Tudtok ajánlani valakit, aki egyértelmű választ tud adni GYED, GYES és munkanélküli kérdésekre?
GYES-ről mondanak fel nekem a munkahelyen, de szeretnénk 3. babát. Álláskeresésire kéne mennem a szülés előtt, de még így sem tudom, hogy meg lesz-e a jogosulságom a TGYÁS-ra és GYED-re...
Mivel ez még csak elvi kérdés (még nem vagyok terhes), félek, hogy a munkanélküli központban nem segítenének, hogy nekem hogyan legyen a legjobb. Köszönöm!
(dolgozni azért nem "akarok", mert már elég idős vagyok és nincs időm várni, akár éveket, hogy meglegyen a 365 nap munkaviszonyom az ellátásért - akkor már inkább a GYES)
HA már terhes vagy amikor a munkaviszonyod megszűnik, akkor kaphatsz tgyást és gyedet is.
Az a lényeg, hogy onnantól, hogy megszűnt, egy éven belül szülj, mert abban az esetben meglesz a 365 nap 2 éven belül, és már csak a biztosítottságod hiányzik, amit az álláskeresési támogatással el tudsz érni.
Pl. megszűnik 2012 december 31-el, januárban teherbe esel, októberben szülsz, akkor 2011. október és 2012 decembere között lesz 14 hónap biztosítotti időd, ami elég az ellátásokhoz. Szeptembertől igényelsz álláskeresésit, amikor megszültél kéred a tgyást, ezt meg lemondod. Ha lejár a tgyás, újra álláskeresési, és ezalatt igényeled a gyedet. Igaz, hogy jóval kevesebb gyed és tgyás jár majd, de mindenképpen több, mint a gyes.
A "csavar" nálam még annyi, hogy az első gyerek után GYED-ről mentem a 2. gyerekkel TGYÁS-ra és utána GYED-re, és most a másodikkal töltöm a GYES-t. Tehát nem lesz meg sehogy sem a 365 nap, mert 2 hónap szabi + 2 hónap felmondási időm van/lesz.
Bár nem tudom, hogy a TGYÁS és a GYED beleszámít-e 365 napba... Ezért kelle valaki aki ilyen speckó helyzetre is tud választ!
Azért mindenkinek köszönöm!!
Kérdező: minden olyan nap beleszámít ami alatt él a munkaviszony, így a tgyás és a gyed ideje is. Ez nem annyira spec eset:)
Ahogy írtam a megszűnés után egy éven belül szülj, és a végén menj álláskeresésire. EZ így elég speciális eset, csak ez a megoldás rá.
Másik válaszoló: az "űr" január 1-től az álláskeresési igényléséig tart, addig lehet gyesen, vagy lóg a levegőben. Elég húzós, pláne, hogy ha nem gyesen van, akkor a tb-t is rendezni kell minden hónapban, de így legalább a tgyás-gyed jár majd neki, nem csak a gyes.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!