Gyed alatt megszűnt a munkaviszonyom (felszámolás). Kell jelentkeznem a munkaügyi központban?
Köszi szépen.
Közben sikerült őket elérnem telefonon is sokadik próbálkozásra. Igen, ők is azt mondták, hogy nem kell bejelentkezni.
Ott nem, de nekem az OEP-nél kellett, ez egy éve volt, most azt hiszem, már az Államkincstár utal, és lehet hozzájuk tartozik már a gyed téma is.
Mondjuk lehet nem kell lejelenteni, mert tudják azt maguktól is. Most még kapod a gyedet amíg jár, de passzív lesz, ami azt jelenti, hogy kapod de nincs mögötte munkaviszony. Én ugyanígy jártam, amit én csináltam, az a következő OEP tanácsolta fű alatt mellesleg:) Szóval bejelentkeztem Apu cégéhez, mint ügyintéző pár napig szüneteltettem a Gyedet, majd utána mondtam, hogy a gyereket nem tudom hova tenni, és visszamentem Gyedre. Ebbe nem tudnak belekötni és most ha lejár a gyes maradok még munkaviszonyban, tehát el tudok majd menni még munkanélkülire is. Ha passzív marad a gyed utána ha lejárt a gyes semmire nem leszel jogosult, ha újra lesz baba utána már csak gyest kapsz. Bár most akarnak valami új szabályozást, de jobb ha maradsz aktív gyeden, és ezt így meg tudod oldani. Arra figyelj, hogy ne írj alá közös megegyezést, ha még van lehetőséged, mert akkor elesel az esetleg járó végkielégítéstől. Ezzel szeretik megvezetni a kismamákat, mert Neked a Gyed idejére is jár a végkielégítés.
Nekem megszűnt a munkaviszonyom, végetért a felszámolási eljárás. Oep bekérte a kiskönyvemet, hogy ők lesznek a munkáltatóm, a gyerek 2 éves koráig. Nem mondták, hogy nem számít munkaviszonynak, azt sem, hogy nem leszek biztosított a gyerek 2 éves koráig, addig kapom a passzív gyedet.
Nem mondta, hogy hátrány lenne a passzív gyed, egyedül a köv. babánál számíthatna, de nem lesz köv. baba.
Passzív gyed
Akinek a tgyás vagy a gyed folyósítása alatt szűnik meg a biztosítása, az a baba 2 éves koráig hátralévő időszakra ugyanúgy jogosult végig a gyedre, mintha lenne biztosítása, de ilyenkor passzív gyednek hívjuk, ezzel különböztetjük meg attól, amikor tart közben a biztosítás.
Ha már a tgyás alatt megszűnt a biztosítás, akkor a gyed igénylésekor már semmi közünk nincs az utolsó foglalkoztatóhoz, mégis ő fogja kitölteni a tgyáshoz a foglalkoztatói igazolást, ha pedig kifizetőhely, akkor ő fogja elbírálni és folyósítani a tgyást.
A passzív gyed egy kényelmes, de veszélyes dolog. Azért veszélyes, mert a rengeteg előnye mellett – ugyanolyan összegben jár végig, egészségügyi szolgáltatásra jogosultságot jelent, összeköti a biztosításokat, ami így folyamatos maradhat, nyugdíjhoz szolgálati időnek minősül, beszámít a tgyáshoz az előzetes biztosításba – egyetlen hátránya van csak és aki ezt nem tudja, vagy nem veszi komolyan, az később, egy következő babánál kellemetlen helyzetbe kerülhet. A következő gyed egyik, nehezebben teljesíthető jogosultsági feltétele ugyanis megint az lesz, hogy az előző 2 évben legyen 180 nap biztosítás, de ebbe a passzív gyed már nem számít bele.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!