A bölcsődei gondozónők hány órát dolgoznak egy nap?
A bölcsikben a szünet nem úgy van, ahogy az iskolákban, csak 5 hét.
A gondozók általában 8 órát dolgoznak, de összességében a két gondozó 12 órát van bent - 6-14 között az egyikük, 10-18 között a másikuk.
És ők elmehetnek szabadságra év közben is, nem úgy, mint a tanárok.
Munkaidő változó,anyukám nővére 8 órában van,6-tól 2-ig,szomszédnőm 7-től van 2-ig,vagy 10-től 17-ig.És igen,a szabijuk csak 5 hét.Közel sem úgy van,mint a tanároknak.Az iskolában például sokkal hosszabb az őszi szünet,mint az oviban.Amikor az iskolában húsvéti szünet van a bölcsiben van ügyelet.Ettől függetlenül egy gondozónőnek könnyebb dolga van,mint egy tanárnak.Én tudom,ugyanis tanár vagyok.
37 hetes kismama
De vihetik, csak abba a bölcsibe, ahol ügyelet van. Ha nincs ilyen, akkor tartanak ügyeletet a saját bölcsiben, kevesebb gondozóval.
Ha egy településen több bölcsi is van, akkor mindenképpen bezár egy-egy bölcsi, és a másik lesz az ügyeletes.
Értem és köszönöm a válaszokat! :)
Igazából csak azért kérdeztem, mert jövőre fogok végezni egy 2 éves OKJ-s képzéssel, de mivel nem szeretnék továbbtanulni, ezért muszáj lesz elhelyezkednem.
Amúgy akkor 20 éves leszek és nyáron kellene már munkát keresnem, de hallottam, hogy nagyon nehéz vele elhelyezkedni, szóval nem tudom, hogy szeptemberre felvesznek-e valamelyik bölcsibe.
Kicsit attól is félek, hogy a legtöbb gondozónő mind 30 fölött van és engem még most is 19 évesen 15 évesnek néznek,szóval nem tudom, hogy így felvesznek-e.Mennyire fogadják be a 20-21 éves leendő gondozónőket az idősebbek?
Szeptemberben, amikor ment a fiam bölcsibe, pont jött egy új gondozónő, akkor végzett, fiatal, nagyon aranyos. A fiam rögtön rágyógyult, és a többi gyerkőc is imádja:)
A gondozónőkkel jó kis klikket alkotnak, szerintem nem nehéz beilleszkedni, hiszen együtt kell dolgoznotok:)
Nálunk lazán vannak 7-12.30 van az egyik és 10-17 a másik. Persze van is morgás ezerrel, mert mi 17 előtt nem érünk oda az istennek se, mert dolgozunk. Szóval gyakran előfordul, hogy a kicsink már másik csoportban van, mert a saját nevelője elment....
Nyitvatartás egyébként 6-18 óra. De 7 órakor mi vagyunk az elsők, volt hogy a nevelőre kellett várnom....nem tudom hogy más szülő hogy a fenébe csinálja, hogy 8-ra viszi és már 3-ra megy is érte....mert ezzel példálóznak, hogy így oldjuk meg. Na igen...
5 hetet van zárva, de a városban van ügyeletes bölcsi. Nyáron oda fog menni sajnos. A munkáltatóm kijelentette hogy ősz elején vehetem ki a szabikat és kész. A férjem szintén max. 1 hetet vehet ki. Nem tudunk mást csinálni, reggel és délután buszozunk még korábban kelünk, hogy a város túlvégén lévő bölcsibe elvigyük a kicsit.
Amúgy ugyanúgy van, mint a pedagógusoknak....tanítás-nevelés nélküli fizetett munkaszüneti nap. Talán rossz foglalkozást választottam. Őszi-téli-tavaszi-nyári szünet és még fizetik is. :)
Nem június 15-től 5 hét, hanem minden bölcsiben máskor van ez az 5 hetes szünet és ez minden évben változhat.
Pl. nálunk júli közepétől aug. 20-ig van szünet, a kerületben más bölcsikben talán egy hetes a tolódás. Ügyelet éppen abban a bölcsiben van, ami nyitva van akkor, amikor az aktuális bezár. Így hozzánk is fognak jönni majd "vendég" gyerekek.
Nálunk a gondozónőknek sok szabijuk van, egy csomószor van, hogy péntekenként csak az egyik gondozónő van bent, mert a másik szabin van, sőt, a téli, beteges időszakban, mikor van a csoportban összesen 5 gyerek, akkor is kényszerszabira szokták küldeni az egyik gondozót. Legalábbis nálunk így volt.
Egyébként a fiamnak is olyan fiatal a gondozónénije, hogy alig tudom magázni, kb. 10 évvel fiatalabb nálam. Nincs vele probléma, szeretik a gyerekek is.
Nálunk csak 3 hét a bölcsiszünet, július közepén kezdődik. Ezt 2 éve vezették be, előtte 5 hét volt itt is a szünet, de a szülők kérték az önkormányzatnál a csökkentést, mert ennyi időre a legtöbb munkahelyről nem lehet elmenni szabadságra (nem mindenki tanár pl.). Az ügyelet a szomszédos bölcsiben van, ahol az előtte lévő 3 hétben lesz szünet.
A csoporthoz 2 gondozónő tartozik, de sokszor előfordul, hogy csak 1 van benn egész nap, mert a másik szabadságon van. 2 műszakban dolgoznak 6-13 ill. 11-17.30 óráig. Reggel 7 előtt nem igazán van benn gyerek, ill. du. 5-re már a többség hazament (a legtöbb gyerek 8-16 óra között van ott).
Szóval azért a napi 8 óra nem jön ki mint munkaidő, valamivel kevesebb. A nyári ügyelet alatt is sokkal kevesebb gondozónő van benn, ill. egész nyáron kevesebb a gyerek a bölcsiben (pl. akinél anyuka otthon van kisebb gyerekkel, vagy ahol a nagyobb iskolás, és már neki is szünet van).
Amikor szombati munkanap van szabadnap áthelyezés miatt, általában az is szabad nekik, mert ilyenkor a gyerekek többsége nem kér ellátást, így a bölcsi zárva tart.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!