Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Kis eligazítást szeretnék...

Kis eligazítást szeretnék kérni gyed kérdésben. Hogyan is kell ezt értelmezni a gyakorlatban?

Figyelt kérdés

"Gyermekgondozási díjra (GYED) jogosult:

A gyermeket saját háztatásban nevelő:

biztosított édesanya, aki a szülést megelőző két éven belül legalább 180 napon át biztosított volt,

biztosított szülő, aki a gyermekgondozási díj igénylését megelőző két éven belül legalább 180 napon át biztosított volt"...

A kérdés az lenne, hogy ha én dolgoztam a szülést megelőző 2 évben 180 napot (biztosított vagyok), de a munkaviszonyom megszűnik még a szülés előtt, akkor jogosult vagyok a gyedre?

Köszönöm és elnézést a hosszúságért.

2012. aug. 22. 21:22
 1/6 anonim ***** válasza:
360 nap ledolgozott idő kell,amit olvastál már nem mostani infó
2012. aug. 22. 21:27
 2/6 A kérdező kommentje:
köszi :) Akkor legyen meg a 360. Munkahely léte hogyan befolyásolja ezt?
2012. aug. 22. 21:33
 3/6 anonim ***** válasza:

A szülés napjától visszaszámolva 2 évet, azon belül kell lennie 365 nap biztosítottnak. Ezenkívűl feltétel, hogy a szülés napján bíztosított legyél.(itt van egy olyan ELVILEG hogy ha a szülés elött 45 nappal rúgnak ki még belefér, de ez nem biztos).

De a bíztosításba beleszámít, egy teljes iskolai tanév (180 napnak számítják bele), a munkaügyi segély, illetve a munkaügyis képzés)

2012. aug. 23. 07:29
 4/6 anonim ***** válasza:

Ha megszűnik a munkaviszonyod, akkor nem vagy biztosított, így alapesetben nem leszel gyedre jogosult.

A biztosítottság akkor van meg, ha pl. munkaviszonyod, egyéni vállalkozói jogviszonyod stb van, vagy pl. ha álláskeresési támogatásban részesülsz. A Tbj. pontosan sorolja, melyik esetekben minősülsz biztosítottnak.

2012. aug. 23. 14:57
 5/6 anonim ***** válasza:
Bocs, hogy beleszólok, de mi a helyzet azzal, akinek csak 6 órás a munkája? Az is számít?
2012. aug. 27. 17:10
 6/6 anonim ***** válasza:
Igen, az is.
2012. aug. 27. 18:48

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!