Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Gyermek nevelésnél számít,...

Gyermek nevelésnél számít, hogy milyen mintát hoztunk magunkal?

Figyelt kérdés
Párommal gyermekeiket kicsit döcögősen neveljük , nem túl következetesen, illetve most próbáljuk, hogy mi működik nálunk. Vajon azért van, mert egyikünk szülei sem neveltek bennünket úgy igazán? Nem volt estimese, nem kellett időre otthon lenni, ha nem mentünk suliba, nem vették észre. Felnőttünk mint a gomba. Persze szeretnénk másképpen csinálni. Néha nagyon nem megy. Vajon azért, mert otthonról nem hoztunk mintát? Igyekszünk, de néha azon kapom magam, olyan vagyok, mint az én szüleim voltak és ez nagyon nem jó.
2009. júl. 8. 22:36
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
94%

Szamit, hiszen otthonrol azt hoztad, az a termeszetes neked. Nem tudod, hogy mi lenne a jo.

Vagyis elmeletben tudod, de gyakorlatban nem, hiszen gyakorlatban nalatok mashogy mukodott a dolog. Akit szigoruan neveltek, biztos o is szigoru lesz a gyerekeihez.

A legjobb talan az, amikor keveredik a ketto otthon. Anya engedekeny, apa szigorubb.

2009. júl. 8. 22:41
 2/12 A kérdező kommentje:
Ez teljesen így van nálunk. Elméletben nagyon jó vagyuk, jók vagyunk, de gyakorlatban nagyon nehéz alkalmazni. Falunk mindent ami gyermek neveléssel kapcsolatos és igyekszünk hasznosítani azt ami jónak tűnik. Viszont mindig visszasüppedünk szüleink szintjére. Na jó nem teljesen, de előfordul.
2009. júl. 8. 22:44
 3/12 anonim ***** válasza:
100%

És így is jó emberek lettetek nem? Akkor meg minek kéne szigorúnak lenni szegény gyerekhez? :) Inkább valamiféle erkölcsöket neveljetek belé, hogy ha időre nem is jön haza, de ne azért, mert épp be volt szívva, vagy lopott.. A szigor nem vezet semmi jóra.

Egy gyerek

2009. júl. 8. 22:45
 4/12 A kérdező kommentje:
Nem is szigort akarok én, jajj dehogy! Csak rendszert a kicsi életükbe, meg szeretet, törődést. Szabályokat, amiket mi is betartunk. Néha küszködünk egyszerű dolgokkal is. Van, hogy rendszeresen mesélek este, viszont van, hogy lustaságból elhagyom. Na erre gondolok. A testi fenyítéstől írtózom. Igyekszem más módszereket használni.
2009. júl. 8. 23:00
 5/12 anonim ***** válasza:
100%

Elsönek üzenem, az én szüleim egy aljas állatok voltak, egyik a másikat gyilkolta egész gyerekkorom alatt, tölem méga levegöt is sajnálták és végül mindenüket elveszítették!!

Én mégsem lettem ilyen!!

Semmit nem számít az hogy mit hoztál magaddal, az akkor volt most meg most van amit leírtál egyáltalán nem lényeges dolgok!!

Nem ez a nevelés, a gyereket kezeld önállóan, és partnerként!! Mindíg vedd komolyan, és vedd figyelembe az ö szintjét, és ha nem tudsz még vele valamiröl öszintén beszélni akkor Ne hazudj neki valami gyerekmesét, hanem inkább tereld el a figyelmét arróla dologról, és majd ha már fejlettebb lesz akkor térj vissza erre!!

Neveld emberként a gyereket ne mint valami kiskutyát, és akkor emberként fog veled viselkedni ha felnö!!

Az a nevelés ha müveled a gyerekedet!

Ha rábízol dolgokat ami az ö szintjének megfelel, hogy önállóan oldja meg!

