Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Hiperaktív gyermeknél milyen...

Hiperaktív gyermeknél milyen határokon belűl képes a szülő elérni eredményt a gyermek viselkedésével kapcsolatosan, megcélozható az, hogy egy nyugodt, teljesen együttműködő felnőtt legyen majd, vagy ez irreális, mert általában maradnak nehézsélgek?

Figyelt kérdés
Lelkesen láttam bele pár éve a hiperaktív kisfiam fejlesztésébe,értünk is el eredményeket ,de... azt hittem,hogy mire 7 éves lesz már majdnem olyan lesz mint a többi gyerek,de sokkal érzékenyebb maradt és sírósabb ,mindenért sír ha valami nem úgy történhet ahogy azt ő szeretné.
2013. ápr. 29. 10:05
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
Amúgy én gyerekkoromban komoly antidepresszánsokat kaptam, mert súlyos kényszerbeteg voltam. Nem ugyan az, de hasonló. A saját bőrömön tapasztaltam, mer én voltam az érintett. És tudom, hogy a pszichiáter sz@rik az okokra, hiszen képes egy 10 éves gyereket prozaccal tömni. Akkoriban ez nem volt ismert dolog, szüleim nem tudhatták ez mi. Most már sokkal több infó áll rendelkezésre. ÉS tudod mit mondok? B@szhatom a több éves gyógyszerszedést, mert miután abbahagytam kezdhettem elölről. És ki tudja milyen hosszútávú következményei vannak annak, ha gyerekkorától ilyeneken él az ember. Ha tehetném és visszamehetnék nem szedném, hanem kérnék viselkedés terápiát, meg hogy egyáltalán b@szottul magyarázzák már el mi ez. Most már tudom, mert felnőttem. Igen, tök heppi volt minden amíg le voltam 10-en évi szedálva, mert sz@rtam a világra, de ettől még a probléma megmaradt. A mai napig szorongok és fika az élet, de legalább már tudok rajta dolgozni. A gyógyszer nem fogja alapjában véve megváltoztatni a gyerek agyát, csak átmenetileg módosítja a működését, ami elfedi a tüneteket. Aztán egyszer csak bumm! Minden ugyan olyan lesz. Senki sem gondolhatja, hogy egy gyógyszer megold egy kvázi genetikailag kódolt tulajdonságot. Ideig óráig tuti jó, de egyszer csak megy a gyerek és leveti magát egy hídról, a többiek meg összenéznek, hogy ezzel meg mi történt, olyan rendes gyerek volt. Veszélyes a tűzzel játszani, mert nyilvánvaló, hogy pár pirula nem segít az a alapproblémán. Egy autistának is hiába adunk gyógyszert, gondolom ez világos. Azért mert blokkolunk pát neurotranszmitter, attól még azok a bizonyos agyi területek nem fognak strukturálisan megváltozni, sem kinőni, sem elsorvadni.
2013. ápr. 29. 11:14
 12/15 anonim ***** válasza:

Igenis vannak olyan esetek ahol gyógyszer kell!! a kérdező esete nem az. Láttam én is ilyen gyereket. Az EEG is kimutatta, hogy nem úgy veszi a külső jeleket az agya, tehát ő eleve másként reagál. De ez súlyos eset. És a gyógyszer rengeteget javított. Bármit elkövettek előtte, jó szülei vannak, egyszerűen egy társadalomba beilleszkedni képtelen gyerekkel nem tudott senki semmit tenni. Erről senki nem tehet. Van súlyos fokozata a hiperaktivitásnak. Azt gondolom, hogy aki ezt nem tapasztalja, akinek nincs ilyen gyereke, az jobb ha csendben marad.

Fiam hiperaktív. A minap mondta a gyógypedagógus, hogy sokkal elfogadhatóbban vislekedik sok másik gyereknél. Meghozta a gyümölcsét a rengeteg foglalkozás. De ettől függetlenül érzem és látom, mégsem olyan mint az átlag. Senkit nem bánt, hihetetlen feszélyezettség van benne amikor emberek , gyerekek között van. Ezért is nincs úgymond baj vele. Az óvónők szinte el sem hiszik, hogy itthon viszont nem bírok vele. Ott egy angyal. Persze, csak ez neki nem jó. Folyton pörögne, de tudja mik az elvárások az oviban így szinte az ellenkezőjére lelassul. Ami teljesen kikészíti.

4 órát van oviban, így ennyi ideig szépen viselkedni tud, habár semmiben nem vesz részt. Napi 3 órát intenzíven sportol 13 évesekkel. Fiam 6 éves. Este 11-kor alszik. Reggel 5 után ébred. Reggel még mozgás, hogy kiadja a feszültséget és bírja a délelőttöt. Én hulla vagyok. Ő pörög.

