Huszonpárévesek! Mikor nekünk lesz gyerekünk, mi jobban fogjuk csinálni?
Úgyértem a mostani fiataloknak szinte mindent megengednek, a sminkelést, a pasival együtt alvást, a botrányos öltözködést, bulizást. Persze ezt a 12-15 éves korosztályra értem.
Vajon mi már okosabbak leszünk, ha odajutunk, mint a mostani szülők? Tanulunk az ő hibáikból?
Én 23 évesen szültem.
Sminkeltem, jártam szórakozni. Keményen fogtak és megbíztak bennem.
Ennek ellenére sosem néztem ki úgy, mint egy éjjeli pillangó.
Minden délután tanultam és csak akkor léptem le otthonról, amikor teljesítettem a napi kvótát.
Segítettem otthon, ha kérték. Havonta 1× pedig magamtól nagytakarítást csináltam, hogy anyukámnak besegítsek és piheni tudjon.
Iskola mellett utolsó 2 évben már dolgoztam. Nem azért, mert anyagilag kellett, hanem jobb volt ez így számomra. Sosem kaptam zsebpénzt. Abból "éltem", amit alkalmakra kaptam rokonoktól vagy megkerestem munkával.
Hogy tanulok-e a szüleim hibáiból?! Szerintem nem voltak e tekintetben hibásak. Teljesen jó gyerekkorom volt és teljesen jó életem is van.
Megtanultam a pénzt becsülni és logikával élni. Tudom, hogy mi a fontos és mi az, ami 20. rendű.
Én a gyerekemet is így fogom nevelni. Ebben egyetértek a szüleim nevelésével.
Anyósom a 26 éves lányát kalitkában tartotta eddig. Most már nem tudja, mert elköltözött Londonba, hogy szerencsét próbáljon.
19 hónapig munkanélküli volt a sógornőm, nem volt hajlandó dolgozni. Alja munkát nem végez..
Anyósék eltartották.. a kis Zsuzsika volt a minden, bár most is az!
Anyósom mindig azt mondta, hogy nem bízik a lányában, mert sokat marad ki éjszaka, kocsmákba jár stb.. ő pedig nagyon félti!
Én úgy vagyok ezzel, hogy korlátokat kell szabni, de sosem szabad elfelejteni azt, hogy mindenki volt fiatal. Azt engedem a gyerekemnek, amit nekem megengedtek.
Ha egy gyermek megvan nevelve, akkor abban meglehet bízni.
Én sem csináltam sose hül*eséget, pedig millió 1 alkalmam lehetett volna rá.
tudod, azok az emberek is ,akiknek most van tinédzser gyermekük mind eltervezték ugyan ezt,mint amit most te. hogy neki nem lesz OLYAN a gyereke! MINDENKI elhatározza ezt,mielőtt szülő lesz és lát egy emo kölköt az utcán csőgatyában,szemébe hulló feketére festett hajjal és hatalmas testékszerekkel! a kérdés hol rontják el. vagy egyáltalán ők rontják-e el. nagy befolyással van a gyermek életére a baráti kör is,amit TE soha nem fogsz tudni megválogatni neki! van az a gyerek,akit ha rövid pórázon tartanak,csak még jobban ki akar törni,lázadozik és még kezelhetetlenebb lesz, vagy ha elengeded azt a pórázt, mert egyszer el kell,akkor iszonyat nagy ribanc lesz belőle vagy drogos! és van az a gyerek,akinek elég elmagyarázni az ésszerű játékszabályokat és nem lépi át őket, vagy csak mértékkel. tudod,ilyenkor mindig okosabbak vagyunk, mert kívülről könnyű objektív választ adni és könnyű ítélkezni. de annyi minden van,ami befolyásol az évek folyamán akár észrevétlenül is.
csak egy szokványos példa: reggel felkelsz,elmész dolgozni, előtte megcsinálod a reggelit a kölöknek,apának,meglátod a villanyszámlát az asztalon és már MEGINT nincs pénz időben befizetni. egész nap ezen agyalsz, meg azon,honnan veszed meg a gyerekednek az áhított könyvet,amit szülinapjára kért. estig halálra dolgozod magad, fáradtan esel be az ajtón 7-8 óra körül, apa még később érkezik, még takarítani kellene és főzni, neki is kezdesz. nah ebben a napban hol volt idő a gyerekre??? és még ha ki is kérdezed a leckét,mert az "csak" 20 perc, hol a beszélgetés? hol az időtöltés,ami együtt telik el??? sokan nem direkt rontják el. és ez csak egy példa volt. remélem mi nem esünk majd bele ebbe,de minket már sokkal jobban veszélyeztet az anyagi csőd,pláne ha az ország ebbe az irányba tart továbbra is.
az emberek napi több órát tévéznek a helyett hogy időt töltenének EGYÜTT! a mobilt nyomkodják, a neten lógnak (mint most mi is...)... észrevétlenül távolodunk el egymástól, gyermekeinktől,férjünktől, nagyitól,barátoktól... ha van bennünk egy kis önkontroll,akkor talán sikerülni fog,hogy elkerüljük a darálót (nekünk például nincs tévénk). ennyivel is többet foglalkozunk egymással.
fúúú,annyi minden van,ami befolyásolja milyen gyereket nevelünk,hogy most le sem tudom írni,csak kavarognak a fejemben a gondolatok pro és kontra. szóval ne gondold,hogy olyan egyszerű "jó" gyereket nevelni! ez a világ legnehezebb és legösszetettebb feladata!
Az, hogy valaki mennyire sikeres a gyereknevelésben, nem elsősorban életkor kérdése. Valamennyi érettség nyilván kell hozzá, de sokkal inkább múlik a dolog sikeressége azon, hogy mennyire harmonikus a család, rendezett-e a szülők kapcsolata, milyenek a család normái, stb.
A gyerek akaratlanul is a szülei példáját követi. Ha a szülők harmonikus házasságban élnek, becsületesek, hasznos tagjai a társadalomnak, mentesek a káros szenvedélyektől, szinte biztos, hogy a gyerek is ilyen lesz. A mai kiskamaszok züllöttsége azzal magyarázható, hogy alig korlátozzák őket, legtöbbjüket egyedülálló szülő neveli, akit alig lát, nem a család, hanem az internet, a tévé, a médiák és a kortárscsoport neveli őket. Ezek pedig nem közvetítenek értékeket.
Törődj a gyerekeddel, pici korától fogva mutass neki jó példát a férjeddel együtt, hogy a normák kezdettől fogva beépüljenek a személyiségébe, és belső értékekké váljanak. Ne hagyd, hogy a média, a zenék, és a többi károsan hassanak rá. Óvd meg őt a romboló hatásoktól. Ha mindezt megteszed, sikeres lehetsz a felnevelésében.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!