Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Keményítő érzékenység! Volt...

Keményítő érzékenység! Volt valamelyikőtök gyermekének, vagy ismertek ilyet, akinél megállapították ezt a problémát?

Figyelt kérdés

Érdekelne hogy hogyan és mikor derült ki, illetve hogyan tudtatok diétázni és/vagy kezelni gyógyszeresen?

Minden információt szívesen fogadok!

2013. máj. 30. 10:12
 1/4 anonim ***** válasza:
Nekem magamnak van (illetve néha előjön) keményítő intoleranciám (ez nem tudom, ugyanaz-e, mint az érzékenység). Olyan 19 évesen derült ki, mindentől puffadtam, elküldtek terheléses vérvételre. Egy-két évig gyógyszert szedtem, azt hiszem, Kreont ill. Pangrolt próbáltam. De elég macerás volt, úgy emlékszem, mindig evés előtt x idővel kellett szedni, úgyhogy aztán inkább kerültem a magas keményítő tartalmú ételeket (főleg pékáruk, krumpli, banán, kukorica, rizs) és pár év alatt valahogy megszűnt, ill. ha néha elő is jött, újra diétáztam 1-2 hétig. Jó 10 év múlva, szülés után újra jobban fellángoltak a tüneteim és akkor elmentem egy fizetős ételfehérje intolerancia vizsgálatra is, ahol nagyjából ugyanezek az élelmiszerek jöttek ki, plusz tej, tojás és élesztő... azóta ezt mindet kerülöm (bár nem olyan mértékben, mint egy allergiás) és most 2-3 éve újra tünetmentes vagyok.
2013. máj. 30. 10:36
 2/4 A kérdező kommentje:

Köszönöm válaszod!

Megkérdezhetem, a terheléses vérvétel hogyan zajlik?

Az én gyerekem még csak egy éves, de a hozzátáplálás óta egyre erősödő kegyetlen puffadásnak talán ez lehet az oka.

(Igen, érzékenység=intolerancia :)

2013. máj. 30. 10:45
 3/4 anonim ***** válasza:

Hát a vizsgálat nálam már elég régen volt, így nem biztos, hogy pontosan emlékszem ill. most is így csinálnák (pláne ilyen pici gyereknél). Gasztroenterológus küldött el laborba, inni kellett egy sűrű keményítős löttyöt (mintha csirizt ivott volna az ember) és utána olyan fél óránként vettek vért, azt hiszem összesen 3x. Ugyanilyen tesztet csináltak akkoriban egyébként cukorra is nekem úgy egy hét eltéréssel, de az negatív lett.

Lisztérzékenység gyanú nem merült fel a babádnál?

2013. máj. 30. 13:50
 4/4 A kérdező kommentje:

Köszi, hát akkor lehet, hogy ezt a tesztet nem fogják neki még elvégezni, mert kicsi hozzá, hogy megigya azt a cuccot, főleg ha sok. De meglátjuk...

Bonyolult és nehéz az ügy, lassan fél éve kutatjuk, hogy mitől puffad olyan szinten, hogy éjszakánként minimum óránként ébred, de van hogy 20 vagy 40 percenként. Sír, és amíg nem jön ki a gáz, addig feszeng össze-vissza.

Volt allergiavizsgálat vérből, ott szerepelt a "lisztkeverék" is, negatív lett neki, mint minden más, de sajnos ezek a tesztek nem annyira megbízhatóak, másik gyerekemnek is negatív lett a vértesztje, de a karon karcolós meg "jó pozitív", szóval ezt nem lehet készpénznek venni.

Magunk kísérletezgetünk leginkább. Ami biztos, hogy van egy másodlagos tejcukor intoleranciája, de hogy az mitől alakult ki, vagyis a fő probléma még nincs meg. Most gyanakszunk a keményítőre. Teszteljük második napja, a múlt éjjel már sokkal jobb volt...

2013. máj. 30. 22:02

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!