Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Kíváncsi vagyok a véleményetek...

Kíváncsi vagyok a véleményetekre. Szerintetek helyes nevelési eszköz a gyermek fizikai bántalmazása?

Figyelt kérdés

Nem arra a szélsőséges dologra gondolok, hogy agyonveri úgy az ember a gyerekét, hogy csontok törnek, vagy hogy kínozza cigicsikkel, ilyesmivel, hanem a régóta elfogadott és alkalmazott eszközre. Jól irányzott atyai vagy anyai pofonnak, elfenekelésnek nevezzük.

Nektek milyen tapasztalatotok, vagy véleményetek van erről?

Én ezt nem tartom megfelelő eszköznek, hanem pótcselekvésnek és kétségbeesésnek, mert nem tudja a szülő, hogyan kéne máshogy. És nem hiszem, hogy a gyermeknek félelemből kéne szót fogadnia.

De kíváncsi vagyok ti mit gondoltok, vagy tapasztaltok.

2013. ápr. 27. 10:57
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
67%
Szerintem 1- 2 kisebb pofon rendben van. Én nem tudnám megütni a gyerekemet, de nem itélem el azokat sem akik így csinálják. Ha nem kap minden nap, héten, hónapban csak ha már tényleg olyat csinál, akkor nem félelemből fog szót fogadni. Szerintem a lelki terror sokkal rosszabb. Ismerek ilyen családot, már nagyok a gyerekek, de még mindig láttszik rajtuk, hogy lelkileg megviselte őket és máig megmaradt a " nyoma"....
2013. ápr. 27. 11:14
 2/14 anonim ***** válasza:
39%

Nem tartom korrektnek. Én emlékszem, elég sokat kaptam gyerekként, ha hülyeséget csináltam. Nem felejtettem el, de nem hiszem, hogy kicsit több türelemmel, odafigyeléssel nem lehetett volna ugyanilyen embert nevelni belőlem.

Nem bántottam még a gyerekemet, igaz, pici, csak másfél éves, de el nem tudom képzelni, hogy odacsapjak neki.

Egyetlen esetet tudok elképzelni, ha mondjuk tinédzser, vagy nagyobb korában ordenáré hangon és stílusban beszél valaki a szüleivel, ott ha már szép szó nem használ, elfér egy anyai vagy atyai pofon. 1, de nem több.

2013. ápr. 27. 11:22
 3/14 anonim ***** válasza:
60%
Én a pofozkodást nem szeretem, azt már inkább nagyobb gyerekeknél szokták alkalmazni, szerintem nagyon megalázó és nem feltétlenül éri el a célját. A kicsi gyerekeknél a popsira csapást (jelképes ütésre gondolok, aminél nem az a lényeg, hogy fájjon is) abban az esetben el tudom képzelni, ha nem fegyelmezési eszközként használják, hanem akkor amikor a gyerek életveszélybe sodorja magát. Például, ha kirántja a kezét az enyémből és kifut az úttestre. Én életemben talán háromszor kaptam ilyen jelképes popsira csapást, abból egyszer amikor kiszaladtam az úttestre és egy életre megtanultam, hogy nem szabad.
2013. ápr. 27. 11:37
 4/14 anonim ***** válasza:
49%
Nem. Én bízom a saját és a gyermekem intelligenciájában, hogy meg tudjuk beszélni a dolgokat. A pofon, vagy ütés nem megoldás, és aki ezt alkamazza, számomra buta ember. Lehet, hogy sokan le fognak pontozni, de különösebben nem érdekel. Az, aki időt szán a gyermek kommunikáció megértésére, az nem fogja ütni a gyerekét. Egyszer sem. Az mégis helyesen fog viselkedni. Lehet büntetni és jutalmazni, de a fizikai bántalmazás nem eszköz, csak a felnőttek erőfölénye, amit kívánok, hogy a 17 éves kigyúrt gyerek adjon neki majd vissza!
2013. ápr. 27. 11:48
 5/14 anonim ***** válasza:
66%

Én nem tartom pótcselekvésnek és ez nem a szülő tehetetlensége vagy kétségbeesése. Ez hülyeség!

