Tényleg ennyire más volt minden?
:) jó kérdés:)
szerintem csak az idő szépíti a dolgokat...
Nekem is mondta anyum sokat...eleinte frusztrált is a dolog, és azt hittem nagyon rosszul csinálok mindent!!
Aztán telt-múlt az idő, a "nagy" fiam most 2,5 éves, a pici fél éves, és gyakorlatilag tök úgy viselkedik mint a kortársai...szóval átlagosan zsivány,huncut és rossz,nem én szúrtam el.
Azért gondolj bele,még anyukánk is 20-25 év távlatából nézik a dolgokat,az sok idő!!Arra legalábbis pont elég, hogy elfelejtsék a nehézségeket.
Hát nem tudom. Anyosóm is sokszor mesélte, hogy amikor ő terhes volt, az első gyerket egy árokparton szülte. Otthon gazdálkodtak, és ha üvöltött a gyerek (férjem) nem érdekelte mert munka volt. Ha az udvaron sírt mert nem játszott vele senki akkor sem foglalkoztak vele mert kapálni kellett, tehenet fejni, meg minden mást. Nem azt csinálta a gyerek amit kértek tőle szó nélkül elnáspángolták mindegyiket.
A 50-60-as években cipőgyárba nálunk volt egy csecsemősarok, ott voltak a kicsik "ömlesztve", anyuka a szünetben etette meg. Hát biztos nem volt ilyen könnyű dolguk. Bár most meg annyira felgyorsult minden hogy mi sem mondhatjuk hogy nekünk mennyire könnyű lenne. Megváltozott az egész társadalom, rengeteg orvosi felfedezést tettek pl. hozzátáplálás terén, mert pl.anyósom simán adta a frissen fejt tejet vízzel hígítva a csecsemőknek. Említhetném az oltóanyagokat is,mert régen nagy volt a csecsemőhalálozás is. Mi már túlféltünk szerintem egy kicsit.
Remélem lesz itt egy mama, vagy egy modern dédi aki tudna mesélni, és elmondaná miért más, mennyiben más a mostani gyermeknevelés.
Bár lehet hogy az idő. Mindenki másként éli meg a múltját, mondjuk az én mamim nagyon modern nagymama volt, viszont a nagyapám megmagyarázta milyen rossz anya vagyok mert nem nevelem a gyerkem (hiperaktív) és jól verjem meg nadrágszíjjal, vagy öntsem le egy vödör hideg vízzel, mert a kutyákat is az nyugtatja meg........
Egy részről valóban más volt sok dolog: 3 óránkénti szoptatás, teáztatás, éjjel nem szoptattak (legalábbis ez volt az ajánlás, aztán vagy betartották vagy nem), hamar hozzátápláltak, ennek következtében 6 hónapos koron túl már alig szoptatott valaki, 1 éven túl pedig kizárt volt. A szobatisztaságrta szoktatást is hamarabb kezdték. De ezek mind olyan dolgok, amik változnak az idővel, akkor úgy volt a szokás, most így, a mi gyerekeink sem mindent fognak pontosan úgy csinálni, ahogy mi most.
Amin nálunk megy a csodálkozás, főleg anyum részéről, hogy még a 3 évesem sem alszik el magától, bezzeg ők soha nem altattak minket, egy darabig sírtunk, aztán megtanultuk. De ez sem hiszem, hogy generációs különbség, mert a férjemet még ovis korában is altatták, és ma is sokan hagyják sírni a gyereküket, inkább hozzáállás kérdése.
Én se édesanyémtól, se anyósomtól nem hallottam soha olyat, hogy az ő idejükben minden fenékig tejfel volt, sőt még olyat se, hogy mi mennyivel jobb magaviseletűek voltunk, mint a mi gyerekeink. Nekem már a szüleim is igyekeztek megtalálni a középutat a túlzott tekintélyelv és az extrém engedékenység között, és mi is így csináljuk itthon a saját gyerekeinkkel.
Szerintem mindenki válasza nagyon jó. Én úgy gondolom egy témát így lehet jól megbeszélni.
Valahogy én is úgy látom,hogy a mai világban egy kicsit jobban rágörcsölünk dolgokra. Így az anyaságra is. És tényleg nagyon sok anya egyedül marad,mamák vagy dolgoznak,vagy élik az életüket. Más volt a család fogalma is. Persze most is vannak még ilyenek,de talán már ritkább az összetartás. Ti hogy látjátok ezt?
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!