Adtok zsebpénzt a gyerekeiteknek? Ha igen mennyit? Ha nem mért nem?
8 eves a kisfiam, nem kap. Miert kapna? Sokaig, kb. tinedzser koraig nem fog kapni. Mi megdolgozunk a penzert, ne gondolja mar azt a gyerkoc, hogy a penz csak ugy jon a bukszamba.
Ha adnek neki, akkor nem tudna ertekelni a penzt, es semmit se.
Neked mennyi idos a gyereked?
Én még nem adok :) 21 hónapos ;)
Viccen kívül, ez a kérdés engem is foglalkoztat. Nem nagyon szeretném, ha hülyeségekre költene pénzt. Nem tudom, hogy képes leszek-e megtanítani neki, hogy vigyázzon rá. Meg azt sem tudom, hogy ha annyi idős lesz, lesz-e egyáltalán annyi, hogy adni tudjak neki. Ha nem, akkor a kérdés valamelyest megoldódik, bár nem a legjobban. Kíváncsi lennék, te hogy vélekedsz a dologról?
Szia!
Emlékeztem, h Vekerdi Tamás foglalkozott bővebben ezzel a témával, találtam is egy cikkét, nem azt, amit kerestem, de ez is jó. Amit kerestem, abban konkrétan le volt írva, h a gyerek azt a pár száz forintját ellenőrzés nélkül, akár rágóra, csokira stb költhesse.
Ugyanakkor persze, helyes, ha a gyereknél van "valamennyi” pénz, ez növeli a biztonságérzetét (haza tud menni, akkor is, ha elveszíti a bérletét, tud enni, vagy inni valamit, ha megéhezik, ha megszomjazik...). És az is jó, ha a gyereknek ezen felül zsebpénze is van. Mikortól? Körülbelül iskoláskorától... És ahogy növekszik – és ahogy ezt anyagi erőnk engedi – valamicskét a zsebpénz összege is nő. Kilenc-tíz év alatti kisgyereknek semmiképpen sem adnék heti száz forintnál több zsebpénzt, de lehet, hogy ennek csak a töredékét adom, mert ennyire van módom. A zsebpénz jelentősége abban van, hogy erősíti a gyerek autonómiáját. Ugyanis a zsebpénzt arra költheti, amire ő akarja. Ha akarja, nem költi semmire, hanem gyűjti, hogy majd "biciklit” vagy bármi mást vegyen belőle. És tőlünk, a szüleitől kér pénzt kiflire, vagy mozira. Ilyenkor nem mondom, hogy "de hiszen ott a zsebpénzed”, hanem adok neki, ha különben is adtam volna. A zsebpénz hozzásegíti a gyereket ahhoz, hogy a pénzt értékelni, és idővel majd költeni vagy valamilyen célra félretenni tudja.
Itt a teljes cikk:
Hat mondd meg neki, hogy azert nem kap, mert ti, a szulei mindent megvesztek neki, amire szuksege van. Neki most a szobaja kell, es elelem. Ezt is es a tobbi szukseges dolgot megkapja toletek. A zsebpenz megis mire kellene neki? Ne adjal neki! Ha egyszer elkezded, mindig akar penzt toled, es mindig tobbet!
Most a legfontosabb neki az, hogy tanuljon jol. Semmi mas nem szamit. Ja, es jatszon meg nagyon sokat, hiszen meg egy gyerek!
Szia.Akkor végülis van "zsebpénze".Az,hogy meg is dolgozik érte külön jó.
Nekem még pici a lányom(1 éves),de biztos fog kapni zsebpénzt.Meg kell tanulnia értékelni a pénzt és egy kis önnállóságot is kölcsönöz neki és átvitt értelemben dönteni is megtanítja.Szerintem amikor tud már számolni,10-20 forintokat lehet adni.természetsen ez jelképes csak.
Nem szeretnélek megbántani,de én nem biztos,hogy adnék a tanulásért az a kötelessége.Bár,motiválásnak jó.
Mi sokáig nem adtunk, mert úgyis megkaptak szinte mindent. A tanulásért nem adnék.
1000-1000 Ft-ot kapnak, 12 és 14 évesen, ebből vesznek pl. újságot maguknak, vagy nyalókát, mikor a barátokkal lógnak, vagy pl. ajándékra gyűjtögetnek belőle. Nem sok, jóval többet kapnak más gyerekek, de nekünk ez is megterhelő :( Ha ajándékba kapnak pénzt, az is az övék, én csak segítek okosan beosztani :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!