Ezt két fajta ember mondja. Egy, akinek nincs gyereke. Kettő, akit egy nagyon nyugodt gyerekkel áldotta meg az ég.

Akinek van gyereke és egy kicsit is érdeklődőbb, nyugtalanabb, kíváncsibb, ott nem marad el az egy-két fenékre csapás. Mert egy gyerek, az egy gyerek. Nagyon sok mindennel nincs tisztában, olyan dolgok is érdeklik, amiknek nem szabadna, hogy érdekeljék mert éppen veszélyezteti vele a saját vagy mások életét. Nekem van gyerekem, nem is akármilyen. Nem rossz, nem hisztis, nem szófogadatlan, de túl kíváncsi, mindig azt akarja csinálni, amit a felnőttek és ez sok veszélyt hordoz. És egy 1-2-3 éves gyerek nem érti meg, ha kisfiam belenyúlsz a konnektorba, vagy tönkreteszel egy nagy értékű dolgot, akkor annak milyen következményei lehetnek vagy lesznek. Nem értik. El lehet, meg el is kell magyarázni, de ez abban a pillanatban nem lesz hatásos. Viszont ha anyuka-apuka ezerszer elmagyarázza, akár fennhangon is és a gyerek akkor is megcsinálja, nem azért, mert rossz, hanem mert nem érti meg, hogy miért nem lehet és a kíváncsisága nagyobb, akkor igen is inkább a gyerek sírjon, mint én, nehogy tragédia történjen. És ha ilyenkor kap a gyerek a fenekére vagy a kezére, az el fogja riasztani és tudni fogja, hogy az rossz, azt nem szabad.

Ha valaki hisztis, ha valakinek sok mindent megengedtek, ráhagytak, ott valóban a tehetetlenség, ami kiváltja az ilyen fajta fenékre vagy kézre verést, mert nem elejétől fogta meg a gyereket. Akkor sem baj, ha bizonyos esetekben megvan az a fenékre verés, csak ezek a szülők szoktak mindenért odaverni.

Én az a típus vagyok, aki következetes, mindig mindent elmagyarázok a fiamnak, éppen ezért nem rossz, nem hisztis, de mint írtam, vannak olyan helyzetek, amikor a kíváncsisága, a kipróbálhatnék, megvizsgálhatnék érzése az erősebb és olyankor bizony az ő vagy más védelme érdekében kap a fiam. És ezzel egyáltalán nem érzem magam kétségbeesettnek.

És majd mikor a gyerek elég érett lesz hozzá, hogy megértse, hogy az a valami tényleg baj és miért, akkor majd meg fogja köszönni, hogy de jó, "elrettentettek" ettől a dologtól, de jó, hogy ezt nem engedtétek, mert nagy baj is lehetett volna belőle.

2013. ápr. 27. 11:50
 6/14 anonim ***** válasza:
25%
Miért nem elég tisztes távolba vinni a konnektortól és elterelni a figyelmét? Nem értek egyet veled.
2013. ápr. 27. 11:54
 7/14 anonim ***** válasza:
74%

Szerinted, egy másfél-2 éves gyereket, akit minden érdekel, hogy a fenébe tudsz egész nap távol tartani mindentől, ami veszélyes? Egyfolytában a fenekében vagy? És most a konnektor csak egy példa volt.

Itt most bármit említhettem volna.

A fiam soha nem a sima konnektorba akart nyúlkálni, de egyébként elláttuk dugókkal, hogy ne is legyen baj, de ahogy lát engem töltőt, hajszárítót vagy bármit bedugni a konnektorba, ő is akarja. Amiből akár gond is lehet.