Történelmi dolgokról mesélsz neki, vagy magyar népmeséket nézetsz vele szigoruan videón,

Mesélsz neki az állatokról a virágfajtákról, a gy9mölcsökröl a fákról!!

Muzeumokba viszed, rajzolni tanítod, vagy énekelni!

Véletlenül sem engeded a Tv elé 16 éves koráig utánna már ugysem fogja érdekelni!

Nem felejted el megölelni és megpuszilni a gyerekedet!

Soha ne verd meg, és ne ordíts vele!

Semmi sem ciki amit egy gyerek csinál! Nem ciki ha hangosan beszél az orvosi vároban, nem ciki a gyerekzsivaj!

Kérdezz is töle, érdekes és tanulságos lesz látnod hogy hogyan gondolkodik egy kisgyerek, híven adja vissza a külvilágot és felnagyítva!

Foglalkozni kell vele és minnél több dologra játszva megtanítani, mert ha te nem neveled akkor majd neveli a Média, meg a környezet, akkor pedig ne számíts semmi jóra ha felnö!!

V.Zoli.

2009. júl. 9. 02:10
 6/12 anonim ***** válasza:
100%

Tökeletesen rossz pelda az hogy az anya engedékenyebb az apa meg szigorubb!!

Ezzel csak azt lehet elérni hogy a gyerek manipulálni fogja az anyját az apja ellen! Az lesz majd, hogy az anya bezzeg megengedte, te meg nem, akkor te már nem is szeretsz! Aztán ebböl a helyzetböl miylen hazugságok árán lehet kijönni?!! Egy gyerek kb így mukodik!!

A szigor helyett inkább türelmesnek kell lenni, és oda kell figyelni, törödni vele!

És mindkettötöknek egyformán kell vele foglalkozni!!!

A párod is más más dolgokra tanitsa meg és te is, és akkor ki lehet kérdezni hogy na mit mutatott az apa neked tegnap? Vagy mit mutatott az anya neked legutobb?

Bizonyos dolgokat meg kell engedni bizonyos dolgokról pedig elmagyarázni hogy miért nem engedjük meg, miért veszélyes az neki!!

Egy gyerek olyan mint egy tiszta üres rajzlap!

Mi döntjök el a rajzlap birtoklói, hogy kit engedünk rá rajzolni, vagy hogy mi mit rajzolunk rá!!

Soha ne hagyjátok hogy a nagyszülö felülbírálja a döntéseteket a gyerek elött!! Ha mégis megteszi akkor kerüljétek a társaságát a gyerekkel!!

Külön beszéljétek meg vele a dolgokat és egymás dolgait is külön beszéljétek meg a gyerektöl!!

Soha ne érezze meg a gyerek hacsak ti nem akarjátok neki elmondani ha problémáitok vannak az élet valamely területén!

2009. júl. 9. 02:29
 7/12 anonim ***** válasza:
100%

Még vmi, ha te alárendeltként neveled fel a gyereket, hogy parancsra engedelmeskedik és ha rosszat csinál megbönteted akkor az életben is ugyanilyen rabszolgát fognak belöle csinálni!

Sosem lesz önálló épp egészséges vezetö szellemiségü ember, csak egy cseléddé válik!

Tanitsd meg szocializálódni is a többi gyerekkel!

