Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Mibol tudnak gyereket vallalni...

Mibol tudnak gyereket vallalni az emberek Magyarorszagon?

Figyelt kérdés
37 eves vagyok. 9 eves koromtol elek az USA-ban. Ferjem 46 eves. 8 eve vagyunk hazasok. Evek ota szeretnenk gyereket, de nem tudjuk anyagilag megoldani. Nem tudok otthon maradni, mert mindkettonk fizetesere szukseg van. Egy babysitter pedig annyit kerne, mint az en fizetesem. Szoval, hogy oldjak meg ezt MO-n? Mindenkinek van penze bolcsodere, babysitterre? Es akkor miert mondjak, h szegenyseg van ott, hiszen mindenkinek van gyereke? De mibol? Apukam mar nem el, anyukam meg csak 69 eves koraban mehet nyugdijba.
2012. szept. 8. 01:11
1 2 3
 11/30 anonim ***** válasza:
89%
hát, kedves kérdező, úgy, hogy mások az igények. USA: 200 nm ház, kerttel, jó helyen, 2 autó, étterembe is menjünk azért sokszor havonta, folyton új ruhák, stb. itthon: 3-4 fő 50 nm, energiatakarékos legyen minden, mert különben sok lesz a számla, 25x megnézni mindennek az árát, folyton követni az akciókat, kocsi az ha szűkös a költségvetés, akkor nincs (a megvásárolt cuccokat inkább hazacipelni 3-4 km-ről is gyalog), étterem legfeljebb valami különleges alkalommal, ruha a kínaiból vagy turkálóból, stb. ez az átlagos itthoni élet a gyerekkel, átlagos fizetéssel. akinek kevesebb az átlagnál, annak még ennél is szigorúbb és tudatosabb élet.
2012. szept. 8. 08:53
 12/30 anonim ***** válasza:
94%

Magyarországon fél évig kapjuk a terhességi-gyermekágyi segélynek (tgyás) nevezett juttatást, ami majdnem annyi, mint a fizetésünk. Utána 2 éves korig gyed jön, az már valamivel kevesebb, de még mindig komoly bevételi forrás. Erre jön családi pótlék, egy gyerekre kb. 12 ezer, 2 gyerekre 26 ezer, ha nem veszel meg a gyereknek minden vackot, akkor az első időszakban ez fedezi is a kiadásait.

Magyarországon az önkormányzati bölcsi tudtommal ingyenes, csak az étkezésért kell fizetni (javítsatok ki, ha nem így van). Ide azonban általában csak 1,5-2 éves kor után járnak a gyerekek, néha akad pár 1 éves, annál fiatalabbakat nem is igazán vesznek be.

Meg tudod, itt egészen más a hozzáállás. Itt nincs olyan, hogy "nincs kedvem szoptatni", nem megyünk vissza dolgozni a gyerek pár hónapos korában, és nem bízunk bébiszitterre egy kis csecsemőt. Nem szokás. Arról el lehet beszélgetni, hogy a magyar gyerekek ezáltal egészségesebb lelkűek-e, mint az amerikaiak, nem tudom, nem ismerek amerikai gyerekeket.

2012. szept. 8. 10:17
 13/30 anonim ***** válasza:
89%

Nem kell ennyire támadni a kérdezőt, csak azért, mert rávilágít arra, hogy Magyarországon igenis szokás panaszkodni az életszínvonalra. Ez így van. Ha valaki megkérdezi, hogy vagy, és azt mered válaszolni, hogy soha életemben nem voltam boldogabb, mindenünk megvan, élünk, mint hal a vízben, akkor ferde szemmel néznek rád, mert hogyhogy nem azt mondod, mire nem elég a fizu, és miért nem vagy fáradt, elnyűtt, ideges, feszült, stb. Fáj az igazság, de tényleg így van. Szeretünk panaszkodni. De mindig lehetne rosszabb és jobb is. Minden relatív. Igényektől függ, kinek mi az elég, és mi nem. Szerintem itthon teljesen jól meg lehet élni, ez az én tapasztalatom, saját szakmámban, a saját életemben. Biztosan élhetnék olyan életet is, ahol folyamatosna panaszkodom.

A támogatási rendszerünket is sokan bírálják, hogy mennyire kevés stb. Lehet, hogy ez a kérdés rávilágít arra, hogy nem is olyan rossz a helyzet?

Sajnálom, hogy nem maradhatsz otthon a gyerekkel, és nincs mire vállalnotok ennyi idősen. Talán elindulhat a hazaköltözési hullám? Remélem.

