Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Munka és gyerekek - ti hogy...

Munka és gyerekek - ti hogy kezelitek?

Figyelt kérdés

3 és 6 évesek a gyerekeim, január óta dolgozom újra, irodai munka. Mielőtt munkába álltam, nagyon megértőnek mutatkoztak a főnökeim, de már a 2. napomon szembesültem azzal, hogy itt bizony alap elvárás a túlóra. Hozzáteszem, nem multi, hanem közszféra, itt csak társadalmi munkában megy a túlóra, sem csúsztatásban, sem kifizetve nem kapjuk meg. A legritkább esetben tudok hazajönni munkaidő végén, de akkor is csak szemrehányó pillantások között. Nyáron sokszor bent voltam 14-15 órákat is, reggel 6-tól este 9-10-ig. Persze a jelenléti iven csak a fél 8-tól 16-ig bent létemet igazolták le.

A gyerekeim sokszor sirva hivtak esténként, anyuci mikor jössz már haza.

Hozzáteszem, egyáltalán nem vagyok karrierista, nekem mindig is a családom volt a fontos, de itt most a munkahelyem a tét, a múlt héten már elküldtek egy lányt, mert munkaidő végén mindig haza merészelt menni.

Most beteg a kisebbik gyerekem, 40 fokos láza van. De minden nap többször is hivogatnak bentről, hogy ezzel meg azzal az ügyemmel mi van, és persze mindig elmondják, jobb lenne már mennem, mert hatalmas-ultra-giga káosz van.

Én meg most itt ülök, nézem a beteg gyerekemet, és közben azon kattog az agyam, hogy be kéne mennem, mert jajj, meg hu... Féltem az állásom, sajnos a kolléganőm, egy fiatal lány mindig besértődik, ha dolgoznia kell, pláne ha esetleg helyettesitenie engem. És olyankor furkálódik, bemószerol.

Sajnos a főnökeimnek semmit nem jelent a család, ők a gyereket csak egy szögre akasztható tartozéknak tekintik, és persze alapvető dolognak, hogy majd apuka, nagyszülő hozza-viszi a gyereket, vigyáznak rá. Sajnos a férjem állása is veszélyben, hiszen reggel este ő hozza-viszi a gyerekeket, emiatt sosincs bent 8 órát a melóhelyén. Én reggel nem tudom vinni őket, mert még nincs nyitva az ovi, mikor el kell indulnom, délután meg csak akkor érek oda értük, ha nem túlórázok, amit ugye szóvá tesznek.

Igazából csak azért irtam le mindezt, mert most nagyon magam alatt vagyok, már teljesen bűntudatom van, hogy itthon merészelek lenni a beteg gyerekemmel. Vagy bennem van a hiba, és tényleg le kéne szarnom a gyerekeimet? Mit nekem betegség, vagy siros telefon, tanulják meg, hogy nem látják az anyjukat a hét 5 napján, de néha még hétvégén sem?

2012. nov. 27. 08:14
 1/6 anonim ***** válasza:
Ez a mai magyar valóság! Gyerekes anya nem kell sehova!
2012. nov. 27. 08:24
 2/6 anonim ***** válasza:
Hát nézd, én így látom a helyzetedet: te ezt nem fogod bírni. Nem is kell, nem is szabad. Nem lehet alap elvárás napi 4-6-8 órányi ingyenes pluszmunka. A férjednek "csak" 8 órát kellene lehúznia, de nem megy, mert ő futkos az oviba. Ennek az lesz a vége, hogy mindketten utcára kerültök, ráadásul közben idegroncsok lesztek. Én a helyedben megbeszélném a férjemmel, hogy otthagyom ezt a szar munkát, legalább az ő munkája legyen biztos, én meg kilépnék és elkezdenék normálisabb helyet keresni, mert ezt még egy egyedülálló is nehezen bírná.
2012. nov. 27. 08:29
 3/6 anonim ***** válasza:

Szia, megdöbbentő, amit írtál és nekem teljesen az jön le belőle, hogy nemcsak, hogy kihasználnak titeket, de zsarolnak is. Én is állami cégnél dolgozom, de ilyen azért nem fordulhatna elő. Gondolom a közvetlen felettesednek is van főnöke, ha minden húr szakad, oda kell fordulni.

Szerintem ma az a legnagyobb baj az emberekben, hogy tele vannak félelemmel, szorongással és még a rosszhoz is inkább ragaszkodnak, csakhogy legyen valami. Szerintem állj a sarkadra és ragaszkodj a 8-tól 4-ig tartó munkaidődhöz, harcold ki a jogaidat, mert te is és a család is meg fogja sínyleni az egészet. Közben meg az a cél, hogy azért dolgozol ilyen rossz munkahelyen, hogy nekik jobb legyen. De ha a melóhely is rossz, és még a családnak is rossz, akkor valamin változtatni kell, bármilyen nehéz is. Amúgy én a helyedben azért elkezdenék nézelődni, hiszen ha van tapasztalatod államigazgatási területen, lehet tárt karokkal várnának egy sokkal emberibb munkahelyre. Bíróságon nem gondolkodtál? Oda szinte mindig van felvétel és általában az érettségin és gépírás tudáson kívül más nem nagyon kell. Nem sok a pénz, viszont kapsz évközben egyéb juttatásokat, étkezési utalványt, na meg a nyugodt és kiszámítható munkakörülmény sem egy hátrány két gyerek mellett. Nyáron és télen is van ítélkezési szünet, pont a legjobbkor.

