Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Erre felkaptam a fejem! Ilyen...

Erre felkaptam a fejem! Ilyen későn alakul ez ki az átlag babáknál?

Figyelt kérdés
Tegnap a Discovery Science-on volt egy dokumentumfilm, amiben a delfinek intelligenciájáról volt szó. Ekkor jöttek szóba az emberbabák, hogy náluk 18-22 hónapos korban alakul ki az empátia, és akkor ismerik fel magukat a tükörben. Nekem mindkét gyermekem már egy éves kora előtt a tükörhöz totyogott, ha új ruhát adtam rá, és bőszen vigasztalta a síró hangot adó játékbabát. Mások pici gyermekén is hamarabb tapasztalom ezeket a dolgokat, nem csak az enyémeken. ...bár az is igaz, hogy ez a film amerikai volt, tehát ott mások a nevelési módszerek. (PL.:babysitter, sírni hagyás-betörés., stb.) Akkor viszont ilyen visszahúzó ereje van az empátiakészségre ennek a nevelésnek, vagy ezt már beképzelem?
2012. szept. 3. 14:44
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
Az én egy évesem is simán vígasztalta a babáját, és engem is ha pl szomorú voltam és ha a tesója elesett, odatotyogott hozzá és simogatta. Szóval tuti hogy előbb van ez!
2012. szept. 3. 14:47
 2/13 anonim ***** válasza:

Ez a kor reális,amit mondtak szerintem, nyilván vannak egyéni eltérések.

Az én fiam most 22 hónapos,már nézegeti egy ideje magát a tükörben, de 1 évesen még totál nem érdekelte,hozzáteszem soha nem hagytam sírni.

2012. szept. 3. 14:48
 3/13 anonim ***** válasza:

Az első igaz teli mosolyt is tükörbe nézéskor kaptam, kb. 3-4 hónapos lehetett.

Nem babázik a lányom, nem érdekli. Viszont a kutyánkat imádja és mindig megvédi.

Volt, hogy sírni kezdett, mert azt hitte a játék kötélre, hogy bántjuk vele.

2012. szept. 3. 14:50
 4/13 anonim ***** válasza:
A lányom is felismerte magát egy évesen a tükörben, sőt, a fényképező kijelzőjén is. De pl barátnőm kislánya is vele egy idős, ő elmúlt másfél, mire eljutott oda, hogy a tükörben ő van. De ő meg másban ügyes. Nyilván ezért átlagolnak, mert kinél előbb, kinél később jönnek ezek a dolgok.
2012. szept. 3. 14:52
 5/13 anonim ***** válasza:
Ranschburg Jenőtől olvastam egyszer(Isten nyugosztalja, amúgy jó pszichológus volt), h a gyerekek 2 éves korukig nem álmodnak....Akkor azzal mi van, h már odabent az anya hasában van alvás-ébrenlét? Illetve nagyobbik gyerkőcöm nagyon nehezen született, beszorult stb...Amikor végre kiszedték, már neki is megváltás lehetett....Kb. 2 hónapos volt,a mikor egy szép egyenletes alvás közepette felsírt 2x, de olyan fájón, panaszosan. Azt hittem, h megébredt, gyorsan odamentem, és akkor láttam h alszik, és ezt csakis álmában csinálhatta. (szerintem "újraélte" a születését)
2012. szept. 3. 14:53
 6/13 anonim ***** válasza:

elöbbvan lányom már 13-14 hónaposan ráismert magára ugy hogy megmutattam az arcát a tükörbe

aztan elforditottam rányomtam ruzst a nozijára vissza a tükör elé

ha a tükörben léöv babaát kezdi el vakarászni nem ismeri fel önmagát de automatikusan asajat orrához nyult.

2012. szept. 3. 14:56
 7/13 A kérdező kommentje:
Biztos, hogy álmodnak, mert tisztán emlékszem, hogy mikor bevéreztem a 2. terhességem alatt(fent voltam éjszaka), az akkor 21 hónapos kisfiam felsírt. Vígasztalni kezdtem, majd kérdeztem, hogy mi a baj. Erre mondta: Anya, láttam, fáj neked az elesés. :) Biztosan azt álmodta, hogy elestem. :)
2012. szept. 3. 14:56
 8/13 anonim ***** válasza:
Szóval ezt csak arra írtam, h vannak dolgok, amikről van elmélet...és mindig meg lehet cáfolni ;)
2012. szept. 3. 14:57
 9/13 anonim ***** válasza:

Nekem a papagalyom is nezegeti magat a tukorben es torodik a tarsaval mindig megkaparjak egymas fejet ahol nem eri el a masik.

Ez talan egy morbid pelda de ok istorodnek egymasal es nezegetik magukat pedig borsonyi agyuk van most akkor nekik is van en kepuk?

Ez megint olyan dolog hogy minden anyanak a salyat gyereke a legtokeletesebb ep ezert mondhatnak barmit a tudosok a tobbseg ugy sem hisz nekik ilyen kerdesben.

Hisz akkor a babak 1 eves korukig a papagalyomal 1 szinten mozognak inteligencia teren melyik no hinne ezt el en igen de en ferfi vagyok.

2012. szept. 3. 15:06
 10/13 anonim ***** válasza:
Én úgy olvastam, hogy 1-2 éves kor körül alakul ki, de inkább 2 fele. Az, hogy nézi a babát a tükörben, nem azt jelenti, hogy felismeri magát... Az én fiam is 10 hós kora óta nézi a babát a tükörben, de még nem tudja, hogy ő az (15hós most). A rúzsos próba jó, ahogy írta az egyik válaszoló. Rúzzsal a baba orrára-homlokára kell tenni egy kis foltot, úgy hogy ő azt ne vegye észre. A tükörhöz kell vinni, és ha a saját fejéhez kap, akkor ismerte fel magát, ha a tükörhöz, akkor még nincs Én képe. Empátia: nem feltétlenül azért vigasztalja az embereket/állatokat, mert kialakult már, hanem mert ezt látja tőlünk, a szüleitől, eltanulja, alkalmazza, mint minden mást is. Persze vannak babák, akik ezt már hamar elsajátítják, de az átlag leginkább 18 hós kora után szokta.
2012. szept. 3. 15:27
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!