

Pl. nagypapámat Gézának hívják, de mivel az pogány név, ezért kellett egy második keresztnév is, ezért lett Sándor.

Manapság az is szokásba jött, hogy második keresztnévnek ritka, különleges neveket adnak. Ismerek például Tibor Milost, Mária Augusztát, Anna Daniellát, meg hasonlókat.

Azért ne legyen ilyen hülye neve a gyereknek. Ne cikizzék a suliban stb. De így mégis lehet ez (is) a neve.

2009. okt. 14. 17:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!