Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Kíváncsi vagyok a véleményetek...

Kíváncsi vagyok a véleményetekre. Szerintetek helyes nevelési eszköz a gyermek fizikai bántalmazása?

Figyelt kérdés

Nem arra a szélsőséges dologra gondolok, hogy agyonveri úgy az ember a gyerekét, hogy csontok törnek, vagy hogy kínozza cigicsikkel, ilyesmivel, hanem a régóta elfogadott és alkalmazott eszközre. Jól irányzott atyai vagy anyai pofonnak, elfenekelésnek nevezzük.

Nektek milyen tapasztalatotok, vagy véleményetek van erről?

Én ezt nem tartom megfelelő eszköznek, hanem pótcselekvésnek és kétségbeesésnek, mert nem tudja a szülő, hogyan kéne máshogy. És nem hiszem, hogy a gyermeknek félelemből kéne szót fogadnia.

De kíváncsi vagyok ti mit gondoltok, vagy tapasztaltok.

2013. ápr. 27. 10:57
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:

Alapjáraton nem értek egyet a testi fenyítéssel, de lehet olyan szituáció, amikor jogos. És az sem biztos, hogy rossz szülő, akinél nagynéha elszakad a cérna és odalegyint, mert minden gyerek és minden szülő más vérmérsékletű.

Mondjuk kb. másfél éves kor alatt azért elfogadhatatlannak tartom, szerintem ilyenkor a szülő dolga biztonságos terepet csinálni, figyelni, korlátozni, közbelépni, nagyon szimplán, de sokszor magyarázni. Azt szomorúan olvastam már többször itt a GYK-n, hogy van, aki szerint már a párhónapos csecsemő direkt őket szívatja.

Nekem lassan 3 éves gyerekem, ő már rendesen feszegeti a határokat, keresi a csatát. De még nem ütöttem meg. Általában igyekszem kreatív szankciókat alkalmazni: elveszem tőle, amivel rosszalkodik, vagy hazamegyünk, vagy itthon megy a sarokba. Próbálom kivitelezni, hogy azonnali, egyszerű következménye legyen a rosszalkodásnak, viszont ne kapjon sok figyelmet se a hiszti. De volt már sokszor, hogy egy hajszálon múlt csak, hogy ne szálljak bele fogat-fogért alapon a játszmájába, ha pl. elkezd ütögetni egy furulyával vagy már fél órája üvölti utcahosszat (néha megspékelve egy kis hempergőzéssel), hogy "Csúúúnya vagy, anya!"... és ő még nem is egy kifejezetten hisztis gyerek a játszótéri felhozatal szerint...

Én egyébként csak 2x kaptam ki életemben anyukámtól "pofonilag". Egyszer mert lehülyéztem kamaszként (ez egy kisebb legyintés volt), egyszer meg mert hozzávágtam a tesómhoz egy levélnehezéket (szerencsére nem találtam el). Szerintem megérdemeltem, és ezt már akkor ott így éreztem. Remélem, nekem is sikerül tartalékolnom az anyai pofonokat az igazán emlékezetes pillanatokra - bár inkább ne legyenek olyanok.

2013. ápr. 27. 15:42
 12/14 A kérdező kommentje:

köszönöm a válaszokat. szerintem sokszor az a legnagyobb baj a fizikai fenyítéssel, és nem csak azzal, hanem más büntetéssel is, hogy sok gyerek nem képes felfogni sokáig, hogy miért kapta. pl láttam egy műsort, 3 éves gyerekeket teszteltek, és a lényeg az volt, hogy elmesélték nekik, hogy XY kiöntötte az asztalra véletlenül a kakaót, és egy óriási folt lett ott, minden elázott.a másik illető, XX pedig direkt öntötte ki a kakaót, egy icipici foltot hagyva, semmi nem ázott el. megkérdezték a gyerekeket, szerintünk melyik érdemel nagyobb büntetést. és kivétel nélkül azt válaszolták, hogy aki a nagyobb foltot csinálta. nem érzékelték a különbséget direkt és véletlen között, csak a végeredmény alapján (folt nagysága) döntötték el, melyik volt rosszabb gyerek, XY vagy XX.