Szóval én a helyedben anyatigrisként kiállnék az igazamért a családom érdekében, sokszor csak egy embernek kell elkezdenie és aztán csatlakoznának többen is, hiszen ez a hely maximum a munkamániás öreglányoknak jó, másnak nem igazán. Ne hagyd, hogy kihasználjanak és elvegyék az időt a családodtól, mert ebből jól nem jöhetsz ki semmiképp. A gyerekek is megérzik a feszültséget, a férjed is, látják, hogy fáradt vagy, pedig ők biztos nem erre vágynak. Ne legyen egy percig sem bűntudatod, amiért a beteg gyerekedet ápolod, hangoztasd mindig, hogy a család az első, utána jöhet minden más. Úgy ismerjenek meg téged, mint akiről nem lehet az utolsó bőrt is lenyúzni és nem áll be ebbe az őrült munkamániás versenybe. Ezek a nők azért csinálják ezt, mert otthon nincs semmijük, nem várja senki, nekem is van ilyen kolléganőm. Tőlem nézhet rám csúnyán, én mindig mosolygok rajta, mert tudom, hogy sárga az irigységtől, amiért szép családom van. Ha meghallom, hogy dumálnak rólam a hátam mögött, én mindig szemtől szembe rákérdezek, hogy ez mi is volt, úgyhogy szerencsére engem már kihagynak ezekből a játszmákból, mert ilyen téren tartanak tőlem.

Olyanok ezek az emberek, mint a hiénák, amint megérzik valakin, hogy fél, bizonytalan, azonnal átharapják a torkukat, úgyhogy vedd fel a kesztyűt és ne hagyd magad, nyugodtan hivatkozz a munka törvénykönyvére, hivatkozz arra, hogy te mindent megcsinálsz munkaidőben amit csak lehet, ingyen és mások helyett pedig nem fogsz dolgozni, családos ember vagy. Vegyenek fel még alkalmazottat, ha ekkora a káosz, de hülyének ne nézzenek.

Hidd el, ez a legjobb megoldás, a nyílt és egyenes beszéd, mert attól ezek a sunyi dögök mindig megijednek. Ha pedig tényleg akkora trágya a hely, hogy az igazad ellenére is kiakarnak rakni, ne bánkódj egy percig sem, mert ha tovább folytatod ebben a formában, tönkremész te is és a család is. Melyik a nagyobb veszteség?

2012. nov. 27. 08:36
 4/6 A kérdező kommentje:

Igazad van, csak az a baj, hogy jelenleg gyakorlatilag az én fizetésemből élünk. Naná, hogy van hitelünk, ami az én fizum 2/3-a. Hónapról hónapra próbáljuk túlélni. Még a fentiek ellenére is az én állásom és fizetésem a biztosabb.

Ördögi kör.

2012. nov. 27. 08:38
 5/6 A kérdező kommentje:
Kedves 3., a munkamániás öreglányokkal beletrafáltál :) Pont ilyenek fújják most a passzátszelet, akik gyűlölnek hazajárni, és élvezik, hogy minden nap este 10-ig bent fontoskodhatnak.
2012. nov. 27. 08:41
 6/6 anonim ***** válasza:

Akkor válaszd te is a gyenge pontjukat, áradozzál a családról, a szép közös karácsonyról, születésnapokról, hogy el sem tudnád képzelni család nélkül. Mindenkin lehet fogást találni. Amúgy nekem most ment nyugdíjba egy ilyen munkamániás, kötözködő kolléganőm, össze van törve, teljesen maga alatt van, most mindenki azon aggódik, nehogy öngyilkos legyen. Szóval én ilyen "szép" példákat felhoznék, amikor éppen sztorizok, hogy vegyék a lapot. Beszélj akár velük arról, hogy mennyi rosszindulatú és megkeseredett ember van és hogy ez milyen gáz, hidd el, lelkesen bólogatni fognak. Mutass a családról fotót és legyen napi téma a család, ne pedig tabu, ráadásul ha mindezt kedvesen tálalod, enni fogja őket a méreg.

Amúgy visszatérve még arra, hogy írtam, váltani kéne, nem akarok itt okoskodó pszichológusnak tűnni, de azok az emberek találnak mindig kifogást, akik félnek. Ezt kell valahogy levetkőzni és mérlegelni, mi a fontosabb.

Gondold csak el, ha már most elkezdesz keresgélni más állás után és akár megtalálod életed legjobb melóhelyét, ami családbarát is, vagy pedig tovább csinálod ezt az őrületet, amíg mindenki rámegy. Ne félj váltani, mert a mostani melóhelyeden egy percig nem gondolkodnának, hogy neked családod van meg hiteled, ha ki akarnának rúgni. Sokkal magabiztosabbnak kell lenned és hidd el, hogy ezt megérzik, állj ki az igazadért és ne kifogásokat keress, mert ha találsz másik munkahelyet, ami mellett a férjed is tud rendesen dolgozni, már jobban álltok. Ha úgy adódik, pár hónap átmeneti nehézséget meg át kell tudni vészelni, hogy utána egy sokkal jobb életetek legyen.

Mellesleg azon belül az állami szerven belül nem lehet más osztályra átkérni magad? Vagy egy másik intézménybe?

2012. nov. 27. 09:02

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!