Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Járna nekem a rendszeres...

Járna nekem a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény, ha csak az egyik szülőm nevel, mivel a másik nem él? (összetettebb ennél a kérdés)

Figyelt kérdés

Utánaolvastam és én úgy értelmeztem, hogy járna, mivel édesapám nevel, édesanyám meghalt. Apámnak kellett volna ezt kérvényeznie és évenként megújítani, ugye? Most 18 éves vagyok, 25 éves korig járna, amennyiben nappali tagozaton tanulok, ha jól tudom.

CSAKHOGY.. Nagyon úgy sejtem, hogy apám ezzel sosem foglalkozott, mint ahogy semmivel. Most viszont nagyon jól jönne, mert felvételi előtt állok és pluszpontot érne, ha rendszeres gyermekvédelmi kedvezményt kapnék.

Ha járna nekem, akkor ezt még el lehetne intézni 1-2 hét alatt? A baj az, hogy július 1-től megszűnik a tanulói jogviszonyom, mivel befejezem a gimnáziumot és lehet, hogy emiatt már nem kapnék?

2012. jún. 17. 14:50
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
49%

A jogosult gyermek számára a települési önkormányzat jegyzője az e törvényben meghatározott feltételek szerint rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre való jogosultságot állapít meg. [Gyv. 18. § (1) a)]

A jogosultság megállapítása során sor kerül a jövedelmi és vagyoni helyzet vizsgálatára.

Jövedelmi helyzet vizsgálata

A települési önkormányzat jegyzője megállapítja a gyermek rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre való jogosultságát, amennyiben a gyermeket gondozó családban az egy főre jutó havi jövedelem összege nem haladja meg

az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 130%-át, (2012.-ben a 37 050 forintot), illetve

az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 140%-át, (2012.-ben a 39 900 forintot), ha

a gyermeket egyedülálló szülő, illetve más törvényes képviselő gondozza, vagy ha

a gyermek tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos, vagy ha

a nagykorúvá vált gyermek; - nappali oktatás munkarendje szerint tanulmányokat folytat és 23. életévét még nem töltötte be, vagy - felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán tanul és a 25. életévét még nem töltötte be. [Gyv. 19. § (2)]

Az egy főre jutó jövedelem megállapítása [Gyv. 19. § (3)]

A jogosultság megállapításakor (ha az önkormányzat rendelete másképp nem rendelkezik) a

a havi rendszerességgel járó - nem vállalkozásból, illetve őstermelői tevékenységből származó - jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző hónap jövedelmét,

a nem havi rendszerességgel szerzett, illetve vállalkozásból származó jövedelem esetén a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző tizenkét hónap alatt szerzett jövedelem egyhavi átlagát

kell figyelembe venni, azzal, hogy a vállalkozásból származó jövedelemszámításnál azon hónapoknál, amelyek adóbevallással már lezárt időszakra esnek, a jövedelmet a bevallott éves jövedelemnek e hónapokkal arányos összegében kell beszámítani.

Ha a vállalkozási tevékenység megkezdésétől eltelt időtartam nem éri el a 12 hónapot, akkor az egyhavi átlagos jövedelmet a vállalkozási tevékenység időtartama alapján kell kiszámítani.

A jövedelemszámításnál figyelmen kívül kell hagyni

a kérelem benyújtását megelőzően megszűnt havi rendszeres jövedelmet,

a vállalkozásból származó jövedelmet, feltéve, hogy a vállalkozási tevékenység megszűnt,

a közfoglalkoztatásból származó havi jövedelemnek a foglalkoztatást helyettesítő támogatás összegét meghaladó részét.

