Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Elmagyarázná valaki hogy is...

Elmagyarázná valaki hogy is van a TGYÁS, GYED, GYES?

Figyelt kérdés
Kezdő anyuka vagyok. Azt tudom, hogy a TGYÁSt 6 hónapig kapom. Utána mi van és meddig? Hogy jönnek sorba és meddig kapom, illetve váltáskor automatikusan küldik, vagy nekem kell igényelnem?
2009. szept. 2. 08:21
 1/5 anonim ***** válasza:
2009. szept. 2. 08:27
 2/5 anonim ***** válasza:
2009. szept. 2. 08:27
 3/5 anonim ***** válasza:
Talán ott kezdeném, hogy semmi nem jár automatikusan, mindent meg kell igényelni. Erre mindig figyelj oda, mert van átfutási ideje is. Először ugye jön a TGYÁS, nem teljes hat hónapig kapod, 24 hétig. Ezután következik a GYED (amennyiben él a munkaviszonyod), amihez fizetés nélküli szabadságot kell kérned a munkáltatótól. Ez a gyermek 2 éves koráig jár, de nem dolgozhatsz mellette még részmunkaidőben sem. Ha betölti a 2 éves kort, akkor következik a GYES. Ez a gyermek 3 éves koráig jár. Megteheted azt is, hogy a gyermek 2 éves korában visszamész dolgozni, ekkor is jár a GYES, tehát akár 8 órában is dolgozhatsz emellett már. Ha van még konkrét kérdésed, akkor írj, igyekszünk válaszolni.
2009. szept. 2. 08:33
 4/5 anonim ***** válasza:
A GYED-hez úgy tudom most majd 365nap munkaviszony kell, ez közvetlenül a teherbeesés előtt kell legyen vagy úgy összesen! Pl én dolgoztam 2,5évet eddig most fél éve munkanélkülin vok, ha teherbe esnék mi lenne? Mit kapnék? Köszönöm
2009. szept. 2. 09:12
 5/5 anonim ***** válasza:
Kedves utolsó, gyes és családit kapnál ha most esnél teherbe. A szülést megelőző két évben kell meglegyen az a 365 nap munkaviszony és a szülés időpontjában is biztosítottnak kell lenned ahhoz, hogy a tgyás járjon. Passzív jogon akkor járhat tgyás, ha valaki a munkaviszony megszűnése után 42 napon belül szül. A munkanélküli ellátás akkor jogosít tgyásra ha az ellátásra még a szülés napján is jogosult vagy. És úgy tudom, hogy az álláskeresési járulék maximum 270 napig folyósítható, utána pedig az álláskeresési segély további 90 napig. Mindenesetre ezek tuti lejárnak még a szülés előtt. A fennmaradó időre ki kéne fizetned magadnak a tb-t, mert különben a szülés több százezer forintba kerül. A gyed-et pedig akkor kapnád meg csak, ha mondjuk a tgyás időtartama alatt szűnik meg a munkaviszonyod (mondjuk megszűnik a cég, ahol dolgozol) vagy él a munkaviszonyod. Szóval összességében jelen állás szerint csak gyesre és családi pótlékra lennél jogosult, ami 38ezer Ft kb. havonta.
2009. szept. 2. 09:34

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!