2012. szept. 8. 10:57
 14/30 anonim ***** válasza:
100%

Amikor először szültem, a maximális GYED-et kaptam, ami akkor volt olyan 80 ezer Ft körül, plusz a családi. A férjem szintén ennyit keresett. Ahogy előttem is írták, az igények lehetnek mások.

Mi szinte mindent kaptunk. Nem volt milliókért berendezett babaszoba, a kiságyat tökéletes állapotban kaptuk egy kisgyerekes barátnőmtől használtan. Amikor nekem nem kellett, adtam tovább. Babaruhákat kaptam a sógornőmtől, amit hordott a nagyobb gyerekem. Elvégre egy pár hónapos baba még nem teszi tönkre úgy a ruhácskáit, mint egy szaladgáló 3 éves és rövid ideig is hordja.

Amit kinőtt és jó minőségű volt, adtam a barátnőm kislányának, amikor másodjára teherbe estem visszakaptam, majd amikor utána ő is, adtam én is. Persze ez nem rongyokat jelentett, hanem jó minőségű cuccokat, amihez egy-egy darabot vettünk, ami meg foltos vagy szakadt lett, azt kidobtuk. A gyerekeim levetett ruháit meg adom tovább egy másik kislánynak, aki vidéken él.

Az első gyerek után szinte rögtön szültem a következőt, így még utána is GYED járt, amikor a nagy 3,5 a kicsi pedig 2 éves lett, akkor mentek oviba-bölcsibe. Ez alatt az idő alatt meg főztünk, kevés készételt (bébiétel) kaptak, anyukám is főzött sokszor és hozott nekünk. Na meg mind a két gyereket fél évig csak szoptattam, egy éves korukig az volt a fő táplálék, fél éves koruktól kapták kiegészítésként a gyümölcsöt, házilag készített kaját.

Most iskolások, de bébiszitterrel még nem voltak soha, már nem is lesznek, hiszen egy-egy órára már itthon is hagyhatom őket. Nagyszülők vigyáztak eddig rájuk, vagy az apjukkal osztottam be az időt, vagy a szomszédban egy másik anyukával felváltva vigyáztunk a gyerekekre.

A bölcsődében (ha felveszik a gyereket az államiba) kb. 5-6 ezer Ft-ot fizettünk havonta a kajára, plusz vinni kellett félévente szalvétát, papírzsepit.

Oviban dettó, plusz lehetett kérni fizetős úszást, korcsolyát aki akarta.

Iskolában havonta 5-8 ezret fizetünk az étkezését (attól függ hány étkezést kérsz naponta), plusz a tankönyvek, füzetek, csoportpénz, erdei tábor, stb...

De ne csak ezeket az árakat nézd, hogy jaj de alacsonyak és milyen jó, hogy van 2 évig GYES (ja, alig huszonvalahányezer) és utána mehet vissza az anyuka dolgozni, mert a fizetéseink is jóval kevesebbek. Azért a munkahelyemen is van sok pár, ahol halogatják a gyerekvállalást, mert kell a két fizetés, vagy pedig az egy mellé nem tudják bevállalni a másodikat. Szóval azért mindenkinek itt sincs gyereke...

2012. szept. 8. 11:22
 15/30 anonim ***** válasza:
78%

Ja, ha nem tudnád pontosan mi a GYED meg GYES: a GYES a gyerek 3 éves koráig jár, pontos összegét nem tudom, de olyan huszonezer körül van, max. 30. Ezt mindenki igényelheti.

A GYED pedig olyanoknak jár, akiknek van előtte biztosítási jogviszonyuk, tehát dolgoztak. Szintén nem tudom most mennyi, de én kaptam kb. 70-80 ezret 8 éve. Most sem sokkal több szerintem. Ez a gyerek 2 éves koráig jár, mellette nem lehet GYES-t igényelni, de azt lehet, hogy ha lejár a GYED, utána kérheted még egy évre a GYES-t.

A családi pótlékot 26 ezret kapok a két gyerek után...

Na meg az is szép, hogy eddig otthon maradhatunk. Igen, de a kép is árnyalt. Multinál dolgozom, itt visszaveszik az anyukákat és kapnak olyan pozíciót, mint a régi volt.

De kisebb vagy más cégeknél megcsinálják azt, hogy az anyukának nem épp hivatalosan közlik, hogy persze, visszaveszik, de jobb ha tudja, hogy ki is fogják rúgni amint lehet. Állásinterjún eléggé hátrányban van a fiatal, még nem szült nő, mert majd elmegy szülni. Aki kisgyerekes, arról meg azt feltételezik, hogy majd mindig otthon marad a gyerek betegségére hivatkozva.

