Gyed után ha kiveszem a szabijaimat, akkor kirúghatnak vagy védett vagyok még valameddig?
"Lehetőség van a gyermekgondozási segély, a gyermeknevelési támogatás vagy az ápolási díj igénybevétele mellett munkát vállalni, és szükség szerint a keresőképtelenség esetén táppénzt igényelni. Ebben az esetben a táppénzfolyósítás időtartamának megállapításánál csak a gyermekgondozási segély, a gyermeknevelési támogatás vagy az ápolási díj időtartama alatt a munkavállalás révén keletkezett biztosítotti időszakot (napokat) lehet figyelembe venni biztosítási időként.
A saját jogú nyugdíjas foglalkoztatott, aki nyugdíja folyósítását szünetelteti, pénzbeli egészségbiztosítási járulékot fizet, ezért keresőképtelensége esetén szintén jogosult lesz táppénzre. A táppénz folyósítás időtartamának meghatározásánál e nyugdíjas esetén csak a nyugdíja szüneteltetése időtartama alatti biztosítási napokat lehet figyelembe venni.
Tehát, aki a gyes, gyet, ápolási díj mellett, illetve a nyugdíj folyósítás szüneteltetése mellett végez munkát, keresőképtelensége esetén a táppénz annyi időtartamra jár neki, amennyi időt a gyes, gyet, ápolási díj, alatt, illetve a nyugdíj szüneteltetésének időtartama alatt dolgozott."
"a munkáltató nem szüntetheti meg rendes felmondással a munkaviszonyt a gyermek ápolása, illetve gondozása céljára kapott fizetés nélküli szabadságnak (138.§ (5) bekezdés), illetve a gyermek hároméves koráig - fizetés nélküli szabadság igénybevétele nélkül is - a gyermekgondozási segély folyósításának az időtartama alatt."
Ha gyes folyósítása mellett dolgozol akkor van csak munkajogi végelem.
Huu,köszönöm.
A védőnőm azt mondta,úgy lenne jó,ha kivenném a szabijaimat és utána mennék gyesre.Csak szabi alatt valószínüleg kirúgnának.Ezért gondoltam úgy,hogy gyes alatt veszem ki a szabijaimat,és ha közbe sikerül teherbe esnem,akkor lemondok a gyesről és a férjem lesz gyesen és meg táppénzen.
Csak erre a védőnő azt mondta,ha gyes alatt veszem ki a szabikat,akkor utána munkába kell állnom.Ezért is nem értettem hogy ha esetleg terhes leszek akkor is munkába kell állnom,mert nem mehetek táppénzre,mert hogy annyit lehetek tápon,amennyit dolgoztam.
Kaptam máshol egy ilyen választ is:
A táppénzre jogosító napok száma attól függ, hány napot töltöttél folyamatos biztosításban, 30 napnál kisebb megszakítás miatt még folyamatos marad a biztosítási jogviszony. Ha van 1 év folyamatos biztosításod, akkor leszel jogosult a maximális 1 évnyi táppénzre, de nézik az igénylést megelőző évet, és ha akkor voltál táppénzen, annyival kevesebb napra vagy jogosult. Szóval helyesen fogalmazva annyi napot lehetsz táppénzen, ahány napot folyamatos biztosításban töltöttél-aki dolgozik, annak egyértelmű, hogy ahány napot dolgozott, de ez azoknál érvényes inkább, akik frissen állnak munkába, azoknak gyűjteni kell a napokat.
De ha a háttérben megmaradt a munkaviszonyod, akkor a biztosításod az otthonlét ideje alatt is él, így megvan a folyamatosság, tehát max. 1 évig lehetsz táppénzen. Nem kötelező visszamenned dolgozni, ha kikéred a szabikat és azalatt terhes leszel, mehetsz táppénzre, mert a szabadság alatt keresőképtelen lettél és kész. Persze dolgozhatsz is . Vagy visszamehetsz GYES-re.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!