Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Nektek is ennyire fontos,...

Nektek is ennyire fontos, hogy ne legyen túl gyakori a gyereketek neve?

Figyelt kérdés

Ami miatt ezt kérdezem a következő történet:

Egyik barátnőmet már óvoda óta ismerem, emlékszem, látott akkor egy mesefilmet, amiben egy lányszarvast Zoénak hívtak. Nagyon megtetszett neki a név, akkoriban minden babáját Zoénak hívták, mindig mondta, hogy milyen gyönyörű, különleges névnek tartja, örül neki, hogy nem ismer egy Zoét sem, majd az ő gyereke Zoé lesz. Ezzel az állításával évekig kitartott, még középsuli után is, amikor szóba kerültek ilyen dolgok, határozottan állította, hogy így fogják hívni a gyerekét. Most már pár éve nem találkoztunk, múltkor összefutottunk, kiderült, hogy babát vár, gratuláltam neki és mondtam, legalább ha lány lesz, akkor nem kell sokat gondolkoznia a nevén. Erre azt mondta, még mindig a kedvenc neve a Zoé, de az utóbbi időben olyan gyakori lett, hogy nem gondolja, hogy ez lesz a pici neve. Még nem talált olyan nevet, ami igazán tetszene neki, de lázasan keresgél, mert nem akar gyakori nevet adni.

Szerintem viszont, ha egy név nagyon tetszik, akkor az se érdekes, ha már évek óta benne van az első 5-ben a gyakorisági listán, akkor is azt kell adni. nem a nevétől lesz különleges és egyedi a gyerkőc.

Kíváncsi vagyok a ti véleményetekre, nekem még nincs gyerekem, de nem hiszem, hogy az enyém megváltozna, ha teherbe esnék.

2013. jan. 17. 09:56
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
100%

egyetérek veled abban, hogy minden gyerek különleges és egyedi, és ez nem elsősorban a nevé től függ.

DE!

Egyrészt nekem fontos volt a név jelentése (pl. így esett ki a Cecília, ami vakot jelent).

Másrészt a férjem Varga, ami meglehetősen egyszerű és gyakori név. Hosszan válogatás után a Boldizsár nevet adtuk a fiunknak. Ritka név, de nem tartom sem különlegesnek, sem egyedieskedőnek. Az oviban 150 gyerek van, ebből 2 Boldizsár.

Barátnőm kisfia Kened. Azt gondoltam volna, hogy ez még ritkább, mint a Boldizsár, erre szegény kisfiú ovis csoportjában kettő is van!

2013. jan. 17. 10:04
 2/15 anonim ***** válasza:
100%
a kisfiú neve Kende, nem Kened...
2013. jan. 17. 10:04
 3/15 anonim ***** válasza:
100%

Mi nagyon sok szempontot szem előtt tartottunk a névválasztásaink során, de pont a gyakorisággal annyira nem foglalkoztunk. (3 gyerek)

Szempontjaink voltak:

- ne legyen azonos a közeli családtagok nevével

- jó legyen a hangzása

- passzoljon a vezeték névhez (könnyen kimondható legyen)

- találjunk tetsző becenevet (bár ezek mindig alakulnak, mikor már meg van a gyerek)

- olyan jelentése legyen, ami tetszik

- névnap ne essen nagyon közel a születésnaphoz, se karácsonyhoz

- férjemnek és nekem is maximálisan tetsszen

Mi inkább azon aggódtunk egy picit az egyik név kapcsán, hogy túl ritka, de végül annyira tetszett, hogy választottuk, és eddig nem bántuk meg.

