SOS! GYED KÉRDÉS!?

Figyelt kérdés

Kislányom 9 hónapos és apuci munkahelyétől valószínüleg búcsút kell vegyen. Én tudnék hol dolgozni de gyesen vagyok. Ezt szeretném apucinak átruházni (távmunka, tehát természetesen gyerek mellett lehetek) A kérdésem a következő:

Bejelentett munkahelye a páromnak szülés előtt fél évvel volt így jelenleg 1 év és 3 hónapja van ugyan azon a helyen. Előtte levelezőn tanult (valójában dolgozott persze, de nem hivatalosan). Igényelhet-e gyedet a munkája után. Ha igen, akkor mennyi időre.

Jó lenne minél gyorsabban tudni, mert bár kap némi ,,vígaszpénzt" de tudnom kell hogyan fog alakulni a kis családunk élete ha úgy alakul, hogy apuci nem mehet többet dolgozóba. Köszönöm!

2012. máj. 30. 12:32
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
Szerintem nem ruházhatod át a férjedre a gyedet. Azért, mert az átruházás feltétele az lenne, hogy ő is megfeleljen az igénylés feltételeinek, tehát hogy a gyerek születése előtti 2 éven belül volt 365 nap munkaviszonya. De neki csak 180 nap volt. Így ő elvileg nem jogosult a gyedre. Téged bejelentenek? Mert ha igen, akkor te igényelhetnéd a gyest (4-6 órás bejelentés mellett), a férjed pedig elmegy munkanélkülire. Onnan kaphat egy kis pénzt még. Nem sokat, dehát jobb mint a semmi.
2012. máj. 30. 12:44
 2/13 A kérdező kommentje:
Sajnos nem mehetek még távmunkába sem gyesre mert 1 éves kora után lehet majd csak (2012-től nem lehet dolgozni 1 éves koráig). Hivatalosan pedig az igénylés időpontjától számítják és zárójelben van, hogy a szülő nő esetében a szülés időpontja...akkor ezek szerint ha most igényli meg akkor 1 év és 3 hónap után számítana?
2012. máj. 30. 12:48
 3/13 anonim ***** válasza:
Mindig variálnak ezekkel a dolgokkal. Ezek alapján amit leírtál, így viszont sanszos a dolog. Ezt átgondolva úgy gondolom, hogy jogosult a férjed a gyerek után gyedre.
2012. máj. 30. 12:50
 4/13 A kérdező kommentje:
,,Gyedre akkor jogosult a biztosított szülő, ha a gyermekgondozási díj igénylését (szülő anya esetében a szülést) megelőzően két éven belül 365 naptári napon át biztosított volt." azaz ha később igényli akkor az számít igénylési időnek tehát a most megelőző időről van szó???
2012. máj. 30. 12:50
 5/13 A kérdező kommentje:
Köszönöm! Én is így gondolom, csakhát...ez a folytonos kavarás. Azt sem nagyon értem, hogy mennyi lenne az annyi. 290 volt a férjem bruttója eddig. Meg nem tudom mit vesznek alapul milyen papír kell hozzá, mert ilyen benzintámogatástól kezdve minden vacakkal együtt szépen fel volt turbózva a végösszeg ami nyilván nem számít majd bele vagy a munjahelye a munkáltatói igazolást úgy adja hogy a kifizetett összeg elmúlt 3 hónap átlagát veszi majd és az alapján? Van valami max is ha minden igaz... Hát ilyen ez a válság...
2012. máj. 30. 12:54
 6/13 anonim ***** válasza:
100%

Nyugodtan elmehet a férjed gyedre, mert egyelőre jogosult rá - megvan a minimálisan szükséges 365 napja, és még él a munkaviszonya.

A gyedet apuka egy év 3 hónapig kaphatja, tehát nagyjából 3 és fél hónappal a kicsi 2. születésnapja előtt fog megszűnni.

2012. máj. 30. 13:04
 7/13 anonim ***** válasza:
100%
Igen, kaphatja a gyedet az apuka, de akkor még azelőtt adja be az igénylést, mielőtt megszűnne a munkahelye.
2012. máj. 30. 13:06
 8/13 anonim ***** válasza:
100%

Még valami: ha most kéritek, akkor a férjed tavaly elért bruttó jövedelme alapján fogják megállapítani a gyedet.

Bruttó éves jövedelem / 365 * 0,7 - ez lesz a gyed napi bruttó összege, de havonta maximum 130200Ft-ot kaphat bruttóban.

A jövedelme alapján ennyit fog kapni havonta.

2012. máj. 30. 13:07
 9/13 A kérdező kommentje:
ha még most beadná akkor nem kaphatná meg a végkielégítést nem? nem azt mondom, hogy milliók és kevés ideje is van ott de így hirtelen egy fél milla is jól jön amíg helyre nem rázódnánk mivel én még most nem kapok fizetést mert nem kezdtem el dolgozni...
2012. máj. 30. 13:11
 10/13 A kérdező kommentje:
arról nem is beszélve egyébként, hogy nekem az a része sem igazán tiszta, hogy 1 év 3 éves koráig fogja kapni vagy innentől számítva 1 év 3 hónap??? hú gyerekek! Nekem megy a matek, de itt túl sok a változó:D
2012. máj. 30. 13:14
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!