Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Hogyan járunk jobban? Ha a...

Hogyan járunk jobban? Ha a kistesó előtt visszamegyek dolgozni min.180 napra, vagy ha Gyed alatt már várandós leszek és a szülést megelőző évben GYED-en és táppénzen leszek? Különbséget csak a TGYÁS-ban éreznék?

Figyelt kérdés
Míg vártam a kisfiam táppénzen voltam, akkor még magasabb volt a táppénz összege, Gyedben is a plafont kapom. Jelenleg 1 éves a kisfiam. Szeretnénk kistesót, de az anyagi helyzetünk kérdése sem elhanyagolható.
2012. szept. 19. 22:12
 1/6 anonim ***** válasza:

A gyed mindkét esetben ugyanannyi lenne, a tgyás összege lenne csak más, igen.

Ha visszamégy, akkor nincs korlátja, ha nem, akkor max. a minimálbér kétszeresének 70%-a lesz.

2012. szept. 19. 22:26
 2/6 anonim ***** válasza:
Én jobban jártam volna, ha visszamegyek, mert jól kerestem, így a fél év tgyás jól jött volna megint, ha ugyanazt az összeget kapom, mint az első babával. Ha tervezitek, és magas volt a fizetésed, akkor mindenképp érdemes.
2012. szept. 20. 09:28
 3/6 anonim ***** válasza:
Ha nem mész vissza, akkor a tgyás maximuma kb. annyi, mint a gyed maximum. Én pl. a gyed maximum kétszeresét kaptam tgyásnak, ezért úgy döntöttem, hogy visszamegyek 180 napra, mert azért 5 hónap csak 5 hónap. Nézd meg mennyi tgyást kaptál a fiadnál. Ha jóval többet, mint a gyed maximum, akkor megéri visszamenni, ha csak pár ezerrel többet, akkor szerintem (legalábbis nekem) nem érné meg az a 4 hónap munka (a 180 napba minden beleszámít, kivéve a 15 betegszabi utáni betegállomány, illetve ha a gyerkőc jogán vagy betegszabin, az sem számít bele)
2012. szept. 20. 11:19
 4/6 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a válaszokat. Nagyon gondolkodom e kérdésben...

Nem volt rossz a fizetésem szülés előtt, sőt míg itthon voltam/vagyok Gyed-en át is helyeztek, még nőtt is a fizum... 245 a bruttóm jelenleg, ha jól emlékszem nem egészen bruttó 200-zal mentem táppénzre, majd TGYÁSra, s most GYED-re.

Szóval azt mondjátok nem ugyanazt a TGYÁST kapnám, mint az első gyereknél, hanem a GYED maximumát (amit most GYEDként kapok)? Számokban kaptam 145 körül TGYÁSt és most 104GYED-et, ez a 104 lenne a TGYÁS-om is a második babánál?

Az is azért megfontolandó, hogy ha visszamegyek dolgozni és kapnék fizut 170körül nettóban az adókedvezménnyel együtt, akkor is sok pénz elmenne BKV bérletre, bölcsire, kajára... Lehet ott vagyok, mintha itthon lennék még az elsővel és várnám a másodikat... Szerintetek?

2012. szept. 20. 13:50
 5/6 anonim ***** válasza:

3. válaszoló vagyok.

Attól is függ, mikor jön a kistesó. Úgy tudom, ha még a gyedben érkezik (a fiad két éves koráig megszületik) akkor ugyanazokat kapod, mint a fiaddal. Ehhez bele kell húznotok :o)

A táppénznek is van egy napi maximuma, valszeg te is azt kapnád, azt hiszem valami 130 ezer körül van. Szóval ha a nettód 170 lenne, akkor megérné visszamenni.

Ha nem vagy bölcsi ellenes, azért is érdemes, mert a gyerkőc társaságban van, sokat tanul, te több pénzt kapsz, ráadásul kb 4 hónapot kell munkában tölteni, mert a 180 nap az naptári nap, és a szabik is belszámítanak, amit az elején kivehetsz, meg a 15 nap betegszabi is.

Ha pedig jön a kistesó, sokkal könnyebb úgy, hogy a nagyobb bölcsiben van és még jól is érzi magát.

Én így voltam, ledolgoztam azt a pont 180 napot, amit kellett, a nagyot felvették bölcsibe, most itthon vagyok a picivel, és a nagy (bár évvesztes, és a bölcsit járja kétszer) bölcsiben van. Jó, ha itthon vagyunk 4-en, de akkor is más sem megy, mint a nyafogás a nagyfiam és mi részünkről is. Ő játszana, amit nem mindig tudunk teljesíteni, mi meg állandóan veszekszünk vele, hogy ne kiabáljon (minket is zavar, nemcsak a hugi miatt), ne játsszon hangos játékkal, rendesen egyen, ezt ne csináld, azt ne csináld... Szóval ha nincs kinti program, én nem bírnám a hétköznapokat itthon egyedül két gyerekkel. Jó, ellennénk, mert más is megcsinálja (tisztelem is őket), de jobb neki a bölcsiben, nyugodtabb ő is én is. Szóval meggondolandó.... de ez már más téma.

2012. szept. 25. 11:38
 6/6 anonim ***** válasza:

3. válaszoló: ha gyedbe érkezne a kistesó, akkor sem ugyanazt kapná, mert a tgyásnak akkor is lenne maximuma, 180 bérezett nap híján.

A táppénz maximuma meg napi 6200, vagyis 186 ezer.

2012. szept. 25. 13:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!