Nekem nem volt régi favoritom, de nagyon sok nekem kedves név egyáltalán nem volt illeszthető a vezeték névhez, így nehéz volt választani, főleg a 3. lánynak. :o)

2013. jan. 17. 10:05
 4/15 krisztivan ***** válasza:
100%
Nekem fontos volt nagyon,hogy ne legyen gyakori:-)) Engem Krisztinának hívnak,szép név ,semmi bajom vele.17 éves koromig szinte mindenhol a vezeték nevemen szólítottak mert volt a környezetemben,baráti társaságban,osztálytársak között még 5-6 Krisztina.Nem akartam,hogy a nevet amit választottunk a fiunknak ne lehessen használni:-) De ugyan ilyen fontos volt,hogy ne lehessen a nevét becézni:-))
2013. jan. 17. 10:07
 5/15 anonim ***** válasza:
100%
Engem nem érdekel, mennyire gyakori, mikor van a névnapja, vagy milyen háttérjelentése van. Ha szép, mindkettőnknek tetszik, az lesz. Szerintem nem kell ezt túlbonyolítani.
2013. jan. 17. 10:07
 6/15 anonim ***** válasza:
100%

Engem nem érdekel.Mint minden ez is csak egy ideig tart.Régebben rengeteg László, Erzsébet, Katalin stb volt most meg alig.

A nagylányom Lilien.Amikor ezt kitaláltuk egy Lilient se ismertem, Lilit annál többet.Most viszont csomó Lilien van.Nem zavar.Úton vannak az ikrek a kisfiú Zalán lesz mert nagyon tetszik pedig ez tényleg gyakori.A kislány Elina lesz.Ez még elég ritka de sztm ezt is fel fogják kapni mert gyönyörű név.

Ha gyerek korom óta lenne egy név ami ennyire tetszene és a páromnak sincs vele baja akkor tuti h azt adnám.Ez amolyan beteljesülés lenne.:)

2013. jan. 17. 10:08
 7/15 anonim ***** válasza:
100%

Bár még csak válogatjuk a neveket, de nekem fontos, hogy ne legyen olyan, amiből tényleg 4-5 szaladgál a játszótéren. Nem hiszem, hogy csak a nagyon népszerű nevek között van olyan, ami tetszene, sőt. Mi mindenképpen "hagyományos" nevet szeretnénk (tehát olyat, amit ma akár öregesnek is tartanak mások), éppen azért, mert ezzel lesz egyedi és különleges.

A Bence, a Hanna, a Lili régen nagyon tetszett, ma már semmi pénzért nem adnám a gyerekemnek. Viszont olyan nevek, amelyeket régen, gyerekkoromban ki nem állhattam, egyre szimpatikusabbak. Pl. a Károly vagy a Klára.

2013. jan. 17. 10:14
 8/15 anonim ***** válasza:
100%

Ez egy nagy határ hülyeség, mert mire felnő a gyerek, az ő igen ritka neve is már lehet, hogy elcsépelt lesz.

Az alsó szomszédunk lánya Zselyke. Életemben nem hallottam még ezt a nevet fél évvel ezelőttig, azóta viszont minden héten találkozom egy Zselykével.

Én azt akartam, hogy amit választok, az legyen olyan, ami illik hozzá, és legyen elég becenév variációja.

2013. jan. 17. 10:17
 9/15 anonim ***** válasza:
100%

Első lányom Léna lett, nem tájékozódtam gyakoriságról (minden más általam fontosnak vélt szempontról igen), jól belefutottunk, a következő hónapokban benne volt mindig a top10ben, kicsit bosszantott, de nagyon illik rá, utólag már nem érdekel hogy esetleg többen lesznek a környezetében és vezetéknévvel fogják használni a megkülönböztetés miatt..

A kicsinek azt a nevet adjuk ami gyerekkorom óta olyan fontos mint barátnődnek a Zoé. Pedig sokkal gyakoribb mint jelenleg a Léna, de ennek így kell lennie. Ha úgy érzem ez a rá illő, nem érdekelhet annyira a gyakoriság hogy az megvétózzon minden más egyébként megfelelő kritériumot.

2013. jan. 17. 10:17
 10/15 Golan Trevize ***** válasza:
100%
Hagyományos, magyar (de nem a mostanában divatos "ősmagyar") keresztneveket kerestünk. Olyat, amit viszont egy külföldi is ki tud mondani. Ezen kívül fontos volt, hogy a vezetéknevemhez passzoljon, és lehetőség szerint a rokonságban ne legyen, ráadásul nekünk tetsszen is.
2013. jan. 17. 10:21
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!