Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Magamhoz vehetem unokahúgom...

Magamhoz vehetem unokahúgom babaáját (13 éves a kislány és terhes! )?

Figyelt kérdés
Unokahúgom 13 éves és terhes. Nagyon nagy a szája a kisasszonynak, hangoztatja, hogy ő majd felneveli és viszi magával a suliba. Szerintem fel sem fogja, hogy mivel jár egy baba. A pasija persze már sehol, nem is hajlandó elárulni a nevét. A babát meg kell tartani, már a negyedik hónapban van, de csak most derült ki, nem szólt róla senkinek, csak bátyám észrevette, hogy gömbölyödik a kislány. Amúgy bátyámék elváltak, a feleségét évek óta nem látta senki. Az egyértelmű, hogy a kislány nem tudja felnevelni a babát, még tesóm segítségvel sem, hiszen ő állandóan dolgozik (szakács, szóval elég változékony a műszakja). Én szívesen magamhoz venném a babát CSAK: nekem már van egy fél éves kisfiam, akit szintén egyedül nevelek. Így elég szűkösen vagyunk anyagilag, pláne, hogy a fiam után sem kapok gyerektartást. Amúgy én sem vagyok valami öreg, 21 éves vagyok. Így mennyi esély lenne rá, hogy nálam helyezik el a kisbabát? Én nagyon nem szeretném, hogy idegenekhez kerüljön, úgy szeretném, mint a sajátomat! A másik kérdés az, hogy ha unokahúgom nagykorú lesz, akkor visszaveheti a gyerekét? Természetesen nem akarom kizárni az életéből, de szeretném örökbefogadni, nevemre venni és felnevelni. Nem szeretném, hogy unokahúgom majd az öt éves gyereket egyszer csak elvigye, mondván, hogy az övé. Amúgy teljesen meg van bolondulva, amikor felvetettem neki ezt a lehetőséget, meg akart verni. Állandóan csak ordít, és hajtogatja, hogy mindenki pusztuljon, mert ez az ő gyereke és ő már felnőtt, tudja mit kell csinálni és majd felneveli. Megkérdeztem, hogy miből, erre a válasz az volt, hogy úgyis adnak neki majd segélyt. Nem hiszi el, hogy ha nincs hová vinnie a babát, akkor már a kórházban elveszik tőle, és úgyis más lesz a gyámja. Mit csináljunk? Én tényleg felnevelném, de nem tudom,hogy a törvény ezt nekem megengedi-e.
2008. máj. 6. 09:45
 1/9 anonim válasza:
100%
Hát szerintem, ha örökbe fogadod,akkor már nem viheti el az unokathugod tőled, mivel akkor már te leszel a gyermek gondviselője, persze birósági uton manapság már minden lehetséges(még az is,hogy megindokolja,hogy mikor szült akkor túl fiatal volt,de mikor már elég érett visszaszeretné kapni a gyermekét).De azt nem értem,hogy az unokahugod szülei nem mondanak semmit, nem is foglalkoznak a témával vagy egyáltalán tudnak róla? Mert azért,szerintem 13 évesen még kell a szülői,rokoni ráhatás. Megkéne vele beszélni higgadtan,nyugodtan...elkéne neki magyarázni,hogy az,hogyha aggresszív meg kiabál azzal nem fog megoldódni a helyzete,csak ront rajta,mert mindenki elfordul tőle,még az is aki tényleg csak az ő javát illetve a babáét akarja. Meg szerintem ha bemész a gyámhivatalba ott tudnak választ adni a kérdésedre.
2008. máj. 6. 10:30
 2/9 A kérdező kommentje:
Az apja foglalkozna a témával, de hát ő is csak azt tudja mondani, amit én, hogy a legjobb lenne, ha a baba nálam lenne, de hát nem lehet ezzel a lánnyal beszélni, teljesen kifordult magából. De akkor bemegyek a gyámhivatalra és megkérdezem, mik a lehetőségek. Csak félek, hogy akislány esetleg megszökik otthonról. Nem tudom, hová menne, de annyira önfejű, hogy képes csak úgy nekivágni a világnak. Aggódom mindkettejükért.
2008. máj. 6. 11:04
 3/9 anonim ***** válasza:
100%
Szia. Van esélyed az örökbefogadásra, mert ilyen esetekben megpróbálják a családon belül elhelyezni. De én is azt tanácsolom, hogy a helyileg illetékes gyámhivatalba érdeklődj.
2008. máj. 6. 11:26
 4/9 anonim ***** válasza:
100%

A gyámhivatal jó ötlet, ilyen esteben szerintem amúgy is hivatalból értesíti őket a védőnő. Ugye jár a kislány orvoshoz, terhesgondozásra? Amúgy szerintem itt nem elég, hogy mit akar az unokahúgod, hiszen kiskorú. Az apja lenne a baba törvényes gyámja, ha nem adják örökbe. És még valami: 13 éves kislányt teherbe ejteni elég komoly bűncselekmény. Ha nem árulja is el a pasi nevét, azt elvileg körözni fogják, sőt, börtönre számíthat, ha már nagykorú.

