Kapok így GYED-et? 3 műszakban terhesen lehet bírni?
Ha jól tudom, terhesen eleve kérheted, hogy éjjel ne kelljen dolgoznod, jogod van ehhez.
De amúgy ha orvosilag indokolt (pl. a munka nehézsége miatt), akkor persze, lehetsz táppénzen is, az is munkaviszonynak számít.
HA jól értem, 4 hónapja dolgozol, igaz? Ha a munkaköröd olyan, akkor a doki kiírhat táppénzre, az a szükséges 365 napba beleszámít.
A szerződésed határozatlan időre szól? (ha 4 hónapja dolgozol már, akkor a próbaidő már lejárt, így azt nem kérdezem)
Táppénzre mehetsz, de ha nem dolgoztál korábban, akkor csak annyi ideig lehetsz táppénzen, amennyi időt előtte dolgoztál (pl. 4 hónapja dolgozol, akkor 4 hónapot lehetsz úgy táppénzen, hogy kapj ellátást). Utána is maradhatsz természetesen otthon, csak éppen pénzt nem kapsz.
A táppénz mértéke 50% lesz neked, ami azt jelenti, hogy a bruttó béred fele a bruttó táppénz, és csak 16% belőle a levonás (de még ez is csökkenthető adókedvezmény igénybevételével)
Utolsó, szerintem ne gondolkodás nélkül menjen el táppénzre, hanem előtte mérlegelje, hogy meg tudnak-e élni, ha ő egy vasat sem visz haza - nem mindenki teheti meg, hogy otthon ül, és nem kap pénzt. Azt kell mérlegelnie, hogy a terhessége utolsó kb. 2 hónapjában (vagy ha nem kéri hamarabb a tgyást akkor utolsó 3 hónapjában) nem kap egy kanyi vasat sem, akkor is megélnek-e.
Mert jó a táppénz, csak 4 hónap munka után pont 4 hónapra jár.
Az előző válaszom Fintor Zsófiának szólt, a mostanit meg az utána válaszoIlletvelónak írom: "ha tavaly nem dolgoztál, nincs meg a 180 bérezett napod, akkor a szülést megelőző 180 bérezett napot fogják figyelembe venni a gyed számolásánál, de ha táppénzre mész, akkor így nagyon kevés lesz a gyeded."
Dehogy lesz kevés, hülyeséget írsz.
Ha táppénzre megy, és emiatt nem lesz meg a 180 bérezett nap, akkor akár a maximum gyedet is kaphatja, attól függően, hogy mennyi a bére. A táppénz miatt a gyed esetében a kedvezményszabály él, így semmiképpen nem lesz a gyede kevesebb, mintha lenne 180 bérezett napja. A tgyás lehet kevesebb, mert az 180 bérezett nap híján maximált, de a gyed nem.
Köszönöm a válaszokat!
Tavaly 4 hónapig dolgoztam szept-dec-ig, nettó 72ezerért.
Most nettó 135ezer. Hasonló a betanított munkákhoz, autó alkatrészeket szerelünk össze, nem nehéz csak fárasztó:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!