GYED-ről való visszatérés, szabadság? Kérem aki tud, segítsen kiszámolni!
A kérdésem a következő: 2011. június 2-án megszületett a lányunk. Tgyás igényelve 2011. május 30-tól, az összes szabimat 2011. évre kivettem a szülést megelőzően. Anyagi okok miatt tettem így, nem akartam táppénzre menni. A GYED folyósítása 2011. november 15.-től kezdődött. A cégem szerint 9 nap szabi jár. Tényleg így van?
Köszönöm!
Mivel 2011. augusztus 1-je előtt szült, így még a gyed első évére jár neki a szabi, sajnos nagyon sok munkahely tévesen számol, mert a gyed kezdetét veszik a számítás alapjául, pedig a tgyás kezdetét kell törvényileg. Tehát a Kérdező a tgyást 2011 május 30-tól kezdte, vagyis a tgyás idejére és a gyed első évére jár neki a szabi. Ezt szakértőtől kérdeztem meg.
Viszont írta a kérdező, hogy 2011-re kivette az összes szabiját.
Így elvileg 23 nap szabija van, plusz 2 nap pótszabadság 2012-re. Ha csak a gyed első félévére számolják, akkor is 14 nap a pótszabadsággal együtt.
Kedves utolsó.
Köszönöm hogy leírtad amit megkérdeztél. Nekem 9 napot mondtak a munkahelyemen, nem tudom hogy ezt hogy számolták ki. Én úgy értelmeztem a törvényt, hogy mivel a gyedem nov. 15-től kezdődött, ezért már az új szabályozás érvényes rám. Igazából kéne valami kézzel fogható dolog amire hivatkozni tudok majd, hogy nem annyi szabim van amennyit ők számoltak, hanem több.
6-os kommentelő: hidd el, jól számolnak azok a munkahelyek, akik a GYED folyósításának ( fiz. n. szabadság) kezdetét veszik alapul a 08.01. határidő tekintetében.
Munka tv. k. alapján: 115. § (1) „A munkavállalónak a munkában töltött idő alapján minden naptári évben szabadság jár, amely alap- és pótszabadságból áll.
(2) Munkában töltött időnek minősül az (1) bekezdés alkalmazásában(…)
c) a szülési szabadság,
d) a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság (128. §) első hat hónapjának (…)
tartama.”
128. § „A munkavállaló gyermeke harmadik életéve betöltéséig - a gyermek gondozása céljából - fizetés nélküli szabadságra jogosult, amelyet a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban kell kiadni.”
Tehát a szülés után ( esetleg előtte 28 nappal) TGYÁS-ra jogosult, ezt követően – fizetés nélküli szabadság idejére- GYED-re / GYES-re.
Ennek a fizetés n. szabadság első 6 hónapjára jár a szabadság azoknak, akik 2011.08.01. után kezdték azt meg. Akik előtte, azoknak még 12 hónapra jár a szabi.
298. § (3) „Az e törvényhez kapcsolódó módosító és átmeneti rendelkezésekről önálló törvény rendelkezik, amellyel összhangban kell e törvény rendelkezéseit alkalmazni”:
2012. évi LXXXVI. törvény 8. § (5) „Az Mt. hatályba lépését megelőzően igénybe vett fizetés nélküli szabadságra a Munka Törvénykönyvéről szóló1992. évi XXII. törvénynek a fizetés nélküli szabadság igénybevételekor hatályos szabályait kell alkalmazni.”
Eszerint: 1992. évi XXII. törvény 130. § (2) „ A munkaviszony szünetelésének időtartamára a következő esetekben jár szabadság: (…)c) a tíz éven aluli gyermek gondozása vagy ápolása miatt kapott fizetés nélküli szabadság első évére”
Hatályos Mt: [link]
Átmeneti rendelkezések: [link]
Jogelőd Mt: [link]
A számítás:
Mivel te 2011-re kivetted az összes szabidat, 2011-gyel nem foglalkozunk, onnan nem maradt szabid.
GYED első félévére kapsz szabit, ez 2012-ben: 2012.01.01-2012.05.15-ig tart ( 136 nap).
Egész évre 24 nap alapszabadság járna 2012-re, így 136 napra időarányosan 8,91 azaz 9 nap jár ( felfelé kell kerekíteni).
Viszont nem tudom, mi van a pótszabikkal, ami a gyermek születési évétől jár, és évente 2 nap? Nyilatkoztál erről az előző évekre? Annyival lenne több ez a 9 napod.
Most már csak remélem, hogy Mt hatálya alá tartozol és nem közalkalmazott / köztisztviselő vagy:)
Utolsó, érdemes ezt elolvasnod [link]
Ez egy példa, erről az oldalról:
permalink
Tisztelt Dr. Farkas Zsuzsanna!
Egy kicsit megzavarodtam az új rendszerben történő szabadság számítása kapcsán. 2011. június 10-én született a gyermekem, 2011. november 24-ig Tgyás-t kaptam, onnantól kezdve Gyed-et kapok 2013. június 09-ig. Előre láthatóan 2013. szeptemberében szeretnék visszamenni dolgozni. Rám már az új szabályok vonatkoznak? A zavaromat az okozza, hogy valahol azt olvastam, hogy ha a Gyed 2011. augusztus 1-je után kezdődik, akkor az új szabályokat kell alkalmazni, viszont az Ön cikkében pedig azt, hogy ha a fizetés nélküli szabadság (ami a Tgyás idejére is jár már) 2011. augusztus 1-je előtt kezdődött, akkor még a régi szabályok szerint kell számítani a szabadságot.
Az első verzió szerint tehát rám már az új szabályok vonatkoznak, hiszen a Gyed időtartamának kezdete esetemben 2011. november 24., míg a második verzió szerint még a régi szabályok, mivel a tgyás idejére is járó fizetés nélküli szabadság még 2011. június 10-én megkezdődött.
Szíves segítségét kérném a kérdés tisztázásában!
Üdvözlettel
Adri81
A hozzászóláshoz Regisztráció és Belépés szükséges
fmts2012, március 24 - 14:55
Kedves Adri81!permalink
Kedves Adri81!
Önre egyértelműen a régi szabályok vonatkoznak, mert a THGYÁS kezdetét kell alapul venni.
Így ez azt jelenti, hogy az Ön esetében a THGYÁS teljes ideje és a GYED első éve alatt gyűlik a szabadság.
Üdvözlettel:
Farkas Zsuzsanna
Előző: nem tudom ki az a Farkas Zsuzsa, de a jogszabályt ő sem überelheti ( a link hibás, de annyit látok hogy valami HR-es vagy céges jogász lehet?)
Javaslom hogy a fenti paragrafusokra hivatkozva tedd fel neki újra a kérdést ( amúgy történt már olyan hogy a céges jogász sem tudta helyesen értelmezni a jogszabályt-sajnos).
A TGYÁS nem a fizetés nélküli szabadság alatt indul, hanem a szülés után, ezért is hibás ez az indoklás, amit ő írt.
A törvény a fizetés nélküli szabadság (GYED folyósításának indulása) első 6/12 hónapjára vonatkozik.
Olyan oldalt én is be tudok linkelni, amely az én állításomat igazolja, de szerintem felesleges: elég a jogszabályt elolvasni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!