Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Leírnátok nekem pontosan,...

Leírnátok nekem pontosan, hogy szülés után mit hol kell intézni vagy igényelni (lentebb részletesen)?

Figyelt kérdés

A következő dolgokról lenne szó:

- születési anyakönyvi kivonat, lakcímkártya, taj kártya a babának,

- terhességi-gyermekágyi segély,

- anyasági támogatás,

- családi pótlék,

illetve bármi más, ami még jár(hat) a baba születésétől kezdve.

Az érdekelne, hogy:

- hol (milyen hivatalban) kell ezeket igényelni?

- hol lehet formanyomtatványt beszerezni?

- mi kell az igényléshez, milyen iratokat vigyek magammal?

Légyszi, ha lehet, részletesen írjátok már le, mert félek, hogy elveszek a hivatalok útvesztőjében és valamit kihagyok. :-)

Előre is köszi a segítséget mindenkinek!

2009. júl. 27. 23:25
 1/6 anonim ***** válasza:
100%

Szia,

a születési anyakönyvi kivonathoz szükséges dolgokat a kórházban intézik. Neked annyi a dolgod, hogy a szülés után 8 nappal elmész az okmányirodába és felveszed. Ott helyben a lakcímkártyát is kiadják. Tehát ez egy körrel megvan.

A TAJ kártyát automatikusan küldik a címedre (ezt a kórházban megkérdezik, hogy hova küldjék), ez kb. 1 hét alatt kiér. A TAJ számot be kell diktálni, a kórházban adnak egy papírt, hogy milyen telefonszámon és mikor lehet ezt megtenni.

Aztán, ha ezek a papírok megvannak, indulhatsz az Állami Kincstár illetékes kirendeltségére, ott tudod intézni a GYESt, a családi pótlékot és az egyszeri anyasági segélyt. Ott adnak kitöltendő papírokat hozzá és le is fénymásolják az iratokat.

A GYEDet, TGYÁSt az egészségpénztárnál tudod intézni, a fenti iratok (anakönyv, TAJ, stb.)birtokában.

Ha valami nem világos, kérdezz bátran!

2009. júl. 28. 08:46
 2/6 anonim ***** válasza:
100%
Mé annyi segítség,hogy a Mák-hoz tartozó dolgokat postán is fel lehet adni,mert rohadt sokan vannak,több óra míg sorakerülsz..Nekem a párom annyit csinált,hogy kitöltöttük ceruzával és van egy ablak ahol megnézik,hogy minden jó-e?Utána hazajött átírtuk és feladtuk postán.3 hét múlva jött minden.
2009. júl. 28. 11:02
 3/6 A kérdező kommentje:

Köszi a segítséget!

Az akvi kivonat, lakcímkártya, tb kártya akkor rendben, a családi pótlék és az anyasági támogatás is o.k., a többi pénzbeli ellátással kapcsolatban van még kérdésem. (Cégnél dolgozom, de a munkahely nálunk nem segít az ügyintézésben, ezért is kérdezem.)

A kérdésem:

Szóval, ha eljöttem szülési szabira és megszültem, akkor először a terhességi-gyermekágyi segély jár 24 hétig, ugye? Tehát amíg ez le nem jár, addig nem kapok mást (pl. gyes)? Vagy van olyan is, akinek rögtön szülés után gyes (is)jár? Ha a terhességi-gy. segély letelik, akkor igényelhetem a gyest, vagy gyedet?

Még egyszer köszi!

2009. júl. 28. 11:15
 4/6 anonim ***** válasza:
igen 24 hétig mindenképpen tgyás jár,és azután kell igényelnek a gyedet vagy gyest.
2009. júl. 29. 08:51
 5/6 anonim ***** válasza:
Ha van munkahelyed,akkor a 24 hét(168nap)TGYÁS után a GYED-et igényeled(ehhez is kellenek ők) ami a gyerkőc 2 éves koráig jár és utána igényelheted a GYES-t 3 éves korig(ezt majd a Mák-nál).Már csak az a kérdés,hogy tb kifizetőhely-e a munkahelyed?
2009. júl. 29. 10:00
 6/6 Valentiina válasza:
sziasztok ellnézest hogy ide pofátlankodom.De szeretném a segítségeteket kérni.Én most egy olyan helyzetben kerültem hogy fogalmam sincs mi tévő legyek.Na szóval az van hogy 24 hetes kismama leszek pont mikor lejár a szerződésem most 8 hónapja lesz most novemberben hogy közfoglalkoztatás keretében dolgozom (közmunkán) tudna nekem valaki segíteni hogy ez esetben igényelni lehet e a gyedet? vagy hogy ha elmennénk táppénzre meddig kapnám? Mert ha lejár ez a munka nem lesz jövedelmem. mivel én még nem kapom a munkanélküli segélyt.
2015. szept. 21. 14:41

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!