Szóval az, hogy itt az anyukák 3 évig otthon maradhatnak és a korábbi munkahelyük köteles őket visszavenni ugyanolyan pozícióba, megkapva az elmaradt béremeléseket, nem jelenti azt a gyakorlatban, hogy a szülők vígan megélnek az állami támogatásból 2-3 évig, utána viszik a gyereket az olcsó bölcsibe-oviba, a munkahelyükön pedig lelkesen üdvözlik őket.

2012. szept. 8. 11:31
 16/30 anonim ***** válasza:
71%
a férjed egy lúzer. Amerikában simán el kellene tudnia tartania a családot egy férfinek... ott ez a divat, nem?
2012. szept. 8. 12:08
 17/30 anonim ***** válasza:
100%
mi még csak 4 éve vagyunk együtt és csak 1 éve élünk külön,m égis minimálbérből sikerült 23 éves korunkra megteremteni azokat a körülményeket, hogy jöhessen az első csemete... segítség és hitel nélkül. minden csak akarat kérdése. meg persze az igények különbözősége is számottevő!
2012. szept. 8. 12:18
 18/30 anonim ***** válasza:
100%

- Nem szokás babysittert fölvenni. (legalábbis nem általánosan)

- Bölcsőde, szerencsés esetben nem fizetős, de kevés a hely, tehát nehéz bekerülni

- 2 évig kapunk GYED-et, ami durván a gyerekvállalást megelőző fizetésünk 70%-a (de maximalizálva van, átszámolva kb. 380 USD-nek felel meg)

Legtöbben ez alatt a 2 év alatt otthonmaradnak a babával.

Kb. ennyi az alapvető különbség amit most fontosnak tartottam említeni.

2012. szept. 8. 12:35
 19/30 anonim ***** válasza:
48%
Szerintem is a gond Veletek lehet...nekem a nagynéném 3 gyereket vállalt kint(magyar,a férje is),volt és van is munkahelye.A gyerekek már felnőttek,és mindegyiknek van gyereke(2-2-2).Szóval a hiba a Ti készüléketekben(is)van.Az is érdekes,hogy az unokanővérem tavaly pl. 2 hétre jött haza,ergo ennél több szabija van(nem egybe vette ki az egészet).És a nagynénémnek is mindig több(volt) 1 hétnél.
2012. szept. 8. 12:49
 20/30 anonim ***** válasza:

Nálunk úgy ment, hogy mikor összeköltöztünk a férjemmel, nekem volt egy kevés megtakarított pénzem, amit együttes erővel tovább gyarapítottunk. Az utolsó 8 hónapban más vezetői pozícióban dolgoztam, volt, miből félretenni, mert az életszínvonalunkon nem változtattunk. Minél több maradjon arra a 2 évre, ameddig itthon leszek. Mindketten kaptunk egészségpénztári hozzájárulást, amit csak a gyerekre költöttünk: gyógyszerek, vitaminok, kozmetikumok, pelenka, popsitörlő, cipő, mindent, amit el tudtunk így intézni, arra vettünk. Albérletben lakunk, a tulajdonos, jutányos áron adja bérbe a lakást, 5 éve egy forintot sem emelt. Autót készpénzért vettünk, egy 12 éves Lada Samarát, annak a fenntartási és szervizelési költségeit be tudtuk vállalni. Magunkon ott spórolunk, ahol tudunk. Önkormányzati bölcsődébe fog járni a fiam, 17-én kezd, ott az étkezést, és a gondozási díjat kell fizetni.

Ruhákon, nagyon sokat lehet spórolni. A fiamnak, míg ilyen gyorsan nő, minden szezonban van 3-4 szettje, amit boltabn veszek, az otthoni, játszótéri vagy bölcsődei játszóruháit, vagy az unokatestvérétől örököltük, vagy turkáltam neki. Férjemnek és magamnak is turkálok, Hádába járok, nagyon jó minőségű ruhákat lehet kapni, olcsón, vagy a szezonvégi leértékelésnél vásárolok, mi már úgyse nőjük ki alapon,a szekrényben meg eláll, enni nem kér. Élelmiszert piacon veszek, ha nem akkor az akciókat figyelem, és azt melyik gazdaságosabb egységáron pl: literre vetítve, tisztítószert, egyéb cikkeket is így veszek. Át lehet vészelni.

2012. szept. 8. 13:29
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!