Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » 5 évest odaengedtek a tűzhely...

5 évest odaengedtek a tűzhely mellé keverni?

Figyelt kérdés
Felügyelettel persze. Általában együtt főzünk a családilag másnapra, mert ilyenkor legalább együtt vagyunk, nem tanul, rohan senki, tudunk beszélgetni. A két nagyobbik fiam 9 és 13, rájuk már szinte bármit rájuk lehet bízni. Szóval mi a férjemmel már csak állunk és nézzünk. A kicsi 5 éves, nagyon szeretne már "tényleg főzni". Hiába mondom neki, hogy pont az a lényeg, hogy eltaláljuk az arányokat stb, de mivel egyébként is ő A Kicsi a családban, mindig menne a bátyjai után. Tehát ha nekik szabad a gáz felett keverni, akkor ő is szeretne. Férjem nem érti miért nem engedem, amikor ott áll mellette. TÉnyleg túl aggódom?
2013. máj. 29. 10:48
 1/7 anonim ***** válasza:
Szerintem igen. Nyugodtan el kell neki mondani, hogy ez forró, ezért óvatosan kell csinálni, és engedni, had tegye. A legrosszabb, ami történhet, hogy megégeti a kezét. És ez is egy tapasztalat. Ellátod és kész. Ha pedig ügyes, akkor sikerélmény. Dícsérni, motiválni kell, nem félteni mindentől. Maradj mellette, vagy a legidősebb bátyja legalább, de engedjétek érvényesülni. Nem olyan pici már, hogy ne kevergethessen valamit. Vegyétek visszább a gázt és kész. Nem óvhatod meg mindentől, és nem fejlődik, ha nem támogatod. Ez teljesen belefér. Egyedül 5 évesen nem hagynám ott, de felügyelettel engedném.
2013. máj. 29. 10:51
 2/7 A kérdező kommentje:
Néha kicsit még hirtelenkedik, ezért féltem egy kicsit. De akkor kipróbáljuk, nem akarom túlparázni. Lehet öregszek:) vele szemben tényleg aggódósabb vagyok, mint a nagyoknál. Ők ilyen idős korban még maximálisan megelégedtek azzal hogy adagolnak, kavargatnak, 7-8 éves korukban kértek helyet a tűzhelynél. És nyugisabbak is voltak:)
2013. máj. 29. 10:58
 3/7 anonim ***** válasza:

A fiammal és a lányommal együtt főzök, van amikor a tűznél is keverhetnek. Állnak a székükön, és vezetem a kezüket. Ami szabály még, ha valamiért ott kell hagynom a kaját a tűzön, és bejönni(pl a nagynak popsitörlés, akkor a kicsinek velem kell jönnie, vagy fordítva) egyedül csak enni maradhatnak kint a konyhában, minden más esetben be kell velem jönniük.

Egyedül a forró olaj a tabu nekik.

Így tanulnak. Már mosogatnának is.:)

2,5 és 4évesek

2013. máj. 29. 11:02
 4/7 A kérdező kommentje:
Mosogatni ő is mosogat. Ő az egyetlen aki még élvezi a családban:D
2013. máj. 29. 11:05
 5/7 anonim ***** válasza:

3.5 éves a fiam, és ő fent ül a tűzhely mellett a pulton, segít keverni, adogatja a fűszereket. Ott vagy mellette, figyeled minden mozdulatát, ráadásul elmondod neki, milyen veszélyes a forró víz/étel/tűz, stb. Az enyém sem nyúl bele, óvatos, sőt ő mondja nekem, hogy lassan-óvatosan csináljam, mert megégetem magam.

Egyedül -vagy mással a férjemen kívül -nem hagynám, hogy ezt csinálja, de mi figyelünk rá 100%-osan.

2013. máj. 29. 13:13
 6/7 anonim ***** válasza:
Nem engedem,még keverni sem.amit asztalnál lehet keverni azt enegedem,de tűzhely közelében sem engedem.Szakács a férjem tudom milyen ,,véletlen"balesetek történnek.Egy 5 éves még ne menjen a tűzhelyhez!!!
2013. máj. 29. 14:12
 7/7 anonim ***** válasza:
Nem engedném, fiam 4.5 éves, de szerencsére ne is akar ilyet, tudja hogy a tűzhely neki "tabu". Van játékkonyhája vagy az ebédlő asztalon szokott "főzni". Hiába ügyes, talpraesett egy gyerek, szerintem ebben a korban még szeleburdiak, magára boríthatja véletlenül, stb.
2013. máj. 29. 21:23

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!