Ti is kiválasztanátok a gyereketek tulajdonságait genetikailag mint a Gattaca című filmben?
Ha megtehetem, hogy garantálom a gyerekemnek, hogy nem lesz fogyatékos / buta / seggdugó, akkor persze, miért ne?!
Valamilyen szűrés amúgy is kéne, van olyan ismerősöm, akinek nyomorék gyereke született, azóta tönkre van téve az életük.
Persze, nyilván szeretném ha nem lenne beteg és nem örökölné meg a családban előforduló krónikus betegségeket. És igen, jó lenne, ha én eldönthetném, hogy szorgalmas legyen és ambíciózus és persze, hogy ezzel szeretném megóvni az életbe rá váró nagy csalódásoktól (persze úgysem lehet:). És igen, persze, hogy szeretném ha szép is lenne, általánosságban, ne legyen semmilyen tesi deformitása amiért csúfolhatnák vagy komplexusai lennének.
Le lehet pontozni.
Az ilyen napok után mint a mai egyértelműen IGEN!! Sok sok tulajdonságot száműznék, és hoznék helyette csupa olyat ami kedvemre való...de ezt csak a saját kényelmemre...szóval szerintem elég önző dolog. Aki a gyermeke tulajdonságait akarja előre megszabni, az tulajdonképpen nem is gyermeket akar, hanem valamit amit ő határoz meg előre, ergo tamagocsit.
Persze betegségek, degenaralitás, dúshaj, igézőszem, sudár termet programot biztos választanék. De sajnos semmi egyedi nem lenne, hisz ki akarna seggdugó beteg kopasz fogatlan kezetlen lábatlan gyereket? Mindenki magas, makkegészséges, dúshajú lenne. Akár legozhatnánk is velük, annyira egyformák lennének mint a lego bábuk:-)
Szerintem is simán lesz majd ilyen, ahogy attól sem vagyunk véleményem szerint messze, hogy születéskor chipet ültetnek az emberekbe (mint most az állatokba).
Hogy egyetértek-e vele? Nem. Azt persze értem, hogy nem akarja az ember, hogy beteg legyen a gyereke (most is szűrethetünk ugye Down-kórra pl.), de a további tulajdonságokat azért nem szerencsés meghatározni, mert ez azt feltételezi, hogy az emberek annyira okosak, hogy tudják, mi a jó.
Érdemes elgondolkodni azon, hogy mi lenne pl. akkor, ha mondjuk minden gyerek szófogadó, csöndben ülő, a felnőtteket feltétel nélkül tisztelő lenne, ahogy mondjuk egy iskolában elvárják tőlük. A szülők és a tanárok boldogok lennének, semmi probléma nem lenne a gyerekekkel. Ezügyben viszont egyet értek Vekerdyvel, aki azt mondja, nem a könnyen irányítható gyerekek fogják felnőttként a nagy dolgokat véghezvinni, hanem azok, akiknek vannak saját gondolataik, akaratuk, és hát, igen, időnként mernek szembeszállni a „hatalommal”.
Egyébként erről az jutott eszembe, hogy a csúcs az lehetne, ha a politika határozná meg, milyen legyen a gyerekek jelleme – szép kis szabálykövető tömeget lehetne így generálni, akik szó nélkül, csillogó szemmel követnék vezérüket.
Azt hiszem, ez minden jóérzésű ember számára ijesztő jövőkép.
Namost, a gének többsége az emberi mivoltunkat szabályozza, gondolkodás,beszéd stb. képességek kialakulása. A gének kis százaléka felelős csak azért, hogy hogy nézünk ki, mennyi az iq-nk. És egyelőre még nem azonosították be, hogy melyik gén pontosan miért felelős, ahhoz több ezret kéne pontosan feltérképezni.
Hogy a kérdésre is válaszoljak: Nem. Abban mi az izgalom, hogy tudom előre, hogy milyen lesz. Így lehet figyelni, találgatni, keresgélni a vonásokat.
A betegségeket mondjuk szívesen szűrném. De ott is csak a hajlam, ill. öröklődő betegségeknél lehetne ezt megtenni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!