Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Tudtok ajánlani valakit, aki...

Tudtok ajánlani valakit, aki egyértelmű választ tud adni GYED, GYES és munkanélküli kérdésekre?

Figyelt kérdés

GYES-ről mondanak fel nekem a munkahelyen, de szeretnénk 3. babát. Álláskeresésire kéne mennem a szülés előtt, de még így sem tudom, hogy meg lesz-e a jogosulságom a TGYÁS-ra és GYED-re...

Mivel ez még csak elvi kérdés (még nem vagyok terhes), félek, hogy a munkanélküli központban nem segítenének, hogy nekem hogyan legyen a legjobb. Köszönöm!

(dolgozni azért nem "akarok", mert már elég idős vagyok és nincs időm várni, akár éveket, hogy meglegyen a 365 nap munkaviszonyom az ellátásért - akkor már inkább a GYES)

2012. szept. 27. 12:11
 1/9 anonim ***** válasza:
Bocsi ne haragudj, nem tudok válaszolni de engem is nagyon érdekelne mert hasonló helyzetben vagyok ( csak nekem megszűnt a cég én pedig gyesen vagyok de nem tart ki a várható szülési időpontig nekem is ezt mondták hogy menjek el a gyesről álláskeresésire de nem vagyok biztos benne hogy ez tényleg így megy).
2012. szept. 27. 12:23
 2/9 anonim ***** válasza:
Tgyás, gyed jogosultsági feltétele a szülés előtti 2 évben 1 év biztosítás és egy legalább a tgyás elején fennálló biztosítás. Álláskeresési járadékon legfeljebb 3 hónapig lehetsz, ezt követően ha nem helyezkedsz el, nem fogsz rendelkezni az aktuális biztosítás jogosultsági feltételével.Tehát csak gyesre leszel jogosult, ha nem lesz állásod a másik baba előtt ha esetleg lesz a 3 hónap ellátás után akkor is csak annyi időre jár a tgyás és a gyed amennyi munka van előtte.
2012. szept. 27. 12:37
 3/9 anonim ***** válasza:
Teljesen igaza van az utolsónak, és igen sajna az álláskeresési is már csak 3 hónapig jár.
2012. szept. 27. 12:41
 4/9 anonim ***** válasza:

HA már terhes vagy amikor a munkaviszonyod megszűnik, akkor kaphatsz tgyást és gyedet is.

Az a lényeg, hogy onnantól, hogy megszűnt, egy éven belül szülj, mert abban az esetben meglesz a 365 nap 2 éven belül, és már csak a biztosítottságod hiányzik, amit az álláskeresési támogatással el tudsz érni.

Pl. megszűnik 2012 december 31-el, januárban teherbe esel, októberben szülsz, akkor 2011. október és 2012 decembere között lesz 14 hónap biztosítotti időd, ami elég az ellátásokhoz. Szeptembertől igényelsz álláskeresésit, amikor megszültél kéred a tgyást, ezt meg lemondod. Ha lejár a tgyás, újra álláskeresési, és ezalatt igényeled a gyedet. Igaz, hogy jóval kevesebb gyed és tgyás jár majd, de mindenképpen több, mint a gyes.

2012. szept. 27. 13:08
 5/9 anonim ***** válasza:
Kedves 4-es válaszoló megkérdezhetem hogy a példádban írt 2012.dec 31 (munka megszűnése) és a januári teherbeesés közötti napokon mi van? Az nem baj ha ott van egy űr? Vagy ott min kell lenni? Mert az álláskeresési ugyebár csak max.3 hónapra jár. köszi ha válaszolsz!
2012. szept. 27. 13:12
 6/9 A kérdező kommentje:

A "csavar" nálam még annyi, hogy az első gyerek után GYED-ről mentem a 2. gyerekkel TGYÁS-ra és utána GYED-re, és most a másodikkal töltöm a GYES-t. Tehát nem lesz meg sehogy sem a 365 nap, mert 2 hónap szabi + 2 hónap felmondási időm van/lesz.

Bár nem tudom, hogy a TGYÁS és a GYED beleszámít-e 365 napba... Ezért kelle valaki aki ilyen speckó helyzetre is tud választ!

Azért mindenkinek köszönöm!!

2012. szept. 27. 13:16
 7/9 A kérdező kommentje:
Ja, és ha a felmondási idő után visszamennék GYES-re (tavaszig járna), vagy előtt munkanélkülire? Hogy jobb?
2012. szept. 27. 13:18
 8/9 anonim ***** válasza:

Kérdező: minden olyan nap beleszámít ami alatt él a munkaviszony, így a tgyás és a gyed ideje is. Ez nem annyira spec eset:)

Ahogy írtam a megszűnés után egy éven belül szülj, és a végén menj álláskeresésire. EZ így elég speciális eset, csak ez a megoldás rá.

Másik válaszoló: az "űr" január 1-től az álláskeresési igényléséig tart, addig lehet gyesen, vagy lóg a levegőben. Elég húzós, pláne, hogy ha nem gyesen van, akkor a tb-t is rendezni kell minden hónapban, de így legalább a tgyás-gyed jár majd neki, nem csak a gyes.

2012. szept. 27. 15:06
 9/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen!!!
2012. szept. 28. 12:04

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!