A vállalkozási tevékenység akkor tekinthető megszűntnek, ha az egyéni vállalkozói tevékenység az egyéni vállalkozóról szóló törvényben meghatározottak szerint megszűnt, az őstermelői igazolványt visszaadták vagy visszavonták, illetőleg a társas vállalkozást vagy az egyéni céget törölték a cégjegyzékből. [Gyv. 131. § (2)]

Az egy főre jutó havi jövedelem számításánál a közös háztartásban élő közeli hozzátartozók tényleges nettó összjövedelmét csökkenteni kell a támogatást kérő és házastársa, élettársa által, bírósági határozat alapján eltartott rokon részére teljesített tartásdíj összegével. [R. 65. § (4)]

Ha a települési önkormányzat jegyzője a Gyvt. 131. §-ának (4) bekezdésében foglalt jogkörében a jövedelmet vélelmezi, a havi egy főre jutó vélelmezett jövedelem nem haladhatja meg a gyermeket gondozó család által lakott lakás és a tulajdonában álló vagyontárgyak egy főre jutó együttes havi fenntartási költségének kétszeresét. [R. 65. § (8)]

Gyvt. 131. §-ának (4) bekezdése: Ha a helyi önkormányzat vagy annak jegyzője hivatalos tudomása vagy környezettanulmány lefolytatása alapján a kérelmező életkörülményeire tekintettel a jövedelemnyilatkozatban foglaltakat vitatja, felhívhatja a kérelmezőt az általa lakott lakás, illetve saját és vele közös háztartásban élő közeli hozzátartozója tulajdonában álló vagyon fenntartási költségeit igazoló dokumentumok benyújtására. Abban az esetben, ha a fenntartási költségek meghaladják a jövedelemnyilatkozatban szereplő jövedelem 70%-át, a valós jövedelem az igazolt fenntartási költségek figyelembevételével kerül megállapításra.

Fenntartási költségnek minősülnek a közüzemi díjak, a lakbér, a közös költség, a telefondíj, a kötelező és önkéntes biztosítás díjai, az adó- és adójellegű befizetések, valamint a hiteltörlesztés és a lízingdíj. [R. 65. § (9)]

Vagyoni helyzet vizsgálata [Gyv. 19. § (7)]

Vagyon alatt azt a hasznosítható ingatlant, járművet, továbbá vagyoni értékű jogot kell érteni, amelynek egy főre jutó értéke a gyermeket gondozó családban

külön-külön számítva az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének húszszorosát, (2012.-ben 570 000 Ft) vagy

együtt számítva az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének hetvenszeresét (2012.-ben 1 995 000 Ft) meghaladja.

Nem minősül vagyonnak

az az ingatlan, amelyben a szülő vagy a tartásra köteles más törvényes képviselő életvitelszerűen lakik,

az a vagyoni értékű jog, amely az általuk lakott ingatlanon áll fenn, továbbá

a mozgáskorlátozottságra tekintettel fenntartott gépjármű.

A vagyoni helyzet vizsgálata kiterjed a közös háztartásban élő közeli hozzátartozók vagyonára. [Gyv. 19. § (6)]

A kérelem benyújtásának időpontjában, közös háztartásban élő közeli hozzátartozóként (gondozó családként) kell figyelembe venni [Gyv. 19. § (4)]

a szülőt, a szülő házastársát vagy élettársát,

a 20 évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező gyermeket,

a 23 évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező, a nappali oktatás munkarendje szerint tanulmányokat folytató gyermeket

a 25 évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező, felsőoktatási intézmény nappali tagozatán tanulmányokat folytató gyermeket,

korhatárra való tekintet nélkül a tartósan beteg, illetőleg a fogyatékos gyermeket,

a fenti pontokba nem tartozó, a Ptk. alapján a szülő vagy házastársa által eltartott rokont.

Figyelembe kell venni a támogatást kérő szülővel közös háztartásában élő valamennyi vér szerinti és örökbe fogadott gyermeket, valamint a házastárs gyermekeit.

A támogatást kérővel közös háztartásban élő gyermekként kell figyelembe venni azt a gyermeket is, aki átmenetileg tartózkodik a háztartáson kívül, így különösen diákotthonban, kollégiumban, kórházban, hetes otthonban, valamint azt is aki 30 napot meg nem haladóan átmeneti gondozásban részesül.

