Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Neveletlen rossz gyerek a...

Neveletlen rossz gyerek a játszótéren, nagyon kiakadtam. Hogyan lehet ezt helyesen kezelni?

Figyelt kérdés

Szóval van egy 2.5 éves fiam, egy kisebb faluban lakunk, ma d.után lementünk a játszótérre kismotorral. Megjelent egy ismeretlen 6-7 éves kisfiú, szólt a fiamnak hogy motorozni szeretne, megkértem a fiamat hogy cseréljenek kicsit had motorozzon a kisfiú is, odaadta neki szépen. Kisfiú elindult kifelé a parkból a motorral, szépen megkértem 4szer ne vigyi ki a parkból, mert az én fiam nem mehet ki(amit be is tart) és szeretett volna utána menni. Ezekután kivitte, megvártuk még visszaér, szépen megkértem adja vissza, mert fiam már sírt hogy elvitte a motrot. Visszaadta, kb fél perc után jött hogy nem adja vissza a gyerekem a motrot neki, mondtam hogy mst ő motorozik addig játszon mást. Odaszaladt lelökte a fiamat a motorról, na itt elvettem tőle a motrot, rászóltam erélyesen( mivel szülők a közelbe se). Utána fiam ropiját tépte ki a kezéből, mire rászoltam hogy talán kérjen belőle, ekkor közölte hogy : vegyek neki is.

Mikor mondtam hogy ezekután talán erre a szüleit kérje meg erre...

Mindezután 2 szer megütötte a fiamat, mert nem adta oda a motrot.

komolyan nagy türelmű ember vagyok, de ha nem jövünk haza biztosan felpofozom! Ennyire neveletlen, pofátlan gyereket...

Persze tudom nem a világ problémája, de ezt hogyan kezeltétek volna? Azt mondta a kisgyerek ide költöztek, ha igaz ez még előfordulhat majd. Mindig nem menekülhetek el onnan.

Sajnálom mert ezekalapján eggyértelmű hogy senki nem neveli, foglalkozik vele. De ettől ne az én fiamat nem bánthatja.

2013. jún. 2. 21:01
 1/9 A kérdező kommentje:
Gondolkodtam azon ha ez mégegyszer előfordul, felkeresem a szüleit, de ezekalapján semmi értelme nem lenne...
2013. jún. 2. 21:03
 2/9 anonim ***** válasza:
89%
Szerintem, ez az a szituáció, mikor a legokosabb, hogyha már most szólsz a szülőknek, hogy ne legyen legközelebb. Nem csak arról van szó, hogy elvett egy játékot, meg vett a ropiból, hanem megütötte a gyereked, és ki tudja, nem fog-e nagyobbat ütni legközelebb. Javaslom, hogy kérdezd meg a gyerekről, hogy hol vannak a szülei. Majd keresd fel őket, és mond el nekik, hogy a fiúk erőszakosan viselkedik a játszótéren, és ebben a faluban ez nem divat gyerekek között. Én azt mondom, hogy egy udvarias, normális hangvételű beszélgetés többet ér, mintha nagyobb baj történhetne.
2013. jún. 2. 21:13
 3/9 anonim ***** válasza:
83%
Nyakon ragadom és megkeresem a szüleit, és figyelmeztetem őket, hogy ha mégegyszer így viselkedik, akkor megvédem a fiam, nem csak szavakkal, és helyettük is nevelni fogom! Mindennek van határa! Teljesen felhúztam magam még olvasás közben is! Nagyon szomorú, hogy ilyen megtörténhet!
2013. jún. 2. 21:16
 4/9 A kérdező kommentje:

Persze ott voltam igy nem tudta úgy megütni, de ha épp nem állok a gyerek melett akkor ez nem igy történt volna.

Rettentően felhúztam magam

2013. jún. 2. 21:17
 5/9 anonim ***** válasza:
37%
Jól felképeltem volna. Aztán jöhettek volna a szülei, azok is kaptak volna. Nekem aztán nincs türelmem más neveletlen gyerekét nevelni. 6-7 éves, már tudatosan cselekszik.
2013. jún. 2. 21:52
 6/9 anonim ***** válasza:
Jól kezelted. De ennek lesz még folytatása, és mindig van nagyobb hal. Előbb utóbb lerendezi valaki őt is, bár tudom, ez nem vigasz. Ha látod legközelebb, megelőzésképp szólj neki, hogy mihez tartsa magát. De a többi szülő is majd ad neki szerintem...
2013. jún. 2. 22:24
 7/9 anonim ***** válasza:
91%

ma volt pont két nagy tunya lány a játszón, és feltekerték a hintát mert nekik leért a lábuk, a kicsik meg nem érték fel, erre mi letekertük és olyan modorban beszéltek velünk hogy csak lestünk, és közölték hogy ők úgyis visszatekerik a hintát mert nekik úgy jó

kiosztottuk őket de nem használt, szülők sehol

ezek a tanárverő típusú gyerekek

2013. jún. 2. 22:28
 8/9 anonim ***** válasza:
100%

Én a megbeszélés és a békés megoldás híve vagyok. Egészen addig, amíg van értelme. Ha normálisak a szülők, akkor szólj, de ha nem, akkor közöld határozottan a kis majommal, hogy ha akár ránéz a gyereked motorjára, úgy felrúgod, hogy a taknyán csúszik ki a játszótérről.

