Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Cipő kérdés - túl kemény a talpa?

Cipő kérdés - túl kemény a talpa?

Figyelt kérdés
Új szandálra volt szüksége a 2 éves lányomnak, mivel a mostanit kinőtte. Mivel gyanakszom arra, hogy nem megfelelő a lábboltozata (lúdtalpas?), rögtön egy gyógyászati segédeszközöket áruló üzletbe mentem. Ahol a hölgy egy szupinált cipőt adott, amelynek nagy meglepetésemre rettenetesen kemény volt a talpa, szinte egyáltalán nem hajlott. Mivel Szlovákiában élek, a márka nem lényeges, mert szerintem Mo.-n nem kapható. Egy régi itteni márkáról van szó, amely nagyon régóta gyárt ilyen cipőket. Itt viszont mindig azt olvasom, hogy legyen minél puhább, hajlíthatóbb az alja. Ti megvennétek?
2013. aug. 1. 15:14
 1/10 anonim ***** válasza:

Nem vagyok ortopéd orvos, de én úgy tudom, hogy 2-3 éves kor alatt nem nagyon van lúdtalp, mert a lábboltozat csak később alakul ki. Ha mégis aggódsz, akkor inkább vidd orvoshoz, az a biztos, mert lehet, hogy teljesen jó a lába a kicsinek, és a gyógycipő éppen hogy rontana a lábán.

De a túl kemény talp semmiképp nem jó. Bár én kifejezetten puhatalpú cipőt szoktam venni, sok jót olvastam róla.

2013. aug. 1. 15:23
 2/10 A kérdező kommentje:

Orvosnak mindenképp szeretném megmutatni, de több hétre előre kell időpontot kérni, a szandálra viszont most lenne szükségem.

Én is a puha talpú cipőkről olvastam eddig, hogy azok a jók és azért is tettem itt most fel ezt a kérdést. Lehetséges, hogy egy ilyen cég, ne tudná, hogy milyen egy megfelelő gyerekcipő? Miből gondolod, hogy akár ronthatna is?

2013. aug. 1. 15:31
 3/10 anonim ***** válasza:

1. vagyok.

Azért gondolom, mert én úgy tudom, hogy a szupinált cipő egészségtelen, ha nincs lúdtalpa a gyereknek, mert nem alakul ki magától a lábboltozat, hanem alá van támasztva, és ez alakítja ki a lábboltozatot, akkor pont emiatt lehet lúdtalp, mert ha lekerül róla a szupinált cipő, akkor gyakorlatilag összeesik a boltozat.

Szóval szupinált cipőt csak akkor vennék, ha ezt orvos tanácsolta.

2013. aug. 1. 15:40
 4/10 anonim ***** válasza:
100%
A szupinált cipő gyógycipő, azért kemény a talpa, mert akkor gyógyítja a láb hibáit. Ha egészséges lábra adod, akkor jó eséllyel teszed tönkre! 3 éves korig még alakul a lábboltozat, addig a gyerekek többsége telitalpú. Járasd sokat mezítláb természetes környezetben, vagy tényleg vegyél puhatalpú szandált.
2013. aug. 1. 15:57
 5/10 anonim ***** válasza:
1. vagyok megint. Most olvastam vissza a válaszomat, és jó hosszú, kacifántos összetett mondatot alkottam. :D Azért remélem érted, hogy mit akartam mondani. :)
2013. aug. 1. 16:14
 6/10 A kérdező kommentje:

De akkor mégis szerintetek minek gyártanak ilyen cipőket 3 év alatti gyerekeknek?

Megértettem :-)

2013. aug. 1. 16:38
 7/10 anonim ***** válasza:
100%
Mert vannak gyerekek, akiknek beteg a lábuk. A szupinált cipőket nem a lúdtalp orvoslására találták ki elsősorban, hanem a befelé dőlő boka orvoslására, mert az nagyon megterheli a gerincet. A befelé dőlő boka általában lúdtalppal is párosul, de ez nem törvényszerű.
2013. aug. 1. 17:50
 8/10 krisztivan ***** válasza:

Van néhány tévedés.A supinálás azt jelenti,hogy döntött sarkú.Ha befelé dől a boka akkor kifelé dönti kb. 3-5 mm-t.A lábboltozat még nincs kialakulva ilyen pici korban ezért egyik gyereknek sem árt a supinált cipő.De ha nincs rá szükség akkor fölösleges ilyen drága(itt elég sokba kerül) cipőt venni.A supinált cipő erős kérgű és fogja a bokát elég magasig.Ezáltal is segíti a lábboltozat és a sarokcsont helyes állását.Ha veszel pl.egy siesta cipőt az nem supinált viszont van benne harántemelő ami tényleg tönkre teheti az arra hajlamos gyermeklábat.Mégis sokan esküsznek rá.

Ni a salus cipőit vesszük a fiamnak és meglepően kemény talpű.A fiam mégis ebben az egy márkában volt hajlandó menni:-)9 És azóta is imádja pedig a bölcsiben egész nap ilyen szandál van a lábán.Bocsi,azt hiszem kicsit kioktatósra sikerült de tényleg nem annak szántam.Ha az orvos supináltat javasolt akkor annak van alapja:-))

2013. aug. 1. 18:07
 9/10 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen mindenkinek! Kezd összeállni a kép :-)

Nem baj ha kioktató a stítus, hisz célom a tanulás :-) Egyébként nem volt semmi baj a válaszoddal...

2013. aug. 1. 23:55
 10/10 anonim ***** válasza:

1. vagyok.

Mint írtam, nem vagyok ortopéd orvos, de én azt hallottam az orvostól (és olvastam máshol is), hogy az egészséges lábnak kifejezetten nem jó a szupinált, kemény talpú cipő, mert nem természetes módon alakul ki a lábboltozat, lábtartás.

De most már teljesen elbizonytalanodtam... Sebaj, a puhatalpú cipőkről, mezítláb járásról még semmi rosszat nem hallottam, úgyhogy maradunk ennél. :)

2013. aug. 2. 15:20

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!