V.Zoli

2009. júl. 9. 02:38
 8/12 anonim ***** válasza:
100%
Szia! Nagyon sokat számit a példa, hogy hogyan szocializálódtatok ti, még az is, a környezetetekben anno mit láttatok. Mondhatnám, hogy ez ellen nem lehet tenni, mert nem fogtok megváltozni, csak koncentrálni tudtok, hogy egy-egy dolog tudatosan másképp történjen, csak azért is legyen mese, ahogy irod, de amikor épp nem lesz erőtök ilyenekre figyelni, sajnos elő fog jönni a hozott "anyag". Persze úgy érzem, azért nálatok van olyan különbség is, hogy ti akartok törődni a gyerekekkel, nálatok meg kicsit elhanyagolt volt az élet anno, ez azért a gyerekeiteknek is le fog jönni, hogy ha másképp is, de foglalkoztok velük, emiatt viszont ne aggódj. Az ilyen háttérnek egyébként már magában a párkapcsolatban is rengeteg jelentősége van, sok pár él úgy együtt, hogy teljesen eltérően szocializálódtak, mégsem értik, miért nem tudnak jól együtt élni, manapság ezt nem divatos nézni, mert a "szerelem mindent legyőz", haha. Szóval szerintem fektessetek le alapelveket pároddal, amikre fogtok tudni koncentrálni, hogy tényleg úgy legyen mindkettőtöknél, ne zavarodjon össze a gyerek majd, a többi meg majd jön zsigerből, ne küzdj előre olyan dolgok ellen, amelyekről nem tudod, meg fognak-e úgy történni, ti nem a szüleitek vagytok, nem kell hasonlitgatni, csak örülni a gyerekeknek, és sokat foglalkozni velük! Sok boldogságot!
2009. júl. 9. 07:37
 9/12 anonim ***** válasza:
100%

Szia, már írtak előttem nagyon jó válaszokat, de megpróbálok én is hozzátenni valamit. Kicsit hasonló problémával küszködöm, mint Te, "csak" annyi a különbség, hogy nekünk még nincs gyerekünk, de nagyon várjuk már. Ezért eldöntöttem, hogy egy pár következetes szabályt akkor is betartok, ha éppen nehezemre esik. Pl evés csak az étkezőben, szépen megterítve (nem állva habzsolva a konyhában). Vagy: rendrakás minden nap (ha van kedvem, ha nincs).

Nem tudom, ezzel segítettem-e valamennyit, mert tudom, kisgyerekkel sokkal nehezebb lesz, hiszen az érzelmi minták mjd akkor fognak élesben aktiválódni. Remélem, ezzel a szabályozósdival (pl. fürdés minden nap 8-kor, utána mese, stb) fog működni a dolog, illetve fontosnak tartom még az állandó önmonitorozást is. Ha látom, hogy úgy viselkedek a párommal mint anyám apámmal (nagyon gáz a házasságuk...), akkor próbálok változtatni, s mi egymásnk is szólunk, ha valamit a másik nem jól csinál (főleg én sajnos, a páromnak marha jó gyerekkori családja volt).

2009. júl. 9. 09:05
 10/12 A kérdező kommentje:
Igen igen a gyereknevelés, nem könnyű dolog. Legalább is nem mindíg. Tudom, hogy mit kell tennem, gyakran mesélek népmesét, sokat beszélgetünk, de azért vannak szabályok, amiket szeretnék betartatni velük. Hiszen az életben is vannak. Ha nem büntetjük meg, ha rosszat csinál akkor azt hiszi, hogy neki mindent szabad, vagy éppen ellenkezőleg. A párommal szorongósak lettünk attól, hogy sem büntetést, sem dícséretet nem kaptunk. Tény, többnyire rajtunk múlik, hogy mijenek vagyunk, néha mégis azon kapom magam, hogy lesüllyedek a saját szüleim szintjére. Én erre a küzdelemre gondolok, amit magammal vívok, magunkal vívunk. S hát az én gyermekeimet nem a villanypásztor neveli. Mint írtam, igyekszünk másképpen csinálni. Úgy ahogyan helyesnek tartjuk. Eddig bejött, kilencévesünk jól tanul, csodálatosan játszik hangszeren (a zenélést ő választotta) és kiegyensúlyozott. A kissebbek meg persze más jellemek, egyik mozgékony, sportoló alkat a másik meg kicsit mindenből. Majd kiderül, hogy Ők mit szeretnének csinálni. Persze nem kell olyannak lenni, mint a szüleink voltak, néha mégis elbillen. Ha nem számít amit otthonról hoztunk, akkor miért?
2009. júl. 9. 14:31
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!