Leírnátok nekem pontosan, hogy szülés után mit hol kell intézni vagy igényelni (lentebb részletesen)?
A következő dolgokról lenne szó:
- születési anyakönyvi kivonat, lakcímkártya, taj kártya a babának,
- terhességi-gyermekágyi segély,
- anyasági támogatás,
- családi pótlék,
illetve bármi más, ami még jár(hat) a baba születésétől kezdve.
Az érdekelne, hogy:
- hol (milyen hivatalban) kell ezeket igényelni?
- hol lehet formanyomtatványt beszerezni?
- mi kell az igényléshez, milyen iratokat vigyek magammal?
Légyszi, ha lehet, részletesen írjátok már le, mert félek, hogy elveszek a hivatalok útvesztőjében és valamit kihagyok. :-)
Előre is köszi a segítséget mindenkinek!
Szia,
a születési anyakönyvi kivonathoz szükséges dolgokat a kórházban intézik. Neked annyi a dolgod, hogy a szülés után 8 nappal elmész az okmányirodába és felveszed. Ott helyben a lakcímkártyát is kiadják. Tehát ez egy körrel megvan.
A TAJ kártyát automatikusan küldik a címedre (ezt a kórházban megkérdezik, hogy hova küldjék), ez kb. 1 hét alatt kiér. A TAJ számot be kell diktálni, a kórházban adnak egy papírt, hogy milyen telefonszámon és mikor lehet ezt megtenni.
Aztán, ha ezek a papírok megvannak, indulhatsz az Állami Kincstár illetékes kirendeltségére, ott tudod intézni a GYESt, a családi pótlékot és az egyszeri anyasági segélyt. Ott adnak kitöltendő papírokat hozzá és le is fénymásolják az iratokat.
A GYEDet, TGYÁSt az egészségpénztárnál tudod intézni, a fenti iratok (anakönyv, TAJ, stb.)birtokában.
Ha valami nem világos, kérdezz bátran!
Köszi a segítséget!
Az akvi kivonat, lakcímkártya, tb kártya akkor rendben, a családi pótlék és az anyasági támogatás is o.k., a többi pénzbeli ellátással kapcsolatban van még kérdésem. (Cégnél dolgozom, de a munkahely nálunk nem segít az ügyintézésben, ezért is kérdezem.)
A kérdésem:
Szóval, ha eljöttem szülési szabira és megszültem, akkor először a terhességi-gyermekágyi segély jár 24 hétig, ugye? Tehát amíg ez le nem jár, addig nem kapok mást (pl. gyes)? Vagy van olyan is, akinek rögtön szülés után gyes (is)jár? Ha a terhességi-gy. segély letelik, akkor igényelhetem a gyest, vagy gyedet?
Még egyszer köszi!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!