Az én vércsoportom "B" RH (D) neg. A páromé "A" RH (D) poz. A babánké AB negatív lett! Ez normális? Úgy gondoltam, h az apa vércsoportja dominánsabb! Vagy ez csak tévhit!?
dehogynem. Olyan meglepő dolgokat veszek észre a saját gyerekemen, hogy milyen aprónak, összetett jelenségnek tűnő dolgot örökölt. Már, hogy ne örökölhetné ezt, simán :)
Tényleg nem vitatéma, de én erről meg vagyok győződve. Amellett, hogy persze, van egy csomó külső tényező, ami miatt több iker (kétpetéjű) születik manapság. Ezeket felsoroltad
Most magyarázzam el, hogy hol van?!
Pont ez az, hogy mivel a kék szem nem domináns, csak akkor öröklődik át, ha mindkét szülőtől a kék gént örökölte. (tehát barnát nem tud hordozni)
Viszont: barna szemet lehet úgy is örökölni, hogy csak hordozza az illető a kék gént. Így lehet két barna szemű szülőnek kék szemű gyereke. Mert mindketten hordozták magukban a kék gént.
Ma 13.42: "Vércsoportnál nincs domináns-recesszív öröklődés."
De az Rh faktornál van:)
én úgy tudom(tam), hogy nem. vagyis ugyanúgy megy, mint az 0 A B AB öröklése. Rosszul tudom?
és akkor rh-nál mi a domináns?
Érdekes, mert én is úgy tudtam, ahogy az első írja, hogy így tanítják általánosban. Most utánanéztem és igazad van van dominancia az rh-nál. De nézzétek el nekem, nem az én hibám, ha egyszer a suliban így tanítják.
Értem is most már, hogy pont ez a kérdező kérdése :)
Bocs, hogy itt belekotyogok, nem tudok sajnos érdemben segíteni.
Az Rh domináns-recesszív módon, az ABO kodominánsan öröklődik és domináns-recesszíven öröklődik.
Rh-nál:
Minden ember két allélt hordoz. Egyet apukától, egyet anyukától.
A pozitív allél a domináns, tehát ha egy pozi és egy negatív allélja van vkinek, akkor pozitív lesz a vércsoportja.
Tehát:
Rh+ és Rh- allél: Rh+ vércsoport
Rh+ és Rh+ allél: Rh+ vércsoport
Rh- és Rh- allél: Rh- vércsoport.
Te negatív vagy, így neked tutibiztos mind a két alléled Rh-.
A párod Rh+, azaz vagy két Rh+ allélja van, vagy egy Rh+ és egy Rh-.
A babátok negatív lett, ami csak úgy lehet, ha két Rh- allélt hordoz. Tőled alapból csak olyat kaphatott, a párodtól pedig akkor kaphatott Rh- allélt, ha neki egy Rh+ és egy Rh- allélja van.
Tehát ebből a kombinációból mind a hármótok "genotípusa" (hogy milyen allélt hordoztok) kiderült.
ABO-nál:
A és B kodominánsan öröklődik, azaz ha az egyik allél A, a másik B, akkor mind a kettő kifejeződik és a baba AB lesz.
A 0 recesszíven öröklődik, csak akkor lesz 0-ás a baba, ha mindkét szülőtől 0-ás allélt kap.
A kombinációk:
A csoportú lehet vki, ha: két A-s allélja van, vagy egy A-s és egy 0
B csoportú lehet, ha: két B-s allélja van vagy egy B-s és egy 0-ás.
AB csoportú lehet, ha: egy A-s és egy B-s allélja van.
O csoportú, ha: két 0-ás allélje van.
Te B vagy azaz vagy két B-s alléled van, vagy egy B-s és egy 0-ás.
A párod A-s, azaz vagy két A-s allélja van, vagy egy A-s és egy 0-ás.
A babátok AB lett, azaz egy A-s és egy B-s allélja van. Tőled kapta a B-set, aputól az A-sat.
A két vércsoport egymástól teljesen függetlenül öröklődik!
Remélem így minden világos.
Hmm, abszolút új dolgokat mondtál, szerintem a kérdező is kapott választ. :)
Én meg már ennyiből tudom is a gyerekem vércsoportját :)
Ja, már értem. Szóval anyukám A-s és van 0-ás aléllje is, és emiatt örökölhettem anyukámtól (is) a 0-ás vércsoportot. Akkor pl. egy A-s vércsoportja tulképp lehet A0 is...
Aha, megmagyaráztam magamnak (remélem jól) köszi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!