Mit csináljak? (kukis kérdés)
5 hónapos a kisfiam,1 hónapos kora óta orvosi tanácsra fürdésnél mindig picit hátrahúzom neki(amennyire engedi a bőr)Nem sokat haladt a dolog eléggé le van tapadva.MINDEN NAP RENDESEN MOSOM NEKI. Most mégis észre vettem,hogy van egy kis váladék a bőr alatt,de annyira nem bírom átrahúzni,hogy kitisztítsam.Mit csináljak?
Tudom,hogy elég gáz a kérdésem...Légyszi ne oltsatok le.
Senki nem fog leoltani (már ha elég intelligens és kulturált).
Próbáld meg kicsit mindig feljebb húzni, persze csak addig amig nem fáj neki. Legközelebb amikor mész a dokihoz, mond el neki.
Amugy nem hinném hogy ártalmas.
Egyáltalán nem gáz a kérdésed! :)
Én elvinném a gyerekorvoshoz, nézze meg ő. Így látatlanban mi sem tudjuk megmondani, hogy mi lehet az, meg ő valószínűleg jobban is ért hozzá, mint mi. :)
Nyugi,semmi baj.Naponta szépen kicsit hátrahúzod fürdés után,mikor jól felpuhult a bőr,és akkor majd egyszer csak kifakad az a váladék.
Mindig csak addig húzd,ameddig engedi a bőr.Az én kisfiamnak is voltak kis apró fehér kis göböcskék,amik mikor elérte már a bőr,akkor szépen kifakadtak...
Ha nem gyulladt,nem piros neki,akkor én még nem húzatnám fel a dokival,mert az kegyetlenül fájdalmas,ha ő felrántja neki.
Kisfiamnál pár hetesen kezdtük,és kb. másfél éves koráig tudtuk úgy húzogatni,hogy engedte.Ekkor már majdnem hátrajött neki az egész bőr,kb. 2-3 mili tartotta még.Ezután nem engedte húzogatni,majd 3 évesen magától hátrahúzódott neki.
Szóval csak szépen,és finoman...a fehér váladéktól ne ijedj meg.Ha azok kifakadnak,akkor fog mindig hátrébb-hátrébb húzódni a bőr.
A mi gyerekorvosunk azt mondta, hogy nem szabad húzogatni, babáknál élettani dolog a letapadás, pont azért, hogy ne tudjon alámenni semmi szennyeződés (ha nem tud alámenni semmi, akkor váladék sem keletkezik). Tulajdonképpen kamaszkorig nem probléma, ha le van tapadva, addigra meg általában magától is megoldódik a dolog.
De ebben nagyon megoszlik az orvosok álláspontja, jellemzően aszerint, hogy mennyi idősek (milyen régen végezték az egyetemet), vagy mennyire képezték tovább magukat. Régen az volt az ajánlás, hogy csecsemőkorban is húzogatni kell, mostanra rájöttek, hogy nem szabad, csak hát sajnos nem minden orvos tart lépést a tudomány fejlődésével.
Én egyébként hallgattam a gyerekorvosunkra, 14 hónapos kisfiam van, és minden rendben van vele, le van ugyan tapadva, de még soha nem volt vele semmi probléma.
Általában akkor kell műteni, amikor a húzogatás által okozott repedés hegesedéssel gyógyul, és emiatt nem oldódik a letapadás.
A sima letapadást soha nem kell műteni, legrosszabb esetben szteroidos kenőccsel meg lehet oldani a műtétet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!