NÉVADÓT tartott valaki mostanában?
Bementem az anyakönyvvezetőhöz a Polgármesteri Hivatalba, ahol kiválasztottunk egy időpontot.
Ki kellett töltenem egy papírt a gyerek és a mi adatainkkal, a névadó szülők adataival.
Csináltattunk egy asztaldíszt, vittünk kölyökpezsgőt, szépen feldíszítettük a pezsgős poharakat. (Pontosabban, a virágos, aki az asztaldíszt csinálta, ő díszítette a poharakat is.) Csináltattunk még egy csokrot az anyakönyvvezetőnek, egy kisebbet a versmondó kislánynak.
Szépen megrendezett szertartás volt, nekünk nagyon megható. Először meghallgattuk a Himnuszt, majd az anyakönyvvezető köszöntötte a kisfiunkat, nagyon szép szöveget mondott. Majd fogadalmat tettünk mi is és a névadó szülők is. Aztán volt egy vers, majd aláírtuk mindannyian az anyakönyvet. Végül megittuk a pezsgőt, majd hazamentünk és volt egy kis dínom-dánom jó magyar szokás szerint! :D Ingyenes volt az egész, de úgy hallottam, nagyobb városokban fizetni kell érte.
Nagyon szépen köszönöm, sokat segítettél. És névadószülőt kötelező választani?
Nem mintha nem lenne rá jelentkező, csak nekem ez olyan furcsa, olyan mintha keresztszülő lenne. (?)
Nem tudom, kötelező-e, szerintem igen, hisz máskülönben mi értelme a szertartásnak? Ez olyan lehet, mint keresztelő keresztszülők nélkül.
Mi pontosan azért csináltuk a névadót, mert szerettük volna, ha a "keresztszülőknek" is lenne egy kis emléke. Mivel keresztelőt nem akartunk, így ezt a megoldást választottuk. Azért persze keresztanyának és keresztapának hívja őket a fiam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!