Ha legközelebb meglátod, akkor nyugodtan szólj be hangosan: kisfiam, menj onnan, megint ott van az a rossz gyerek. Nem neki nem adhatod oda a kislapátot.

2013. jún. 2. 22:32
 9/9 anonim ***** válasza:
87%

Kedves Kérdező,

nagyon átérzem a helyzetedet és sajnálom, hogy így alakult. Ennyire nem durva (verekedésig még nem fajult), de hasonló szituációba már mi is kerültünk a közel 3 éves kisfiammal néhány alkalommal játszótereken.

Nekem az vált be, hogy a nem figyelő, nemtörődöm szülő figyelmét hívom fel valahogy, ha a neveletlen kisgyermek pl. tör-zúz vagy szándékosan lökdösődik, kiszedi a kicsik kezéből a játékot, innivalót stb.

Pl. így: "elnézést, kihez tartozik ez a kisfiú, aki megint fellökte a piciket a csúszdán?"- jó hangosan kell mondani, hogy biztosan mindenki figyeljen. Elő szokott kerülni a szülő- a rossz az, hogy sajnos a saját hiányosságait is alkalmanként a gyerekeken vezeti le (kirángatja, megüti stb.- ezért ez egy ördögi kör)

...ez általában szokott használni, nagy a "közfigyelem" és a "szégyenben maradás" ereje, mert akkor a többi szülő is felfigyel (azok is, akik nem mernek szólni, de ilyenkor felbátorodnak).

Azért mindig remélem, hogy a neveletlen gyerekek szülei hallótávolságban vannak (általában a játszótér mellett dohányoznak, pletykálkodnak...)

Olyan eset is volt már, amikor nagyobb (10-11 éves) gyerek jött felügyelet nélkül (főváros) és minősíthetetlenül viselkedett. Ebben az esetben rászóltam egyszer, kétszer, aztán figyelmeztettem, hogy még egyszer ne kelljen... persze, hogy neki állt feljebb (kortársai vagy nagyobbak előtt meg akarta mutatni, hogy mekkora király, gondolom).

Ezesetben sajnos muszáj volt "erőt demostrálni", úgyhogy hirtelen ott termettem előtte, megfogtam a kezét (nem erősen, nehogy azt hidd!) és belesziszegtem a fülébe, hogy vagy most elindul kifelé szó nélkül sürgősen, vagy a hajánál fogva segítek neki, de egyenesen bele a kocsiba és irány a rendőrség, ha már a szüleinek nem sikerült elkísérnie- ott majd magyarázkodhat a szüleinek és a rendőröknek, mert 14 év alatti nem azt csinál egyedül, amit akar. A szüleit pedig megvárom a kapitányságon én is.

Ez használt. Replikázott még egy darabig, hogy neki a szülei megengedték, erre válaszoltam, hogy ok, akkor hívom a rendőröket, majd ők eldöntik, hogy mihez kezdenek a kóborló kiskorúakkal. :))

Igen, van az a réteg, akiknél csak ez jön be. Arra mindig igyekeztem figyelni, hogy a saját kisfiam és más normális kisgyerekek előtt ne legyen agresszió, tettlegesség, kiabálás, trágárkodás- lehetőleg ne a szemük előtt történjen- vagy ha igen, akkor részemről nyugodt, kimért hangnemet, határozottságot tudjak mutatni és oldódjon meg a probléma. A gyerekeink abból is tanulnak, ahogyan mi kezeljük az ilyen (valóban bicskanyitogató) helyzeteket.

Ilyen helyzetben én általában nem menekülök el, hanem igyekszem megoldani.

Mindig az a mondás szokott eszembe jutni, amivel nekem sokat példálóztak a szüleim: "bűnösök közt tettes a néma is"- vagyis ha senki soha nem szól és nem tesz semmit (csak esetleg panaszkodik később), akkor a neveletlen gyermekeknek és a szüleiknek miért is kellene megváltoznia? Sajnos nekik ez így kényelmes- nekünk kell tenni valamit, hiszen bennünket zavar és a mi értékrendünkbe nem fér bele.

Megnevelni természetesen senkit nem akarok- de azért van az az életkor, amitől elvárható egy minimális készség és hajlandóság a közösségi szabályok betartására.

Szép napot és fel a fejjel- legyél erősebb, határozottabb, nyugodtabb, mint a 6 éves neveletlen kisfiú- ez nem okozhat gondot.

Szép napot:

2013. jún. 3. 15:54

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!