A családbafogadó gyám gyámsága alatt álló gyermek a jövedelemszámítás szempontjából nem tekinthető a támogatást kérővel közös háztartásban élő közeli hozzátartozónak. A reá nézve igényelt támogatás megállapításánál a gyermek megélhetését szolgáló juttatásokat kell figyelembe venni [R. 66. § (1)- (3)]

A vagyoni helyzet vizsgálata során nem tekinthető hasznosítható ingatlannak különösen a forgalomképtelen, az elidegenítési tilalom alatt álló és a haszonélvezeti joggal terhelt ingatlan - kivéve, ha a haszonélvezeti jog jogosultja a gyermek vagy a vele közös háztartásban élő közeli hozzátartozó. [R. 65. § (6)]

A vagyoni helyzet vizsgálata során a lízingelt dolgon fennálló használati jogot meghatározott időre szóló vagyoni értékű jogként kell figyelembe venni. [R. 65. § (7)]

A renszeres gyermekvédelmi kedvezmény megállapítása esetén a gyermek jogosult

gyermekétkeztetés normatív kedvezményének igénybevételére.

Gyermekétkeztetés esetén,

a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő bölcsődés, óvodás, 1-8. évfolyamon nappali rendszerű iskolai oktatásban részt vevő, valamint a fogyatékos gyermekek számára nappali ellátást nyújtó, az Szt. hatálya alá tartozó intézményben elhelyezett, hasonló életkorú gyermek után az intézményi térítési díj 100%-át,

a fentiek alá nem tartozó, rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermek és tanuló után az intézményi térítési díj 50%-át,

három- vagy többgyermekes családoknál gyermekenként az intézményi térítési díj 50%-át,

tartósan beteg vagy fogyatékos gyermek, tanuló után az intézményi térítési díj 50%-át,

kedvezményként kell biztosítani [Gyv. 151. § (5)].

A c) és d) pontokban felsorolt gyermekek a gyermekvédelmi kedvezmény nélkül is jogosultak a gyermekétkeztetés kedvezményére.

A települési önkormányzat jegyzője annak a gyermeknek, fiatal felnőttnek, akinek rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre való jogosultsága

a tárgyév augusztus 1-jén fennáll, a tárgyév augusztus hónapjában,

a tárgyév november 1-jén fennáll, a tárgyév november hónapjában

pénzbeli támogatást folyósít.

A pénzbeli támogatás esetenkénti összegének emeléséről az Országgyűlés a költségvetésről szóló törvény elfogadásával egyidejűleg dönt.

A pénzbeli támogatás esetenkénti összege 2012. évben gyermekenként 5800 forint. [Magyarország 2012. évi központi költségvetéséről szóló 2011. évi CLXXXVIII. törvény 59.§ (3)]

A támogatás - a gyámhatóságokról, valamint a gyermekvédelmi és gyámügyi eljárásról szóló kormányrendeletben meghatározott feltételek és eljárás szerint - természetben is nyújtható. [Gyv. 20/A. §]

Természetbeni ellátás különösen az általános iskolás gyermekek tankönyv- és tanszerellátásának támogatása, a tandíj, egészségügyi szolgáltatásért fizetendő térítési díj, illetve egyéb ellátás kifizetésének átvállalása. [Gyv. 18. § (6)]

a külön jogszabályban meghatározott egyéb kedvezményeknek az igénybevételére

[Gyv. 19. § (1)]

Az egyéb jogosultsági feltételek fennállása esetén nagykorúvá válása után is jogosult a gyermek a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre, ha

nappali oktatás munkarendje szerint tanulmányokat folytat és 23. életévét még nem töltötte be, vagy

felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán tanul és a 25. életévét még nem töltötte be. [Gyv. 20. § (3)]

Ha a felsőfokú iskola nappali tagozatán tanuló nagykorúvá vált gyermek a rendszeres kedvezményre való jogosultság időtartama alatt házasságot kötött, a rendszeres kedvezmény feltételeit a települési önkormányzat jegyzője soron kívül felülvizsgálja.

A felülvizsgálat során a nagykorú gyermek felhívásra igazolja a házasságkötése szerinti új családjára vonatkozó adatokat. a kérelem benyújtásánál meghatározott módon.

Ha a felülvizsgálat eredményeképpen a települési önkormányzat jegyzője azt állapítja meg, hogy a rendszeres kedvezmény megállapításának feltételei nem állnak fenn, a rendszeres kedvezményre való jogosultság megszüntetéséről határozattal dönt. [R. 67. § (1)- (3)]

Igénylés

A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre való jogosultság megállapítását a szülő vagy más törvényes képviselő, illetve a nagykorú jogosult a lakcíme szerint illetékes települési önkormányzat polgármesteri hivatalánál terjeszti elő. [Gyv. 20. § (1)]

A pénzbeli és természetbeni ellátás iránti kérelmet az a szerv bírálja el, amelynek illetékességi területén a kérelmező lakcíme van.

