Egy másfél éves gyereknek meg lehet változtatni a
nevét?
Figyelt kérdés
Kisfiam már másfél éves és két keresztneve van. Azt szeretném, hogy ami most a második neve az legyen az első. Csak ennyi változtatást szeretnék, nem teljesen új nevet adni neki. Nem tudom, hogy ez lehetséges-e?
Mikor még a pocakban volt nagyon jónak tűnt az a név, amit első neveként választottunk, most sincs vele baj, csak mióta megszületett valahogy jobban illik rá a második neve. Úgyhogy azon kezdtük el szólítani és mindenki más is.
Csak az én véleményem de szerintem csak az életét bonyolítod vele. Minden hivatalos iratba le kell majd írnia, hogy születési neve Kis Péter János ,neve Kis János.
Miért baj, ha a második nevét használjátok, én is ismerek ilyen fiút az is a neve?
2013. jan. 19. 23:10
2/12 anonim válasza:
Nem teljesen mindegy? Használjátok, amelyik jobban tetszik és kész.
2013. jan. 19. 23:19
3/12 A kérdező kommentje:
Engem zavar egy picit. Például, ha elmegyünk orvoshoz és az első nevén szólítják be, hirtelen le sem esik, hogy minket hívnak. És majd a bölcsiben/oviban/iskolában is magyarázkodhatok, hogy a második nevén szólítsák.
2013. jan. 19. 23:34
4/12 anonim válasza:
Persze, 10 ezer Ft. Érdeklődj a helyi anyakönyvezetőnél.
2013. jan. 19. 23:46
5/12 anonim válasza:
Annyi bürokratikus ügyintézéssel jár, hogy egy ilyen apróságér egyáltalán nincs értelme. 20 ropi és több hónap várakozás mire meglesz az összes papír. Tök feleslges.
2013. jan. 20. 00:06
6/12 anonim válasza:
Unokaöcsémnek 2 keresztneve van. Az elsôt az apuka ill. a nagypapa után kapta, a másodikat a család választotta. Kezdetektôl a második nevét használta és ahol lehet ott is csak azt írja oda, ahol meg nem, ott kiírja ugyan mindkettôt, de a másodikat aláhúzza. Aláíráskor pedig a vezetékneve után odabiggyeszti az elsô keresztneve kezdôbetûjét és leírja rendesen a másodikat. Annyira csak a második nevét használja, hogy az általánosban a naplóba, ellenörzôbe is csak az elsô kezdôbetûje került és a tanárok is a második nevét tanulták meg. Sôt, mikor a középsuliba felvételizett, a neten mikor kirakták az eredményeket, ott is csak a második neve szerepelt és azt használja most már a középiskolában is. Soha hivatalosan nem cserélte fel ôket, mégis mindenki a második nevén ismeri. Ha rendszeresen és mindig a másodikat használjátok és ahol nem fontos, ott csak azt írjátok le, akkor elôbb utóbb mindenki úgy fogja hívni. Amúgy anyakönyvi hivatalban lehet nevet változtatni és nem kell semmilyen iraton késôbb leírni, hogy milyen névvel született. Én születésemkor a nevem kicsinyített változatával lettem anyakönyvezve, aztán 14 évesen elegem lett belôle és elmentem az anyakönyvi hivatalba és pénzért megváltoztattam, "leszedtem" róla a kicsinyítôképzôt. Azóta, lassan 30 éve, csak a rendes változatát használom és sehova nem kellett odaírnom, hogy milyen névvel születtem, mivel névváltoztatáskor új anyakönyvit kaptam, már az új nevemmel. Én anno annak a kerületnek az anyakönyvi hivatalában intéztem ezt, ahol születtem.
2013. jan. 20. 00:30
7/12 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat! Ez tényleg jó ötlet, hogy az első nevének csak a kezdőbetűjét írom le!
2013. jan. 20. 00:39
8/12 anonim válasza:
Kar hogy nem használható a kezdő betűs ötlet, mert hivatalos helyen a gyermek teljes neve kell. Ha Totkomlosfalusi-Schissler Szimonetta Peregrina, akkor azt.
2013. jan. 20. 06:13
9/12 anonim válasza:
Ugyanez van nálunk is és az én kisfiam is másfél éves:) 10 ezer ft anyakönyvi hivatal.
Mostanság meg mindenhol elmondom hogy a másodikat használjuk. És egyébként ez az aláhúzásos se rossz ötlet.
2013. jan. 20. 09:14
10/12 anonim válasza:
Nálunk a fiam első neve az apja neve addig könyörgött a párom,hogy elsőnek kapja,ráadásul jobban is hangzik így,hogy belementem,de ettől függetlenül már akkor tudtuk,hogy a 2. nevén szólítjuk,a bölcsiben van még így egy kisfiú Őt is a 2. nevén szólítják,eddig mindenki rugalmasan kezelte megkérdezte,hogyan szólítsa,szerintem nem éri meg csak azért kicseréltetni.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!