Miért nem szeretnek a mai gyerekek olvasni? Ez a kor hozza magával? Mit lehet tenni?
Szerintem szeretnék, ez gyerekfüggő. Az én fiam pl olvasnak, tv csak este van, de akkor sem mindig, ha hétvége, vagy mint most, szünet van (tanárként nekem is), akkor meg sokat társasozunk.
De régen se mindenki olvasott, én pl faltam a könyveket, a húgom az első könyvét pinpongütőért olvasta el, kb 13 volt, azóta sem olvas, pedig szintén diplomás lett.
Régen sem szeretett minden gyerek olvasni, és ma is sokan szeretnek. Nekem édesanyám magyartanár, gondolhatod, hogy minden körülmény adott volt ahhoz, hogy olvassunk gyerekkorunkban, én szerettem, az öcsém nem. Egy darabig erőltették, aztán rájöttek, hogy felesleges. Tisztességes ember lett anélkül is.
Amit tenni lehet: esti mese, könyvek a lakásban, titeket is lásson olvasni, később direkt ajánlani neki való könyveket. De ez is csak segítség, nem garancia semmire.
A példamutatással nem teljesen értek egyet. Én gyerekkoromban sokat olvastam, gyakorlatilag járás közben is, csoda, hogy nem ütött el az autó. Amikor megszülettek a gyerekek, engem nem nagyon láthattak olvasni, mert ha ébren voltak, akkor velük vagy a háztartással foglalkoztam, könyv is kevesebbet került a kezembe, ha igen, az is késő este, amikor már aludtak és nyugi volt. Szóval én nem érzem azt, hogy jó példát mutattam volna. A nagyobbik gyerekem mégis annyit olvas, hogy mondtam, a mai könyvárak mellett ezt már nem bírjuk, cserélgessenek a barátnőivel, menjen könyvtárba. A reptéren hazafelé kapott egy könyvet, mire hazaértünk kiolvasta, pedig nem is magyarul volt (két nyelven olvas). A kicsi is szeret olvasni, de annyira nem mint a másik, akivel még csak beugrani sem lehet könyvesboltba.
Barátnőm is nagyon lelkes olvasó volt, most is az, az egyik gyereke neki is nagyon sokat olvas és szinte folyamatosan a kezében a könyv, a másik már nem annyira.
8: egyetértek. Szerintem is gyerekfüggő, van amelyik jobban szereti a zenét, a másik a sportot és még manapság is vannak, akik imádnak olvasni. A Harry Potter és a Geronimo könyveknek is hatalmas a sikere. Amúgy én úgy lettem gyerekként könyvmoly, hogy a szüleimet nem láttam olvasni és volt kb. 15-20 felnőtt könyv a polcon, ami az övék volt, szóval jó példát én sem láttam. Próbálok visszaemlékezni, hogy anyukám kezében mikor láttam könyvet, de ilyen emlékem nincs, csak az, hogy apukám rejtvényt fejt néha.
Nekem is volt pár mesekönyvem, tinédzserként mégis könyvekbe temetkeztem. Tavaly ritkítottuk meg a gyerekekkel könyveinket, mert kezelhetetlen mennyiségű lett, dobozokban vittem a közeli könyvtárba amit nem adtam el a vaterán, az aktuális könyvtárlistánkon 346 könyv van, ez csak az, amivel kiköltöztünk, nincs benne ami otthon maradt dobozokban.
Na meg régen nekünk sok más szórakozás nem akadt, hétfőnként adásszünet, naponta pár percnyi esti mese, videó a legtöbb családban nem is volt..
7. vagyok.
Szia!
14 éves lány vagyok, imádok olvasni. Ha esetleg rosszabb jegyet hozok, nálam a könyv elvevésével "fenyegetnek". :)
A nyáron eddig 36 könyvet olvastam ki, mind regény. Tudom, hogy nem az a lényeg, hogy mennyi könyvet, hanem hogy milyet, de azért példának, hogy igenis jó olvasni!
Szerintem rávehetnéd úgy, ha pl: ha elolvasod ezt a könyvet (lehetőleg valami egyszerű szövegű tiniregény, és sorozat, mert ha rákap, akkor magától is olvasni fog, de figyelj,hogy utána mást is olvasson, nekem 1 hónap kellett, hogy a Harry Potteren kivül mást is olvassak, annyira szerettem) akkor kap valamit, nem tárgyat, hanem pl. elmentek strandra.
Remélem segithettem, sok sikert!!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!