Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Így van esélyem magasabb...

Így van esélyem magasabb (GYES, TGYÁS) ellátásra?

Figyelt kérdés
Ha a párom bejelent az e.vállalkozásába alkalmazottként, s én egy idő után elmegyek táppénzre, akkor van lehetőségem tgyásra, és gyed-re?
2009. szept. 3. 11:51
 1/6 anonim ***** válasza:
Attól függ.Ha már terhes vagy és a baba megszületik 2010. május 1 előtt, akkor minimum 180 bérezett napodnak kell lennie. A tgyást és a gyedet ebből számolják ki. Ha viszont 2010 május 1 után születik akkor 2 év átlagát veszik.
2009. szept. 3. 13:11
 2/6 anonim ***** válasza:
Jaj az lemaradt, hogy csak 180 bérezett napba táppénz nem vonható bele. Vagyis csak ezután mehetsz táppénzre.Előző voltam.
2009. szept. 3. 13:13
 3/6 A kérdező kommentje:

Köszi, de az utolsót nem nagyon értem!

Tavaly januártól idén áprilisig dolgoztam, azóta munkanélkülin vagyok, így a gyedhez szükséges 180 napom elvileg megvan. Erre gondoltál? Csak azért kellene a munkaviszony, h a szüléskor biztosítva legyek. Vagy hogy van ez????!!!!!! :S

2009. szept. 4. 08:04
 4/6 anonim ***** válasza:

Hát a kérdésed arról szólt, hogy van- e esélyed magasabb Tgyásra és gyedre. Ezek összegét a szülést megelőző 1 év átlagából számolják ki. Ha te megszülsz 2009- ben akkor a 2008 as év lesz az alapja. Így ezen már nem tudsz nagyon változtatni.

Ha a párod bejelent az tényleg azért jó mert a szüléskor biztosított vagy. De ez már nem számít a tgyásba és a gyedbe. Azért írtam hogy 180 bérezett napba nem lehet táppénz mert azt hittem, hogy előtte nem volt munkaviszonyod. Ja és azért az is fontos, hogy az APEH nak fel szokott tűnni, ha valaki túl rövid ideig volt bejelentve és elmegy táppénzre. Azért ezek szoktak kapni ilyenkor ellenőrzést.

2009. szept. 4. 12:24
 5/6 A kérdező kommentje:
Márciusban jön majd a baba, de nem tudjuk mi legyen, hogy tudnánk kicsit több pénzhez jutni. Az ellenőrzések miatt tartunk mi is tőle. De azért köszi, hogy válaszoltál:)
2009. szept. 4. 15:46
 6/6 anonim ***** válasza:

Szia!

Ha márciusban jön a baba, akkor mindenképpen a 2009-es évedet nézik.

Az első, amit néznek, hogy van-e érvényes biztosításod, ergo bejelentett munkád v. álláskeresési járadékban részesülsz-e. Akárhogyan is számolom, még ha most álláskeresési járadékban részesülsz is (és nem segélyben, mert az nem számolható bele!), akkor sem fog kitartani márciusig. Vagyis ahhoz, hogy egyáltalán kapjál tgyást és gyedet be kell, hogy jelentsen a párod.

Az ellátások összegének meghatározásához megnézik, hogy az igénylést megelőző évben (jelen esetben 2009-ben) volt-e 180 bérezett napod. Ebbe a 180 bérezett napba nem számolható bele a táppénz időszaka. Ha van 180 nap, akkor a ténylegesen kézhez kapott jövedelemből számolják ki az ellátások alapját. Ha nincs 180 napod, akkor az aktuális munkaszerződésed szerinti bruttóból számolnak.

De szerintem mindenképpen kaptok majd ellenőrzést, mostanában erre nagyon érzékenyek. A napokban volt egy kérdés, ott a csajjal visszafizettették az ellátásokat, mert felmerült a gyanú a csalásra, pedig náluk csak így alakult.

2009. szept. 8. 10:43

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!