Jogosult leszek a TGYÁS-ra és a GYED-re, ha szülés előtt megszűnik a cég?
Mikor szűnik meg és mikor szülsz?
Ha már el tudsz menni tgyásra a megszűnés előtt (28 nappal a kiírt időpont előtt), akkor passzívan jár majd a gyed.
Ha nem, akkor álláskeresési támogatással tudsz sakkozni, hogy biztosított legyél szüléskor és igényléskor - így mind a tgyás, mind a gyed járhat.
az első válaszíró igen hülyeséget írt
ugyanebben a helyzetben voltam 2010ben nagyon féltem hogy nem lesz Gyed dec13ra voltam kiírva a cég is abban a hónapban szűnt meg novemberben már kértem a Gyást mert októberig dolgoztam,szóval a lényeg megvan a 365nap ez a lényeg semmi más!ha megszűnik a munkáltató az annyit tesz csak hogy nem tőlük hanem a MÁK-tól jön a Gyás,Gyed amit tőlük kell ez esetben kérni
én ugyanígy vagyok és kaptam Gyást fél évig majd a Gyedet most is kapom a cég már sehol sincs
Krisztinarami, nem írt hülyeséget egyikük sem, ugyanis minden attól függ, hogy mikor szűnik meg a munkaviszony.
A tgyás feltétele a 365 biztosításban töltött nap a szülést megelőző 2 éven belül PLUSZ fennálló jogviszony szüléskor, igényléskor, vagy a szülés előtt legfeljebb 42 nappal megszűnő munkaviszony.
A gyed feltétele ugyanígy a 365 nap PLUSZ fennálló jogviszony nemcsak szüléskor, igényléskor IS. Ha a szülés várható időpontja előtt legfeljebb 28 nappal, akkor remek, mert a tgyás még a munkaviszony fennállása alatt igényelhető, és ebben az esetben passzívan jár a gyed is ( ahogy a te esetedben is).
Azonban ha a munkaviszony ennél korábbi időpontban szűnik meg, akkor 2 lehetőség van:
1. csak tgyás jár
2. az sem jár.
Az első esetben a munkaviszony megszűnését követő 42 napon belül szül az illető - ekkor jár a tgyás, de a gyed már nem, hiszen a gyed feltétele az élő jogviszony szüléskor/igényléskor.
A második esetben a munkaviszony jóval hamarabb szűnik meg, mint ahogy az illető szülne: ekkor sem a tgyás, sem a gyed nem jár, hiszen egyik feltétele nem teljesül!
Természetesen van kiskapu mindkét lehetőség alól: az álláskeresési támogatás - mert annak folyósítása alatt az ember biztosítottnak minősül. Csak az több utánajárás, és több papír, de ha azzal jól sakkozik valaki, kaphat tgyást is, majd gyedet is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!