Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Akik pár hónap után bölcsibe...

Akik pár hónap után bölcsibe adják a gyereküket számolnak azzal, hogy majd őket is otthonba adja a gyerekük öreg korukra?

Figyelt kérdés
Nem a 2 év után anyagi vagy más okból visszamenőkre gondolok. Hanem akik nyugatot majmolva mondjuk már 4 hónaposan azt csinálják. Tényleg jó ez egy gyereknek? Utalok itt egy másik kérdésre: http://www.gyakorikerdesek.hu/csaladi-kapcsolatok__hazassag_..
2013. jún. 3. 20:25
1 2 3
 11/29 anonim ***** válasza:
80%

9-es vagyok.

Ha valaha édesanyám olyan állapotba kerül, hogy nem tudja ellátni magát, akkor öregek otthonába fog kerülni. Természetesen nem azért, mert engem korán bölcsődébe adott. Nem tudom szerinted ilyen esetben mit kellene tennie a gyereknek. Ott kellene hagynom a munkámat, hogy otthon ápolhassam?

2013. jún. 3. 20:57
 12/29 anonim ***** válasza:
75%

Én gyógypedagógus vagyok. Ezért kimondottan érdekel a téma. Rengeteget olvastam is róla. Amit leírok, nem azért írom le,hogy bárkit megsértsek.

Angliában és az Usában jellemző az, hogy korábban beadják a babákat bölcsibe. Dr. Lames Dobson a Fiúk nevelése című könyvében részletezi (Ő az Usában lévő problémákról ír), hogy miért is probléma az, hogy a gyermekeket korábban leválasztják az anyáról. (itt felsorol agressziót, pszichés zavarokat, stb.). Ellenzi, hogy a kicsiket korán bölcsibe adják. Mellesleg a szerző pszichológus.

Steve Biddulph: Hogyan neveljük a kicsiket című könyvében (Itt Anglia problémáit taglalja a szerző) arról ír, hogy Angliában az összes neveléssel és gyermekekkel kapcsolatos probléma arra vezethető vissza, hogy olyan korán bölcsibe adják a gyermekeket. Ő például ideálisnak a 3 évet tartja, hogy közösségbe adják a gyermeket. De még ekkor is csak 4 órára. A könyvének az egyik fejezetében azt taglalja, hogy hiába elit az a bölcsőde, a legjobb szakemberekkel ellátva, még akkor sem tud pótolni egy kevésbé jó anya nevelését. Mert a nevelők képtelenek egyszerre ennyi kicsi gyermek igényeit ellátni. Abszolút támadja az angliai rendszert. A szerző pszichológus.

Mivel 3 éves korig alakul a kötődés a gyermekek esetében, ez az időszak a legfontosabb, hogy a gyerek az anyjával legyen. Ha nincs anya, az apa vagy a nagyszülő is megteszi. Csak egy állandó személy legyen. HA ez nincs meg, akkor kialakulhat a gátolatlan, vagy a reaktív kötődési zavar. Itt a 3 év a meghatározó. Ugyanis a gátolatlan kötődési zavar esetében a folyamat visszafordíthatatlan, és nem gyógyítható.

De a témához szervesen kapcsolódnak Harlow és Spitz kísérletei is, melyek ugyancsak a korai kötődés fontosságáról szólnak.

Attól, hogy nyugaton valami szokás, még nem feltétlen jók, és követendők. Hiszen a saját szakembereik is támadják azt a rendszert.

Kis hazánkban-szerencsére- még hallgatnak az elismert szakemberekre.

Nem mélyedek el a témában, mert nem akarok untatni senkit.

Én megértem, hogy akinek nincs más választása, nem tehet semmit. Különösen igaz ez az Usára és Angliára. Az egy más kultúra.

Nekem is van két gyermekem. Én három évet itthon voltam velük. S az tartom a legjobbnak, ha az anya a gyermekével marad. De a bölcsi még mindig jobb az éhhalálnál. Aki nem teheti meg, hogy kicsinyével maradjon, ő se érezzen bűntudatot, mert neki nincs más választása. S ő is a lehető legjobbat hozza ki a körülményeiből.