Amúgy meg aki azt mondja, hogy ő már pedig soha nem verte meg a gyerekét, soha egy pofont sem, semmit, de még gyerek az a gyerek, annak csak azt tudom mondani, hogy soha nem mond, hogy soha. Mert bármelyik jól nevelt gyerek belekerülhet még egy olyan helyzetbe, amikor majd ez a "csodaanyuka-csodaapuka" is belekerül abba a helyzetből, hogy elfog csattani az a bizonyos pofont.

És nem érdekel, hogy kinek mi a véleménye, én ez vagyok. Nem ütöm-verem a gyerekemet, a leírtakkal ellentétben baromi ritka, hogy kapott a fiam, de mikor úgy volt, akkor kapott. És nem kétségbeeséstől, mert a másik ezer helyzetben szép szavakkal is meg lehetett oldani. De voltak olyan helyzetek, amikor a szó nem segített. Aki meg ezért elítél, az meg mint ahogy írtam még kerülhet ilyen helyzetbe. Amikor rájön, hogy hoppá, tényleg ez, ami hatásos lesz.

Azt teljes mértékből elítélem, hogy mindenért kapjon egy gyerek és állandó félelemmel kell éljen azért is, csak mert 3 méterrel arrébb ment az anyjától. Ismerek ilyet is.

2013. ápr. 27. 12:05
 8/14 anonim ***** válasza:
37%
Aki azt mondja,hogy ez pótcselekvés,vagy kétségbeesés,annak nincs gyereke,vagy egy nagyon nyugodt gyereke van aki ért a szép szóból vagy abból,hogy felemeli a hangját a szülő.Kiskorban egy fenékre,kézre csapás,hiszti esetén egy langyos víz ha nem ért a szép szóból,sőt semmiből akkor igenis szükség van rá,itt nem arról van szó,hogy mindenért ráütsz vagy ez állandó fegyelmezés,annak értelme sem lenne.Tinit max szájba vágnék ha muszáj.Az én fiam néha ki tesz 3 gyereket is elég lenne 1-2 napra vigyáznia rá annak aki szerint bűn a popsira,kézre csapás vagy aki szerint csak pótcselekvés és megváltozna a véleménye.
2013. ápr. 27. 14:15
 9/14 anonim ***** válasza:
51%
Hát nem tudom, az én gyerekem nem egy egyhelybenülős típus. Konkrétan mindenbe belenyúlna, értsd: konnektor, kés, laptop, telefon. De érdekes módon néhány magyarázás, tiltás után már tudja, hogy a kályha forró, süt, nem szabad belenyúlni, az úton a zebránál már megáll, nem kalapálja a fürdőkád oldalát stb. Ha valami olyanhoz nyúlna, ami nagy értékű és nem szabad, akkor megmutatom neki, hogy mi az, mire való, megnézheti felügyelettel, egyébként meg nem hagyom elő, és egyedül nem engedem neki. Tett már tönkre dolgokat, de az sokszor a mi hibánk volt. Ill. túlnyomórészt. Nem kell szem előtt hagyni. Érdekes módon már a kaja, innivaló földre öntözéséről is leszokott, pedig nem csaptam a kezére. A játszótéri labda-elkobzásokról még nem sikerült megfeledkeznie, de szerintem az is menni fog verekedés nélkül. Ahogy mondtam, nem egy tipikus jógyerek, aki a seggén megül (másfél éves). Én viszont úgy érzem, eléggé türelmes tudok vele lenni. Pár év, vagy még plusz 1-2 gyerek múlva lehet, hogy már nem tudom majd tartani magam az elveimhez, de remélem, menni fog.
2013. ápr. 27. 14:58
 10/14 anonim ***** válasza:
még csak 1,5,na majd 2 évesen...amúgy enyém valamit megért valamit nem,főleg mióta benne van a dackorszakban
2013. ápr. 27. 15:41
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!