Gyes lejárta után rögtön vagy szabadság után?
Én sem venném ki a szabikat, jól jöhet az még később.
A táppénz ugyan valamivel kevesebb mint a bér, de még a minimálbéres táppénz is több, mint a GYES; én egyből táppénzre mennék.
Ha megszakítod/megszűnik a fizetés nélküli szabi(pl. ha lejár a GYES), onnantól csak akkor vagy védett a felmondás ellen, ha bejelented a várandósságodat a munkáltatónak.
Tv. ugyan nem írja elő hogy ezt írásban tedd meg, de a saját érdekedben nyilván így kellene ( én e- mailben írtam meg, de lehet pl. tértivevényes levélben is).
A várandósságodat akár már most is bejelentheted, legalább tudni fogják hogy ne számítsanak rád GYES után, másrészt meg így legalább védett leszel a f.n. szabi lejárta után is.
Szerintem egyből eljövök tp-re.A párom is ez javasolja.Megszakítani nem szakítom meg a gyest,mert már 20-án úgyis lejár.
Egyébként ebben az esetben hogy fogják számolni majd a gyedet?Szerettem volna,ha hamarabb sikerül a 2. baba,de sajnos kiderült,hogy pm.-alulműködésem van+PCOS+IR,és emiatt csak most sikerült.De a lényeg,hogy sikerült.Mert az a munkaügyi szakember azt írta ezzel kapcsolatban,hogy a szerződéses bérem alapján fogják számolni.112 ezer a bruttóm,tehát ennek a 70%-a?Vagyis most már 114 ezer minimálbér annak,akinek középfokú végzettsége van nem?
Első vagyok.
Én is emailt írtam, abban leírtam, hogy megint babát várok. Én a 12. hét után közöltem velük, biztos ami biztos, mert júniusban volt egy spontán vetélésem. Amikor lejárt a gyedem akkor 22 hetes terhes voltam.
Szerintem jól mondta a szakember a GYED-et.
A GYED-nél a szabály, hogy vagy az igénylést megelőző évben( GYED-et idén fogod igényelni, tehát 2012) vagy az igénylést közvetlenül megelőzően legyen 180 (folyamatos ) bérezett napod ( neked nem lesz).
Ha nem lesz és azért nem, mert ez alatt TGYÁS/GYED/táppénz-ben részesültél, akkor a béred alapján kalkulálnak ( a garantált bérmin. idén 114 ezer bruttó).
Ha tehát GYED előtt TGYÁS + táppénz összesen min. 180 nap lesz, akkor bér alapján kapod a GYED-et ( 114000 után).
A várandósság bejelentésével kapcsolatban azt javaslom, legkésőbb az utolsó fizetés nélküli szabin töltött napon jelezd ( ha van kiskönyved, ha nincs), mert egyébként szabadság / táppénz első napján is felmondhatnak, és akkor már késő.
Nem vittem túlzásba az e- mail-es bejelentés szövegét, szívesen leírom ide is:
Tárgy: Tájékoztatás Várandósságról / név/
Tisztelt Munkáltató!
Alulírott, XY /személyes azonosító adatok/ ezúton tájékoztatom, hogy várandós vagyok. A szülés várható ideje 2013. …hó… nap.
Tisztelettel
Kelt:
(Aláírás)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!