ebből egyértelműen látszik, hogy sokan sokszor úgy büntetik meg a gyereküket, vagy sajnos meg is verik, hogy a szerencsétlen fel sem fogja, miért kapja.

persze, ha elcsavarog, kifut az útra, stb az egy másik eset. de engem pl apám nagyon rondán elvert (hetekig nem gyógyult be) mikor 3 éves voltam, mert az udvaron elmentem és nem találtak meg. és ordított velem, hogy elmész még? én meg sírtam, és mondtam, hogy "igen".

a mai napig emlékszem rá, hogy akkor nagyon kikaptam, de pár éve mondta anyu, hogy miért. full nem emlékeztem rá, miért is vert fater annyira meg, csak arra, hogy hetekig nem tudtam ülni a hurkás fenekemen.

szóval sokszor sokan úgy ütik-verik a gyereket, hogy semmilyen nevelő célzata nincsen. csak kiélik frusztrációjukat rajta. vagy apám esetében ő kifejezetten élvezte, ha verhet.

2013. ápr. 27. 17:23
 13/14 anonim ***** válasza:

14 hónapos, igen nehéz természetű gyerekem van, ezért csak a baba és a kisgyerekkorról nyilatkoznék.

Tényleg nagyon eleven és akaratos kisfiam van. Érti, ha rászólok, hogy nem szabad, de állandóan próbálja feszegetni a határokat. Én úgy gondolom, hogy ebben a korszakban igenis óvni kell minden veszélyforrástól, el kell zárni minden veszélyes dolgot (konnektor esetében nagyon egyszerű a megoldás), és ha kell, igenis állandóan a fenekében kell lenni. Már csak azért is, mert ha nem figyelünk rá állandóan, akkor egy pillanat alatt kárt tehet magában, és utólag már hiába pofozzuk fel. Szóval én még soha nem ütöttem meg, és nem is tervezem ilyen eszközökkel nevelni a gyerekem.

Mint mondtam a későbbi korszakokról nem tudok nyilatkozni, de igyekszem elkerülni a testi fenyítést, mert én úgy gondolom, hogy a pofon a szülő kudarca. El kell tudni érni, hogy a gyerek ne azért fogadjon szót, mert fél a fájdalomtól, hanem mert megérti, hogy mit miért nem szabad. És ez nem azt jelenti, hogy nem állítok elé korlátokat, vagy hogy nincsenek szabályok. Igenis nevelni kell a gyereket, de szerintem meg lehet ezt oldani verés nélkül is, bár az tény, hogy ez a nehezebb út. Majd kiderül, hogy sikerül-e véghez vinni a tervem.

A 2-3 év alatti gyerek pofozását viszont igenis elítélem, ahogyan azt is, ha valaki indulatból, dühből csap oda.

2013. ápr. 28. 04:20
 14/14 anonim ***** válasza:

Szia!

Engem egyetlen egyszer vert el Anyukám fakanállal. A történet lényege, hogy panelban laktunk és kb 9 éves lehettem, mikor leengedett a játszótérre játszani. Persze nem értem haza időben, amikorra meg volt beszélve, már égen földön keresett. Mikor hazaestem háromszor ráhúzott a fenekemre a fakanállal, majd sírni kezdett és össze-vissza puszilgatott. Ekkor leültetett, bocsánatot kért és elmagyarázta, hogy nem akart bántani, de annyira megijedt, hogy valami bajom esett, hogy így jött ki belőle. Azóta soha nem késtem el otthonról és nem azért mert megvert, hanem mert láttam mennyire aggódott miattam. Imádom az Anyukámat és soha nem féltem tőle egy percig sem. Persze ezen kívül állítólag volt popsira csapás kisebb koromban, de ezekre nem is emlékszem. Viszont az ellenpélda.Párom nem tudom mennyi idős lehettett, de úgy elverte apósom, hogy bepisált. (szó szerint idéztem a szavait) Hogy miért? Mert szögeket tett a kocsi kerekei elé, hogy kidurranjanak. Elég durva, tudom, de szerintem akkor sem kellett volna így megvernie.

Fél éves a lányunk, ha valaki bármikor így bántani meri, annak személyesen fogom eltörni a kezét!

Ez az én véleményem.

2013. ápr. 28. 05:42
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!