Ha az apa marad otthon a gyerekkel, mi alapján
állapítják meg a járandóságát?
Figyelt kérdés
Kicsit homályos még nekem a tgyás/gyes/gyed témakör, keverem, hogy melyik-melyik.
Gyerekvállalás előtt állunk és úgy tervezzük, hogy a szoptatási időszak után a férjem maradna itthon. Ebben az esetben mi alapján és a fentiek közül melyiket kapná?
2012. szept. 16. 14:38
1/10 anonim válasza:
Én úgy tudom, TGYÁSt nem kaphat, csak GYEDet és GYESt.
A GYEDet normál módon számítják az ő fizetéséből, a gyerek két éves korától háromig pedig GYES jár, az mindenkinek ugyanannyi (most bruttó 28500)
Attól is függ, meddig tart Nálad a "szoptatási időszak".
2012. szept. 16. 14:43
2/10 anonim válasza:
Én meg úgy tudom,hogy ez változott,és már az apuka is igénybe veheti a TGYÁST.
2012. szept. 16. 14:45
3/10 A kérdező kommentje:
Hát ezt előre nehéz megmondani, még terhes sem vagyok és első gyerek lenne. Fél év minimum, maximum kb 1 év.
Kivéve, ha a szervezetem dönt úgy, hogy előbb elzárja a csapot.
De ha létezik megoldás lefejésre és hűtve tárolásra, lehet, hogy kicsit lecsípnék az időből.
De tényleg nehéz előre megmondani. Fél évig mindenképp szeretnék otthon maradni, akár van tejem, akár nincs - utána helyzetfüggő.
2012. szept. 16. 14:46
4/10 A kérdező kommentje:
Segítenétek még, hogy a tgyás/gyed/gyes pontosan mit takarnak, mennyit jelent (pl fizetés X százaléka) és mettől meddig jár?
2012. szept. 16. 14:46
5/10 anonim válasza:
Ha fél évig otthon maradsz,akkor a TGYÁS-kérdés nem is aktuális,hiszen az 168 napig jár(vagyis kb.a gyerkőc fél éves koráig)tehát csak a GYED,és utána a GYES,amire a férjed megy.Azt meg már fentebb megválaszolták.
2012. szept. 16. 14:48
6/10 A kérdező kommentje:
Ha a munkaidőt nem töltöm ki a szülés napjáig (mondjuk előtte 2-3 héttel már nem dolgozom), az az időszak minek számít munkáltatói szempontból? Táppénz vagy fizetés nélküli szabadság? (feltételezve, hogy rendes szabadságom már nem lesz)
2012. szept. 16. 14:50
7/10 anonim válasza:
Az táppénz, vagy TGYÁS.
2012. szept. 16. 15:09
8/10 anonim válasza:
A TGYÁSt a szülés várható időpontja előtt 28 nappal-tól lehet igényelni.
2012. szept. 16. 15:10
9/10 anonim válasza:
A TGYÁS-t a szülés várható napja előtt 28 nappal lehet igényelni, de nem kötelező. Legkésőbb a szülés napjától kell igénybe venni, és 168 napig jár. Ez a fizetésed 70%-a (a jutalom is beleszámít). Utána jön a Gyed, ami szintén 70%, de maximálva van, bruttó 130 ezer körül van (mindenkori minimálbér kétszeresének 70%-a), nettóban 96 körül. A GYES pedig 2 éves korától jár, bruttó 28500 forint jelenleg.
2012. szept. 17. 08:37
10/10 anonim válasza:
És talán még annyi, hogy jelen szabályok szerint TGYÁS és GYED mellett tilos bármilyen hivatalos munkavégzés, míg GYES mellett heti max 30 órában dolgozhat aki az ellátmányt felveszi.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!