Munkaszerződés lejárta esetén milyen juttatások járhatnak?
Most juni 10.-én lejár a szerződésem (szociális ápolo )
de akkor már kb 11 hetes terhes leszek!
Ha nem vesznek visza mien támogatást kaphatok!
Kérlek minél előőbbi választ
Tgyáshoz és gyedhez szülést megelőző 2 évben kell meglennie 365 biztosított napnak. Nem írtad mikor szülsz és mióta dolgozol.
De gyed igényléséhez fennálló biztosításnak kell lennie, munkahely vagy álláskeresési járadék által. Ha egyik se lesz, akkor csak gyesre leszel jogosult, havi nettó 25 ezer körül.
Tgyást a biztosítás megszűnése után még 42 nappal lehet igényelni, de sajnos addigra se szülsz meg.
Tudsz egyszeri anyasági támogatást kérni, ha megvan a kiskönyvedben a 4 orvosi pecsét, ez kb. 64 ezer forint.
Jár még ugye a családi pótlék.
Ha van munkahelyed, akkor tudsz igényelni családi adókedvezményt, vagy ha a pároddal házasok vagytok, akkor ő is tudja igényelni. Ha nem vagytok házasok, akkor a párod a gyerek születése után tudja igényelni. De, a terhesség betöltött 91. napjától lehet kérni a családi adókedvezményt. Ez 1 gyerek után 10 ezer forint.
Hát december 12,23 a szül.várh.időp.
Valószinű visszavesznek de nem abba a munkakörbe hamem könnyebbe.
Ha akár egy hétre is megszakad a munkaviszony az mit vont magával?
Én ugy tudom hogy gyedet akkor kapok a 2éven belül van 365 nap amin biztosított voltam!
Kérlek írjatok
A két éven belüli 365 biztosított napban lehet megszakítás, az a lényeg, hogy szülést megelőző 2 éven belül meglegyen a 365 biztosított nap, nem gond ha van benne megszakítás.
Viszont a tgyás és gyed összegének számításánál már fontos, hogy mennyi idő megszakítás van. Ugye mikor kiszámolják, hogy mennyi lesz a tgyás és gyed, akkor az igénylést megelőző évben megnézik, hogy van-e 180 bérezett nap.
Tehát, te decemberben szülsz. A tgyásod még a 2012-es bruttó átlagbéredből fogják számolni. De ha úgy van, hogy pl. 2012-ben februártól-áprilisig nem dolgoztál, akkor itt több mint 30 nap a megszakítás és a januári béredet nem számolják bele az átlagbérbe, csak áprilistól, de az, hogy januárban dolgoztál, beleszámít a biztosítási időbe, csak a tgyás összegébe nem fog, mert több mint 30 nap megszakítás volt.
Remélem nem túl bonyolult:)
Tehát arra figyelj, hogy 30 napnál több megszakítás ne legyen, mert a gyed összegének számításánál, a megszakítás előtti béredet akkor nem veszik figyelembe.
Hát én ezt találtam a neten:A TGYÁS 2013-as összege a napi átlagkereset 70%-a, melyet a táppénzre vonatkozó rendelkezések szerint számítanak ki, nincs felső határ akkor, ha a terhességi gyermekágyi segély kezdő napját megelőzően, illetve a szülést közvetlenül megelőzően visszafelé számolva rendelkezik 180 napnyi jövedelemmel. Ebbe a 180 nap bérezett időbe beleszámítanak a ténylegesen ledolgozott napok, a betegszabadság és a szabadság, de a táppénz nem számolható bele.
Ezek szerint akkor is jár ha én 2012 ben csak junius 12-től dolgoztam.Mert visszafele számolva megvan 180 nap.
Igy lehet?
Irjatok
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!