Követelhetem a gyerektartást?
A helyzet a következő. Van egy 6 éves kisfiam, akivel teherbe estem 19 évesen. A gyerek apja elhagyott én pedig megismertem a leendő férjemet. Amikor a baba megszületett, mi már együtt voltunk, de mivel házasságra csak két év múlva léptünk, a gyereket az én nevemre anyakönyvezték. Később a férjem a nevére vette a fiamat is.
Most épp válunk és érdekelne, hogy követelhetek-e tőle gyerektartást, mert kijelentette nekem, hogy egy fillért sem fog fizetni a válás után. Sajnos nekem nincs jövedelmem, nem találok munkát, nem fejeztem be az iskolát sem. Törvényesen jár nekem gyerektartás vagy tehet olyat, hogy nem fizet?
-”Miért? a gyes nem jár mindenkinek akinek gyereke van? Eddig a férjem vette fel ezeket a pénzeket, nekem meg adott költőpénzt, de amíg én vettem fel, akkor tuti volt gyesem is, pedig semmi baja a gyereknek. Automatikusan járt.”
A GYES neked járt, az egy dolog, hogy esetleg a férjed kezelte a számlát, amire kaptad (vagy vette át az összeget a postástól). A gyereked 3. szülinapja után határozatot küldött a MÁK, hogy többet nem vagy jogosult rá.
-”És ha tényleg ilyen kevés gyerektartást kapok csak, akkor mégis hogy fizetem a számlákat?
Tényleg lehet, hogy ilyen kilátástalan lesz a helyzetünk? És ha a férjem elveszi a fiamat, akkor ő kapja a családi pótlékot? Akkor is, ha én szorulok rá jobban?
Milyen támogatásra számíthatok még? Rezsi pénz vagy valami, amit a férjem fizetne nekünk? Esetleg a vagyonából kapok részesedést az együtt töltött évek arányában?”
A gyerektartást a bíróság ítéli meg, de ez a csekélyke összeg tényleg csak hozzájárul a gyereked ellátásához, a te költségeidet (+ ami valóban szükséges egy gyerek neveléséhez) senki sem fogja figyelembe venni.
A családi pótlék annak a szülőnek, nevelőnek jár, akinek a háztartásában a gyerek él, nem aki jobban rászorul.
Ha elváltok, a volt férjednek semmilyen kötelezettsége nem lesz, hogy a te megélhetésedet biztosítsa. Az ő jóindulatán múlik, hogy zsebből támogat-e továbbra is, vagy sorsodra hagy. Hivatalosan semmiféle pénzre nem vagy jogosult a gyerektartáson kívül.
Vagyonmegosztást kérhetsz, de kérdés, hogy közös néven van-e valamitek, vagy minden csak a férjed nevén, esetleg ö tudja bizonyítani, hogy te semmit sem raktál a közösbe?
5 év házasság után él a közös vagyon fogalma, kivéve, ha a férjed (és az ügyvédei) igazolják, hogy neked soha sem volt jövedelmed, nem járultál hozzá a gyarapodáshoz, nincs közös néven semmi.
Egy korábbi kommentedhez: gyerektartás csak egy apától jár, 2 helyről nem kaphatsz.
Próbálj beszélni egy ügyvéddel, aki segít a lehetőségeid felvázolásában az összes fenti tény tudatában!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!