A második baba után ugyanannyi GYED-et fogok kapni, mint az első után? Mikor megszületik a kistesó,18 hós lesz a "nagy"lányom, akivel most max GYED-et kapok (a munkaviszonyom még fennáll).
Csak nem tudom, hogy ebből számolják-e a második GYED-et, vagy a korábbi fizuból? Mire számíthatok, és mit tudok tenni, hogy a legjobban járjak anyagilag?
(Az első baba után csak a csp fog járni igaz?)
Szia!
Ugyanannyi lesz a gyed-ed, mint az első babával.
Változás a tgyás összegében lesz, mivel az igénylést megelőző évben gyed-en voltál, abból nem lehet számolni, így a mindenkori minimálbér 2szeresének a 30ad része lesz az egy naptári napra eső jövedelmed és ennek a 70%-a mínusz szja fog járni. 2009-ben az így kiszámított tgyás összege bruttó 100.100 Ft, azaz nettó 82082 Ft. Ezzel viszont nem éred el az adójóváírás plafonját, így az is járni fog.
Szia!
Az én fiam most 18 hónapos, én 11 hetes terhes vagyok. :)
Én is GYED-en vagyok, méghozzá aktív GYED-en (tehát megvan még a munkaviszonyom).
Nekem azt mondták így járok a legjobban:
-visszamondom a GYED-et
-apuka GYES-re megy a picivel (dolgozhat mellette)
-kiveszem a 2 év alatt összegyűlt szabikat
-aztán elmegyek táppénzre
Így újból a fizetés után fogják számolni a GYED-et, nem pedig a mostani GYED-ből.
Az első babával pedig valóban csak a családi fog járni (valamivel több lesz, mint most, mivel akkor 2 gyerkőc után számolják).
Boldog babavárást!
Harmadik válaszolónak:
Így is úgy is a fizetésedből (illetve a minimálbérből) számolják a gyedet, ugyanis egyik ellátás alapja nem lehet egy másik ellátás.
Amíg meg nem szülsz, addig tényleg így jársz jobban, hiszen nem csak a gyes, hanem a szabis fizetésed (illetve utána a táppénz) lesz, viszont ha megszülsz, akkor ugyanúgy kapsz majd mindent, mintha nem mentél volna vissza. Azért, mert a két gyerek között nem lesz meg a kellő aktív napod (itt sem számít bele a táppénzes időszak), ezért mindenképpen a minimálbér kétszeresének a 30ad része lesz a tgyás és a gyed alapja. Illetve ha a fizetésedből számított kevesebb, akkor az.
Nagyon köszönöm a válaszokat, sokat segítettetek!
Pont az anyagi nehézségek miatt nem akartunk még kistesót, de fogi gátló mellett becsúszott a kis cseles és így most legalább tudjuk, hogy mivel számolhatunk a jövőre nézve.
18 hónap lesz köztük, kicsit meg is vagyok szeppenve :) - de majdcsak lesz valahogy.
Kösz még 1x
Negyedik vagyok
Harmadiknak: szívesen, azért írtam, hogy ne lepődj meg, ha a tgyás-od kevesebb lesz, mint amit a fizetésed alapján számítottál, gondolom ezt a részét a nem hangsúlyozták annyira ki :(
Kérdezőnek: :D Ezek a kis hamisak már csak ilyenek. Nekem a spirálomat cselezte ki, 18 hónap lesz a két gyerkőc között.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!