Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » A bölcsöde kikötheti, hogy...

A bölcsöde kikötheti, hogy nem kaphatok Gyest, amennyiben felveszik a babámat?

Figyelt kérdés
Azzal tisztában vagyok, hogy a gyermek egyéves kora után 8 órás munkavégzés mellé igényelhetem a Gyest. De a bölcsi kér egy nyilatkozatot, hogy sem Gyedet sem Gyest nem kapok. Ez jogos?
2009. szept. 22. 11:10
 1/7 anonim ***** válasza:
100%
Nem tudom, hogy jogos-e, de most hallok ilyet először. De miért nem igényli a gyest az apuka? Mert én úgy tudom, hogy aki gyest vesz igénybe, az nem mehet táppénzre. Így ha valami baja van a babának, csak a férjed maradhat otthon vele vagy te veszel ki szabadságot, de az meg elég gyorsan elfogy.
2009. szept. 22. 11:15
 2/7 anonim ***** válasza:
100%

Én még ilyenről soha nem hallottam. Menj be az önkormányzathoz, mert nekem túlkapásnak tűnik erősen.

Ha nagyon kekeckednek, valóban kérje apuka, vagy nagymama, vagy bárki más... Aztán boldogok lehetnek a nyilatkozatoddal...

2009. szept. 22. 11:38
 3/7 A kérdező kommentje:
Na, ez az! Mindkettőnk nevében kell lenyilatkozni, hogy nem kapunk sem Gyest, sem Gyedet... Nagymama simán kaphatja a Gyest?
2009. szept. 22. 11:42
 4/7 anonim ***** válasza:
93%

Ez marhaság-mármint a bölcsi részéről-.Gondolom régebben azért kellett nyilatkozni,h nehogy valamelyik szülő otthon legyen kisebb gyerekkel,mert akkor nem adtak helyet a nagyobbnak,de ma már semmi jelentősége,csak annyit jelent a gyes,h nincs még 3 éves a gyerek.Kérdezz rá,h miért szükséges,és próbáld meg elmagyarázni,miért nincs értelme.

Sok helyen a mai napig nincsenek tisztában ezzel,olvastam én már könyvelőtől pár hónapja,h ha visszamegy dolgozni az anyuka,le kell mondani a gyest.

2009. szept. 22. 12:02
 5/7 anonim ***** válasza:
100%

Kis segítség a nagyszülős részhez:

Ki jogosult gyermekgondozási segélyre?

A szülő, a nevelőszülő, a gyám, a 16. életévét betöltött kiskorú szülő (ha a saját háztartásban nevelt gyermekének

gyámjával nem él egy háztartásban, feltéve, hogy a gyámhivatal a kiskorú részére engedélyezte a szülői ház elhagyását)

− saját háztartásában nevelt gyermek 3. életévének betöltéséig

− ikergyermekek esetén a tankötelessé válás évének végéig

− tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermek 10. életévének végéig.

Milyen feltételek mellett jogosult a nagyszülő a GYES-re?

Akkor, ha a gyermek

− első életévét betöltötte, továbbá

− gondozása, nevelése a szülő háztartásában történik, valamint

− szülei a GYES-ről lemondanak és egyetértenek abban, hogy az ellátást a nagyszülő vegye igénybe,

− feltéve, hogy mind ő maga, mind a szülő megfelel a jogosultsági feltételeknek.

2009. szept. 22. 12:55
 6/7 anonim ***** válasza:
Szerintem ez nem jogszerű. A bölcsi arról kérhet igazolást, hogy nem vagy otthon (vagyis dolgozol, vagy nappalin tanulsz), hiszen ez a lényege. Illetve gyed-en nem lehetsz. De a gyes akkor is jár, ha dolgozol, szóval nem tudom, miért fáj az a bölcsinek, hogy te jogosan igénybe veszel egy támogatást. Az én fiam is bölcsis, én mégis kapok gyes-t, szóba sem került, hogy nem kaphatok. A gyed-et kellett lemondanom, mert még két hónap járt volna, de ennyi. Meg vinnem kellett az egyetemről papírt, hogy nappalis vagyok. Szóval szerintem ez egyáltalán nem jogos. Jelezd az önkormányzatnál, vagy valami, mert olyat kérnek, amit nincs joguk kérni.
2009. szept. 22. 19:06
 7/7 anonim ***** válasza:
Ja, még annyi, hogy valaki mondta, hogy próbáld elmagyarázni a bölcsiben, hogy ennek miért nincs értelme. Ezt nem javaslom. Ha náluk van egy ilyen - jogtalan - szabály, akkor nem fogják megváltoztatni azért, mert egy szülő panaszkodik rá. És még az is lehet, hogy rossz néven veszik, hogy kioktatod őket. Ezért mondtam, hogy az önkormányzaton jelezd, ők hivatalból tudnak intézkedni.
2009. szept. 22. 19:08

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!