2013. ápr. 29. 11:15
 13/15 anonim ***** válasza:
Az én fuam is igy kezte.nem bir meg ülni ebédnél se. Választani se tudott mit akart igazából. Segits neki azzal hogy határozott vagy, mutasd a helyes viselkedést, adj neki időt.hidd el megérzi hogy bizonytalan vagy, hogy pánikolsz. Nekem a lábával rugdosott az asztalnál; 2 évbe telt mire eljutottunk odáig hogy ha ránézek és mondom: tudnál szólni a lábadnak hogy maradjon nyugton?, akkor abbahagyja.de max 2 kell szoljak. És ez mind igaz rengeteg másik helyzetre is. 6 éves, másolàsbol ir, 100 ig számol, fejből megmondja hogy kell leirni pl 47 és vicaversza. Bizz benne, probalj rá érezni az ő ritmusára. .
2013. ápr. 29. 13:51
 14/15 anonim ***** válasza:
13-as vagyok, bocs a hibákért telorol irok.
2013. ápr. 29. 13:52
 15/15 anonim ***** válasza:

A korábbi válaszolónak:

A hiperaktivitás nagyon is létezik, nem csak kitalálmány! Alapvetően ahhoz van köze, hogy a gyerek agya nem kap elég stimulust és ezért lesz figyelemzavaros, kényszermozgásos stb.

Ugyanakkor az is igaz, hogy sokan kezelik ezt úgy, hogy már enyhe gyanúnál is kérnek egy papírt, kapnak valamilyen könnyítést, felmentést, aztán azt hiszik, ezzel le van tudva a dolog.

Mindamellett a kérdező és a többi válaszoló nem ilyen, ez kitűnik a történeteikből, úgyhogy nem kéne leugatni őket azzal, hogy igazából nincs is probléma.

Azt gondolom, hogy ez alapvetően genetikus, de mint minden genetikus dolog, ez is alakítható. Ha az otthoni, iskolai környezet, vagy akár az orvosi-pszichológusi hozzáállás nem jó, akkor könnyen csúszhat bele a gyerek a fokozatos romlásba, elszigetelődésbe, a defekthalmozásba: Nem tud eléggé figyelni, ezért lemarad, otthon megszidják, az iskolában kiközösítik, elveszik az összes tanulási motivációja, magányos lesz, összeszed depressziót stbstbstb...

Szóval szerintem ha valaki aggódó szülő és tesz a dolgok jobbá válása érdekében, akkor jó eséllyel a gyerek megtanulja kezelni a problémáit, és ha nyer egy kis magabiztosságot, akkor az hatással lesz az agyára is közvetve.

Én magamon tapasztalom felnőttként, hogy valószínűleg enyhén (?) hiperaktív gyerek voltam és továbbra is cipelem ezt. Sok önneveléssel jár ez, de azt gondolom, hogy azért kb menedzselem magamat :-) Második felsőoktatási intézményemet kezdem, koncentrációs problémáim vannak, de a mostaninak már a felénél járok, itt már lesz diploma is :-)

Tanítványomnál látok bizonyos szempontból rossz példát: Nyilvánvalóan hiperaktív, nem tudja megállni, hogy tanulás közben ne vacakoljon valamit a kezével, folyton felpattan, mutat valamit, stb. De igazából tudná részben uralni magát.

A gond az, hogy fél napokat van teljesen egyedül otthon és nem tud magával mihez kezdeni (ált.isk végén jár amúgy), ettől pörög a semmin. Természetesen rajong minden i betűs és egyéb kütyüért, folyton ezekkel próbál "menőzni", addig se azzal kell foglalkoznia, hogy nem tudja megoldani a példát. Anyja csak annyit tud mondani, hogy "hülye vagy fiam", nekem meg, hogy járatja minden nap sportolni és nem tud ennél többet tenni. Pedig kicsit nevelhetné a gyerekét és tölthetne vele kicsit több időt (nem szenvednek anyagi problémáktól)

Az extrémebb hiperaktívokról nehezebben tudok okosat mondani, kevesebb dolgom volt velük. Mindenesetre kitartást mindenkinek!

És szerintem az a lényeg, hogy meglegyen a szociális háló és az alapvető normál ismerete. Ha felnőnek és még mindig problémáik vannak, tudatosan tudnak ezek segítségével jó irányba lépni, magukat nevelni és ez a legfontosabb!

2013. máj. 2. 14:26
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!