Mielőbb keresd fel a gyámhivatalt, ők segítenek. Neked pedig minden jót és kitartást. Remélem, megkapod a kisbabát, ha így aggódsz értük, nálad biztos jó helyen lenne.

2008. máj. 6. 18:29
 5/9 A kérdező kommentje:

Sajnos fogalmunk sincs, hogy ki lehet a fiú, mert sose említett fiút, aki esetleg próbálkozott volna nála, annyit tudtunk kiszedni belőle, hogy egy osztálytársának a báttyának a haverja. Amiből persze lehet, hogy egy szó sem igaz. Terhesgondozáson most volt először, mert bátyám berakta a kocsiba és elvitte, ölben vitte fel a lépcsőn, annyira nem akarta. Most meg bátyám attól fél, hogy őt majd megbüntetik, amiért nem vigyázott a lányára eléggé :((( De hát semmit nem tehetett ellene, nem volt ennek semmi előjele, ez egy kedves, nyílt, jóképességű gyerek volt, tavaly ilyenkor még jött kölcsönkérni a könyveimet és jókat beszélgettünk róla, meg minden másról. Nem tudom, miért lett ilyen, de nem engedem, hogy ez az őrület egy ártatlan kisbaba életének a rovására menjen!

Köszönöm a válaszokta mindenkinek! Aki tud valami tanácsot adni még,az kérem írjon!

2008. máj. 6. 20:33
 6/9 anonim válasza:
100%

tudom, hogy jó későn írok választ, de csako most akadtam véletlenül erre a posztra, és látom, hogy igazából senki nem tudta megválaszolni a kérdésedet. Szóval ha még olvasod, akkor ez az ami történni fog:

1) a rendőrség hivatalból nyomozást fog indítani, hogy kiderítsék ki az apa, mivel fiatalkorúról van szó. Ezzel neked, nektek nem kell foglalkoznotok, valszeg nem találják meg, ha a kislány nem mondja el, hogy ki az.

2) a gyámhivatal is eljárást fog indítani, mivel kiskorúról van szó. A gyámhivatal ki fog kelölni egy gyámot a baba mellé, aki minden valószínűséggel az apa lesz.

3) annak, hogy örökbefogadd a babát semmi akadálya sincs, ebben az esetben szükség van az anya(ebben az esetben az anya gondviselőjének a beleegyezésébe, mivel a lány cselekvőképtelen), utána a gyámhivatal idít vizsgálatot, hogy alkalmas vagy-e örökbefogadónak.Megnyugtatlak, hogy a gyámhivatal elsődleges célja, hogy a gyereket a családban tartsa, tehát itt fog először körbenézni. Első korben a bátyád fog szóba kerülni utána a tágabb rokonság, nagyszülők, nagybácsi stb.

Ha, és amennyiben örökbefogodod a babát, azzal a szülők elbveszítenek minden féle szülői jogokat a gyermek fölött, így haa kislány nagykorú lesz, nem veheti el. Hangsúlyoznám, hogy ez jogilag van így. Hogy ez milyen hatáéssal lesz a családra, az aggaszt inkább. Javaslom, hogy forduljatok a helyi cslaádsegítőhöz, családterápiára. Hasznos lesz. És ott tudnak részletesebben válaszolni bármilyen kérdésre a továbbiakban.

A saját próblémáddal kapcsolatban pedig: a jelenleg hatályos jogszabályok alapján a különélő szülő is köteles gondoskodni a gyermeke fejlődéséről. Ha ne adj isten van egy válási hatátozat ami kimondja, hogy a volt párodnak gyermektartási kötlezettsége van, akkor a gyámhivatal a gyermektarás összegét megelőlegezi, és utólag behajtja a volt párodon. Ez egy zseniális rendszer :)

2008. jún. 22. 02:57
 7/9 anonim ***** válasza:

Szia Kedves Kérdező!

Mi történt végülis? :o)

Mindig kíváncsi vagyok a "történetek" folytatására.

2010. máj. 5. 14:07
 8/9 anonim ***** válasza:
Légyszíves mondd el , mi történt.
2010. dec. 30. 19:11
 9/9 anonim válasza:
Én is!
2019. aug. 9. 22:26

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!