2013. jún. 3. 21:02
 13/29 anonim ***** válasza:
70%
A lányom 2 évesen megy majd bölcsibe. Számolok azzal, hogy öreg koromra idősek otthonába ad(nak), mert nekem is és az ő családjuknak is az lesz a legjobb.
2013. jún. 3. 21:05
 14/29 anonim ***** válasza:
100%
Na, igen. Azért mert 3 évet itthon voltam vele, nem várom el tőle hogy 20 évig pelenkázzon, és ne járjon dolgozni mert nekem fogalmam sincs magamról, és felgyújtom a lakást ha nem figyel rám. Amúgy szerintem elenyésző azok száma akik 4 hónaposan bölcsibe adják a gyereket csak úgy jókedvükből, mert a munka fontosabb, a gyerek meg nem érdekli őket. Leginkább anyagi oka van, vagy a munkahey elvesztésétől való félelem. Ha pedig olyan műsorvezetőkre, közszereplőkre gondolsz akik pár hónap után már képernyőn vannak, azt azért illene látni hogy nagy valószínűséggel nem napi 8-12 órát dolgoznak. Amúgy meg attól még hogy valaki 3 évig ül otthon a gyerek mellett, ha jóformán a tekintetét sem emeli rá, ugyanúgy kerülhet öregek otthonába. Hihetetlen hogy mindig mindenki mással van elfoglalva. Maradj otthon amíg lehet, és imádkozz hogy megúszd az otthont.
2013. jún. 3. 21:22
 15/29 anonim ***** válasza:
49%
Itt az en peldam. Anyum 3 evig maradt velem otthon, rettentoen nehez volt beilleszkedni tarsasagba, kozossegbe, mert mindig anyara gondoltam, megszoktam, hogy o 3 evig mindig ott volt velem, evekbe telt, mig megszoktam hazon kivul lenni, beszelgetni gyerekekkel, nem csak anyaval, az en eletemre negativ hatassal volt. Jelenleg Amerikaban elek, itt a ferfi es no azonos aranyban veszi ki reszet a hazimunkabol, hol a ferfi, hol a no vigyaza a gyerekekre, a ferfiak foznek, mosnak, takaritanak. Az amerikai gyerekek kiskoruk ota arra vannak nevelve, hogy szokjak a kozosseget, a tarsas erintkezest, hogyan kell viselkedni, beszelni, csoportokban tevekenykedni. Az anyak 3 honap utan dolgoznak, de szoros a kapcsolat gyerek-anya kozott, itt elek mar jo par eve, szoval latom nap mint nap. Arrol nem is beszelve, hogy a munkajukbol nem esnek ki, nincsenek kiszolgaltatva a ferfiak fizetesenek, nem varjak el toluk, hogy minden hazi munkat vegezzenek es az amemrikai csaladokban nagyon-nagy az osszetartozas. Tudom a regi berogzott magyar szokas miatt keptelenek a nok valtoztatni, es azt gondoljak ez a 3 eves tenges-lenges otthon a legjobb a vilagon. Ja, ennek koszonhetoen lettem az iskola legvisszahuzodobb gyereke. Nem tanultam meg otthon milyen gyerekek kozott lenni.
2013. jún. 3. 22:54
 16/29 anonim ***** válasza:
62%

"A gyereked meg nem az anyagiaktól lesz boldog."

Ez illuzio, es hulyeseg igy ebben a formaban, hasonlo, mint a sok, fontoskodo "okossag" a facebookon, amit unatkozo emberek posztolgatnak nap mint nap, ilyenek, mint aki szeret az elfogad ugy ahogy vagu, a penz nem boldogit, az igazi szeretet az,hogy...blablabla. Senki nem ertelmezi, tesz fel kerdest ezzel kapcsolatban, mert akkor lerombolna a valosagot. A gyerek reszben az anyagiaktol lesz boldog, mivel, ha nincs etel a szajaban, egeszsegugyi problemai lesznek, ha penz hianyaban nincs megfeleloen tartva, akkor szinten egeszsegugyi problemai, fizikai fajalmai lehetnek, csak az anyai olelesbol senki sem tudja kifizetni a szamlakat, a meleg vizet, a futest, az etelt. Ha jol van nevelve a gyerek, akkor felnott koraban o lesz buszke az anyjara, hogy par honap utan aldozatot hozva vissza ment dolgozni, azert, hogy mindent megadjon a gyerekenek.

