Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Ki kell fizessék a szabimat?

Ki kell fizessék a szabimat?

Figyelt kérdés
2011-ben szültem,2010 szeptemberében táppénzen voltam és bent maradt 17 nap szabadságom,most 2 éves a kislányom és szeretnék visszamenni 6 órába dolgozni,de előtte ha jól tudom ki kell vennem a felgyűlt szabimat,tudom azt nem fizetik,de ami 2010-ről maradt meg azt a 17 napot ki kell fizessék nekem?
2013. ápr. 30. 17:03
 1/7 Golan Trevize ***** válasza:

A bent maradt napokat, ha jól tudom, 2011 március végéig vehetted volna ki.

Sajnos azok szerintem "elvesztek".

2013. ápr. 30. 17:08
 2/7 anonim ***** válasza:
Jajj, ezt a hülyeséget honnan vetted? A szabadság sosem évül el.
2013. ápr. 30. 18:21
 3/7 anonim ***** válasza:
a 2010-ről hozott szabikat is ki tudod venni. sőt, ha akkor 8 órában dolgoztál, akkor a 8 órára jutó béreddel kell kiadni a szabadságot (hisz úgy szereztél rá jogosultságot)
2013. ápr. 30. 18:36
 4/7 Golan Trevize ***** válasza:

Ne vezessétek már félre!

A szülés előtt megmaradt szabadságokat már nem tudja kivenni, sem kifizettetni!

A szabadság igenis "elévül".

Ajánlom tanulmányozásra az Mt. 60-as és 62-es pontjait.

2013. ápr. 30. 21:21
 5/7 anonim ***** válasza:
nekem 2011-ben szűnt meg a munkaviszonyom a gyed lejárta után.2009-ben tp-en voltam,megmaradt rengeteg szabim.azt szépen kifizették.aki meg visszament dolgozni gyed/gyes után,az meg kivette,mielőtt újra munkába állt volna.
2013. máj. 1. 08:11
 6/7 anonim ***** válasza:

Mt 123§ (3) A szabadságot, ha a munkavállaló oldalán felmerült ok miatt nem lehetett az (1) bekezdésben meghatározottak szerint kiadni, az ok megszűnésétől számított hatvan napon belül ki kell adni.

Tehát ha szülési szabin vagy, vagy gyedet, gyest veszel igénybe, akkor akadályoztatva vagy.

Viszont az Mt így rendelkezik még:

(5) A szabadságot - a 125. §-ban foglaltakat kivéve - megváltani nem lehet.

A 125-ben a munkaviszony megszűnése van, mert csak akkor lehet szabit megváltani. Csakis akkor.

Szóval kifizetni nem fogják neked, hanem ki kell venned.

Kedves első! Munkaügyes vagyok, másold be légyszi, hol van az Mt-ben, hogy a szabadság elévül! Ilyenről szó sincs!

2013. máj. 1. 08:40
 7/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat,így már tisztábban látok.
2013. máj. 1. 09:32

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!