Tudtátok, hogy nem jár szabi a gyed teljes idejére?
Te mikor szültél?
Én úgy tudom,hogy csak azoknak nem jár akik a törvénymódosítást követően kezdték meg a fizetés nélküli szabadságukat .
Változás: Csak a gyed első hat hónapjára jár szabadság, és akár pénzben is megváltható
A Munka törvénykönyve eddig úgy rendelkezett, hogy amennyiben a munkáltató nem tudja a szabadságokat az esedékesség évében kiadni (pl. ha a munkavállaló a babáját gondozza otthon) akkor a munkába való visszatérést követő 30 napon belül ki kellett adni a felgyűlt szabadságnapokat. Szabadság a szülési szabadság (tgyás) idejére, valamint a gyed első évére járt (másfél évre nagyjából 40 nap, de ehhez általában hozzájött még a szülés évében esetleg ki nem vett szabadság.) A visszatérő anyuka kezdetben tehát mindig a szabadságát töltötte, a tényleges munkába állás napja csak jóval később következett be, ez a köztes időszak pedig pont jól jött a bölcsibe, oviba való beszoktatáshoz.
Az új szabályozás 3 módosítást hozott magával:
ha a munkából kiesett idő meghaladja a fél évet (183 napot), akkor a munkáltatónak nem 30, hanem 183 nap alatt kell kiadnia a szabadságokat,
a jövőben csak a fizetés nélküli szabadság első hat hónapjára jár szabadság
a szabadságot pedig a felek megállapodása alapján pénzben is meg lehet váltani.
Hogyan érinti ez a kismamákat: kevesebb szabadság gyűlik fel az otthon töltött évek alatt, nem kötelező azonnal kiadni, sőt akár pénzben is megváltható
A tgyás időtartamára továbbra is teljes mértékben jár szabadság, a gyed (vagy gyesnek) azonban csak az első hat hónapjára. (Nagyjából 15 nappal kevesebb jár tehát majd az anyukáknak.)
Míg eddig kizárólag a munkaviszony megszűnésekor válthatta meg a munkáltató pénzben a ki nem vett szabadságokat, most a visszatérő munkavállaló esetében erről szabadon megállapodhatnak a felek.
Mikortól érinti ez a kismamákat?
A szabadság kiszámítására vonatkozó új szabályozás akkor fog érinteni téged, ha 2011. augusztus 1. után kezdődik el a fizetés nélküli szabadságod (azaz ha augusztus után szülsz.)
Tehát ha jelenleg éppen fizetés nélküli szabadságon vagy, ami mostanában fog lejárni, akkor rád az új szabadság-számítási szabályok még nem fognak vonatkozni, viszont a szabadság pénzbeli megváltásáról augusztus 1. után már megállapodhattok a munkáltatóddal.
Na, telefonáltam egy kört, mert nem hagyott a dolog nyugodni. Szóval, mivel tgyásra voltam jogosult (ami nem fizetés nélküli szabi), ezért később kezdtem csak meg a gyedet (ami a fizetés nélküli szabi), ezért érint engem a módosítás.
Tehát hülyeség, hogy azt írják, hogy akkor érint, ha augusztus után szülsz, mert bizony akinek nem járt le a tgyás augusztus előtt azt érinti.
:(
És hogyha én 2010nyarán szültem, majd 2012februárjában? Akkor az első gyerek után még a gyed 1évéig jár, a második baba után pedig a gyed fél évére?
És mi van, ha másodikkal még gyesre is elmegyek? Gyes idejére jár?
Köszi,ha nekem is válaszoltok. :))
Hello, július 25-én jár le....
De ez nem 2011-re vonatkozik?
Mert nekem 2012ben született már a kisebbik.
Köszi, hogy válaszoltatok!!
:))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!