Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Követelhetem a gyerektartást?

Követelhetem a gyerektartást?

Figyelt kérdés

A helyzet a következő. Van egy 6 éves kisfiam, akivel teherbe estem 19 évesen. A gyerek apja elhagyott én pedig megismertem a leendő férjemet. Amikor a baba megszületett, mi már együtt voltunk, de mivel házasságra csak két év múlva léptünk, a gyereket az én nevemre anyakönyvezték. Később a férjem a nevére vette a fiamat is.

Most épp válunk és érdekelne, hogy követelhetek-e tőle gyerektartást, mert kijelentette nekem, hogy egy fillért sem fog fizetni a válás után. Sajnos nekem nincs jövedelmem, nem találok munkát, nem fejeztem be az iskolát sem. Törvényesen jár nekem gyerektartás vagy tehet olyat, hogy nem fizet?

2012. júl. 6. 12:24
1 2 3
 21/24 anonim ***** válasza:
100%
Én tényleg sajnálom, hogy ilyen helyzetbe keveredtél a fiaddal együtt, de valóban mérhetetlenül buta, ostoba vagy.
2012. júl. 9. 01:58
 22/24 anonim ***** válasza:

-”Miért? a gyes nem jár mindenkinek akinek gyereke van? Eddig a férjem vette fel ezeket a pénzeket, nekem meg adott költőpénzt, de amíg én vettem fel, akkor tuti volt gyesem is, pedig semmi baja a gyereknek. Automatikusan járt.”

A GYES neked járt, az egy dolog, hogy esetleg a férjed kezelte a számlát, amire kaptad (vagy vette át az összeget a postástól). A gyereked 3. szülinapja után határozatot küldött a MÁK, hogy többet nem vagy jogosult rá.

-”És ha tényleg ilyen kevés gyerektartást kapok csak, akkor mégis hogy fizetem a számlákat?

Tényleg lehet, hogy ilyen kilátástalan lesz a helyzetünk? És ha a férjem elveszi a fiamat, akkor ő kapja a családi pótlékot? Akkor is, ha én szorulok rá jobban?

Milyen támogatásra számíthatok még? Rezsi pénz vagy valami, amit a férjem fizetne nekünk? Esetleg a vagyonából kapok részesedést az együtt töltött évek arányában?”

A gyerektartást a bíróság ítéli meg, de ez a csekélyke összeg tényleg csak hozzájárul a gyereked ellátásához, a te költségeidet (+ ami valóban szükséges egy gyerek neveléséhez) senki sem fogja figyelembe venni.

A családi pótlék annak a szülőnek, nevelőnek jár, akinek a háztartásában a gyerek él, nem aki jobban rászorul.

Ha elváltok, a volt férjednek semmilyen kötelezettsége nem lesz, hogy a te megélhetésedet biztosítsa. Az ő jóindulatán múlik, hogy zsebből támogat-e továbbra is, vagy sorsodra hagy. Hivatalosan semmiféle pénzre nem vagy jogosult a gyerektartáson kívül.

Vagyonmegosztást kérhetsz, de kérdés, hogy közös néven van-e valamitek, vagy minden csak a férjed nevén, esetleg ö tudja bizonyítani, hogy te semmit sem raktál a közösbe?

5 év házasság után él a közös vagyon fogalma, kivéve, ha a férjed (és az ügyvédei) igazolják, hogy neked soha sem volt jövedelmed, nem járultál hozzá a gyarapodáshoz, nincs közös néven semmi.

Egy korábbi kommentedhez: gyerektartás csak egy apától jár, 2 helyről nem kaphatsz.

Próbálj beszélni egy ügyvéddel, aki segít a lehetőségeid felvázolásában az összes fenti tény tudatában!

2012. júl. 9. 06:12
 23/24 anonim ***** válasza:
2éves lányom van,mi 40et kapunk álllamtól.Gyes és csp. Én nem járok havonta fodrászhoz. De akihez járok az 6ezerért be is festi,le is vágja a hajam ha arról van szó. 3 a vágás. Egyébként én most találtam egy céget,kb 1 órás munkával kerestem 1100ft-ot. S csak beszélgetnem kell..:)
2012. júl. 9. 07:52
 24/24 anonim ***** válasza:
Csak azt nem értem még,hogy ha ilyen felhőtlen jómódban éltél évekig, miért nem gondoskodtál egy kis megtakarításról?Hogy lehet így élni?Semmilyen jogszabállyal,törvénnyel nem tisztában lenni,csak élni költekezni.Itt az eredmény.
2012. júl. 9. 09:30
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!