2013. jún. 3. 23:08
 17/29 anonim ***** válasza:
82%
Azért szerintem kicsit túlzás azt állítani, hogy a bölcsi miatt lettél visszahúzódó...ez alapvetően egy személyiségbeli kérdés.
2013. jún. 3. 23:11
 18/29 A kérdező kommentje:

Húúú...próbálok mindent leírni, ami a válaszok olvasása közben eszembe jutott

2,7 - egy éves gyereket nem lehet elkényeztetni, nekik szükségleteik vannak, amiket ki kell elégíteni, az elkényeztetés sokkal később kezdődik...de az tény, hogy ez elég nagy problémája a mostani tizenéveseknek, tanár lévén sajna saját bőrömön tapasztalom...

9-es, hát nem tudom, hogy nálad hogy jön össze a "szeretem az anyukámat" és "otthonba adom", mert akit szeretek, azzal azt nem tudom megcsinálni, persze ez attól is függ, hogy szüksége van-e olyan kezelésre, amelyet otthon nem kaphat meg...

15-ös ha tényleg babysitter vagy, mint ahogy itt vagy a másik kérdésnél írtad, akkor elég sza...ul csinálhatod, ha az otthon maradást tengés-lengésnek tartod...ahogy az is fura, hogy a gyerek csak bölcsibe tud szocializálódni szerinted...ha rendszeresen közösségbe van véve (játszótér, játszóház, család) akkor az szerintem teljesen elég...és mondjuk azt sem értem, miért írod, hogy Amerikában bezzeg mindent közösen csinálnak a szülők, szerintem egy működő kapcsolatban ez nálunk is teljesen normális...

12?-köszönöm, hogy megosztottad ezeket, én eddig nem figyeltem a szakirodalmat, de ez megerősített a saját véleményemben

Akik írták, hogy ritka - Az én ismerősi körömben három anyuka is van, aki 6 hónaposan adta be bölcsibe a gyermekét és két esetben teljesen biztosra tudom, hogy nem az anyagiak miatt. Az egyikük még el is mondta, hogy unatkozik otthon, neki kihívásokra van szüksége.

14-es tényleg mindenkinek magánügye, egyet is értek veled sok mindenbe, de a kérdésben, amire utaltam egy nő segítséget kért a férjével való kapcsolat "rendezésére" és még végül ő volt a rossz, mert nem megy vissza dolgozni, nem egészen egy éves gyermeke mellől. Ez nálam nagyon kiverte a biztosítékot. Mint ahogy az is, aki négy gyereket szült, mind a négyet négy hónaposan bölcsibe adta és még dicsekszik is ezzel és pálcát tör mások felett.

10 éves kapcsolat után, ebből 7 év házasság, 3 nagyon kemény hormonokkal fűszerezett év után született meg a lányom. És igen is 3 éves koráig fogok vele itthon maradni, ha csak valami nagyon komoly közbe nem jön. És nem a tévé elé ültetem, hanem megpróbálok minél többet adni neki. Nem anyagilag, hanem érzelmileg, élményileg. Hónapról-hónapra élve, drága játékok nélkül, nagy utazások nélkül. Vannak dolgok, amit egy gyereknek igen is a szüleitől kell megtanulnia. Miért egy idegen pelenkázza és szoktassa a szobatisztaságra, miért más tanítsa meg szépen enni, beszélni? Miért egy idegenhez fusson oda nap közben többször is, hogy megölelje? Lehet szentimentális vagyok, de ez igen is egy SZÜLŐ dolga kell hogy legyen!

2013. jún. 3. 23:35
 19/29 anonim ***** válasza:
.
2013. jún. 3. 23:40
 20/29 A kérdező kommentje:
16-os, én nem a szélsőségekről beszélek, a gyerekem nem szenved hiányt. Van mit ennünk, meleg van, rendes higiéniai körülmények között. Egy kevés spórolásunk is van, ami szükség esetben bevethető. Viszont az után, hogy mindezt kifizettük bizony számolnom kell, hogy maradjon a hó végéig. Viszont három évig nem telik kirándulásra, nem tudunk étterembe menni, a színház, a mozi is csak álom, a hajam a barátnőm csinálja, könyvet max a neten olvasok. Szóval szerintem ez is elég nagy "áldozat" és talán nagyobb annál, mint 4 hónaposan dolgozni menni, hogy adidas ruhában járassam, hogy fp játékokat vegyek neki és hogy nyáron a tengerhez, télen meg az Alpokba cincáljam szegényt.
2013. jún. 3. 23:43
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!