Kis eligazítást szeretnék kérni gyed kérdésben. Hogyan is kell ezt értelmezni a gyakorlatban?
"Gyermekgondozási díjra (GYED) jogosult:
A gyermeket saját háztatásban nevelő:
biztosított édesanya, aki a szülést megelőző két éven belül legalább 180 napon át biztosított volt,
biztosított szülő, aki a gyermekgondozási díj igénylését megelőző két éven belül legalább 180 napon át biztosított volt"...
A kérdés az lenne, hogy ha én dolgoztam a szülést megelőző 2 évben 180 napot (biztosított vagyok), de a munkaviszonyom megszűnik még a szülés előtt, akkor jogosult vagyok a gyedre?
Köszönöm és elnézést a hosszúságért.
A szülés napjától visszaszámolva 2 évet, azon belül kell lennie 365 nap biztosítottnak. Ezenkívűl feltétel, hogy a szülés napján bíztosított legyél.(itt van egy olyan ELVILEG hogy ha a szülés elött 45 nappal rúgnak ki még belefér, de ez nem biztos).
De a bíztosításba beleszámít, egy teljes iskolai tanév (180 napnak számítják bele), a munkaügyi segély, illetve a munkaügyis képzés)
Ha megszűnik a munkaviszonyod, akkor nem vagy biztosított, így alapesetben nem leszel gyedre jogosult.
A biztosítottság akkor van meg, ha pl. munkaviszonyod, egyéni vállalkozói jogviszonyod stb van, vagy pl. ha álláskeresési támogatásban részesülsz. A Tbj. pontosan sorolja, melyik esetekben minősülsz biztosítottnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!