Ha a kérelmezőnek több lakcíme van, az illetékességet az a lakóhely vagy tartózkodási hely alapozza meg, ahol életvitelszerűen lakikA lakcím megállapítása szempontjából a személyiadat- és lakcímnyilvántartás adatai irányadóak. [Gyv. 18/A. § (1)- (2)]

A kérelem benyújtása formanyomtatványon történik [R. 3. számú melléklet]

Amennyiben a rendszeres kedvezményre vonatkozó igényt nem formanyomtatványon nyújtják be, úgy a kérelem benyújtása napjának az írásbeli kérelem benyújtásának igazolt napját kell tekinteni, feltéve, hogy a formanyomtatványon történő utólagos bejelentés megtörténik. [R. 65. § (2)]

A kérelemhez csatolni kell a megfelelő igazolásokat [R. 65. § (1)]

a gyermek elhelyezése vagy ideiglenes hatályú elhelyezése, valamint a gyámrendelés tárgyában hozott bírósági, illetve gyámhatósági döntést, továbbá a 18. § (2) bekezdésében meghatározott jegyzőkönyvet,

R. 18. § (2) bekezdése: Ha a szülői felügyeletet együttesen gyakorolni jogosult különélő szülők megállapodnak abban, hogy a jövőre nézve a szülői felügyeletet egyikőjük gyakorolja, a gyámhivatal e megállapodásukat - kérésükre - jegyzőkönyvben rögzíti.

A jegyzőkönyvben rögzíteni kell azt a tényt is, hogy a gyermek - megállapodásuk alapján - melyik szülőnél kerül elhelyezésre, illetve, hogy a gyermek sorsát érintő lényeges kérdésekben a szülői felügyeleti jogot együttesen gyakorolják.

egyedülálló kérelmező esetén az egyedülállóság tényére vonatkozó nyilatkozatot,

A rendszeres kedvezmény igénylése szempontjából egyedülálló az a személy, aki hajadon, nőtlen, özvegy, elvált, házastársától külön él és nincs élettársa. [R. 65. § (3)]

a tartósan beteg, illetőleg súlyosan fogyatékos gyermek egészségi állapotára vonatkozó igazolást,

az oktatási intézmény igazolását a nappali oktatás munkarendje szerint fennálló tanulói vagy hallgatói jogviszonyról,

Ha a gyermek nappali oktatás munkarendje szerint tanulmányokat folytat és 23. életévét még nem töltötte be, vagy felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán tanul és a 25. életévét még nem töltötte be.

a gyermek házasságkötése esetén a házassági anyakönyv másolatát.

Házasságkötés esetén a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre való jogosultságot meg kell szüntetni, ha a jogosult házasságkötése szerinti új családban az egy főre jutó havi jövedelem összege, illetve vagyon értéke meghaladja a jogosultsághoz meghatározott jövedelemhatárt, illetve vagyon értékét. [Gyv. 20. § (4)]

A feltételek fennállása esetén a települési önkormányzat jegyzője 1 év időtartamra megállapítja a gyermek rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre való jogosultságát. [Gyv. 20. § (2)]

A rendszeres kedvezményre való jogosultság kezdő időpontja, a kérelem benyújtásának napja. [R. 66/A. § (1)]

A rendszeres kedvezményre való jogosultság ismételt megállapításához a szülőnek vagy más törvényes képviselőnek, illetve a nagykorú jogosultnak új kérelmet kell előterjesztenie. [R. 66/A. § (2)]

A rendszeres kedvezményre való jogosultság ismételt megállapítása iránti kérelem a korábbi jogosultság időtartama alatt, annak megszűnését megelőző három hónapban is benyújtható. Ebben az esetben az új jogosultságot a korábbi jogosultság megszűnését követő naptól kell megállapítani. [R. 66/A. § (3)]

2012. jún. 17. 14:56
 2/12 A kérdező kommentje:
Igen, köszönöm, ezt én is olvastam. Ez alapján írtam, hogy valószínű nekem járna. A CSAKHOGY rész utáni kérdéseim érdekelnének jobban. Nem baj az, hogy pont most akarok igényelni, amikor épp megszűnik a tanulói jogviszonyom? Ezért lehet, hogy nem kapok, nem?
2012. jún. 17. 15:12
 3/12 anonim ***** válasza:

Szerintem még igényeld meg míg tart a suli mert nyárra nem kapsz iskolalátogatásit.

Árvaellátást kapsz?

Mert ha nem akkor azt is igényeld meg minél hamarabb.

2012. jún. 17. 15:21
 4/12 anonim ***** válasza:
Augusztus 31.-ig él a tanulói jogviszonyod.
2012. jún. 17. 15:28
 5/12 A kérdező kommentje:
Árvaellátást ezen hónapig kaptam. Pár napja jött egy levél, hogy mivel megszűnik a tanulói jogviszonyom, ezért júliustól nem kapok.
2012. jún. 17. 15:38
 6/12 A kérdező kommentje:
Szóval a 3. válaszra az én válaszom, hogy sajnos nem él a tanulói jogviszony augusztus 31-ig..
2012. jún. 17. 15:39
 7/12 anonim ***** válasza:
Ha felvesznek nappali tagozatra akkor újra igényeld meg az árvaellátást.
2012. jún. 17. 15:40
 8/12 anonim ***** válasza:
Akkor nincs mire megigényleni.
2012. jún. 17. 15:49
 9/12 anonim ***** válasza:

Na jó, látom sokan nem értik a kérdést.

A kérdezőnek elsősorban a plusz pont miatt lett volna jó, ha eddig is részesül a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben, hiszen akkor a felvételijéhez tudta volna csatolni, és plusz pontot kapott volna rá.

Egyébként odáig oké, hogy nappalisoknak jár, de abban már nem vagyok biztos, hogy a felsőoktatásra is érvényes ez, mivel itt gyakorlatilag ingyen tankönyvről meg étkezésről van szó, ez főiskolán/egyetemen nem kivitelezhető. Na jó, meg évente kétszer adnak egy kisebb összeget. De nem tudom, én pl. most vagyok 25, három éve nappalin járok egyetemre, de én a fiam után igényeltem csak, fura lenne, ha magam után is igényeltem volna eddig :)

De persze tudom, hogy a kérdésnek nem is igazán ez volt a lényege, hanem hogy most még, középiskolai jogviszonnyal jár-e neked, meg hogy el lehet-e intézni. Na most, én azt mondanám, hogy add be a kérelmet, az nem kerül semmibe, de igazából az egy főre eső jövedelem a mérvadó. A gond csak az, hogy egyáltalán nem biztos, hogy mire beszerzed hozzá a jövedelemigazolásokat, meg mindent, amit kell, aztán még beadod, hogy nem csúszol-e ki az időből, mert az elbírálás ideje elég változó lehet. Akár egy adott városban is más lehet az elbírálás ideje, én pl. már abban éreztem különbséget, hogy a város egyik végéből a másikba költöztünk, és nem ugyanabba a városrészbe tartozunk. Az egyik szoc. központban 4 nap alatt elbírálták, a másikban kellett hozzá három hét, mert gondolom jobban le vannak terhelve.

De figyelj, egy próbát megér, nem kerül semmibe (csak némi szaladgálásba), és mit veszíthetsz rajta, ha megpróbálod? Még a végén lehet, hogy bejön, szóval szerintem próbáld csak meg.

2012. jún. 18. 07:05
 10/12 A kérdező kommentje:

Kedves utolsó! Köszönöm! Ezek az ingyen tankönyves, étkezős dolgok nem érdekelnek, eddig is kimaradtam belőlük. Egyedül csak a pluszpont kellene. Gondolom iskolalátogatási papír kellene a kérelemhez, ugye?

Bár most az egyik netes oldalon azt olvasom, hogy aki a középfokú tanulmányai alatt kapott rendszeres gyermekvédelmi kedvezményt, az kaphat többletpontot. Hát én nem kaptam. És ha kell iskolalátogatási papír a kérelemhez, amire az lesz úgyis ráírva, hogy július 1-től nem vagyok tanuló.. akkor ennek az egésznek nincs értelme.

2012. jún. 18. 10:45
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!